Birleşmiş Milletler Afganistan Misyonu (UNAMA) tarafından yapılan açıklamada, başkan vekili ve insani yardım koordinatörü Ramiz Alakbarov'un Afganistan Ekonomi Bakanı Muhammed Hanif ile görüştüğü belirtildi.
Açıklamada, Ramiz Alakbarov'un, Taleban yönetimini, Afganistan'da kadın insani yardım çalışanlarına yönelik yasağı kaldırmaya çağırdığı ifade edildi. Yardım kuruluşları bu yasağın, kış koşullarının neden olduğu zorlukları daha da kötüleştirmesinden endişe ediyor.
Taleban yönetimi, Cumartesi günü tüm yerel ve yabancı sivil toplum kuruluşlarına bir sonraki emre kadar kadın personel çalıştırmama talimatı verdi. Yönetim, küresel olarak kınanan bu hamleye gerekçe olarak, bazı kadınların Taleban'ın kadınlar için İslami kıyafet yönetmeliğine uymamasını gösterdi.
UNAMA tarafından yapılan açıklamada, "Milyonlarca Afgan'ın insani yardıma ihtiyacı var ve engellerin kaldırılması hayati önem taşıyor" denildi.
Kadınların sivil toplum kuruluşlarında çalışmasını yasaklayan emir, Ekonomi Bakanlığı tarafından açıklandı. Söz konusu emir, doğrudan Birleşmiş Milletler için geçerli olmasa da, programların birçoğu emre tabi olan sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülüyor.
İnsani yardım çabaları milyonlarca Afgan'a ulaşan dört büyük küresel sivil toplum kuruluşu ve diğer bazı küçük sivil toplum kuruluşları hizmetlerini askıya aldıklarını açıkladı.
Sivil toplum kuruluşları, programlarını kadın personel olmadan yürütemeyeceklerini kaydetti. Yardım kuruluşlarına göre, nüfusun yarısından fazlası insani yardıma güveniyor. Dağlık bir coğrafyaya sahip ülkede, zor kış koşulları sürerken, temel yardım daha da kritik hale geliyor.
Taleban yönetiminin iki sözcüsü, Reuters'in insani yardım programlarının askıya alınmasıyla ilgili sorularına yanıt vermedi.
ABD önderliğindeki yabancı güçlerin geri çekilmesi ve bunun ardından geçen yıl Taleban'ın yönetimi ele geçirmesinin ardından yerel ekonominin çökmesi nedeniyle, sivil toplum kuruluşları, başta kadınlar olmak üzere binlerce Afgan için kritik bir istihdam kaynağı.
Batı Afganistan'da cezalandırılmaktan korktuğu için kimliğinin gizlenmesini isteyen 27 yaşındaki bir kadın yardım görevlisi Reuters'a, çalıştığı yardım kuruluşunun Cumartesi günü ofisini kapattığını ve işe gidemediğini söyledi.
Batılı bir ülke tarafından finanse edilen bu yardım kuruluşu, tarım sektöründeki kadınlarla çalışarak, düzenli gelir elde etmelerine yardımcı oluyordu.
Yardım kuruluşu çalışanı, bekar bir kadın ve evin geçimini sağlayan tek kişi olduğu için işini kaybetmesinin ailesi üzerinde büyük bir etkisi olacağından endişe ettiğini söyledi.
Babasının öldüğünü ve annesinin ev hanımı olduğunu söyleyen yardım kuruluşu çalışanı, Taleban yönetiminin geçen hafta kadınların üniversiteye gitmesini yasaklaması nedeniyle eğitimlerini tamamlayamayan üçü üniversite öğrencisi dört kız kardeşinin bakımını üstlendiğini de sözlerine ekledi.