Erişilebilirlik

Brandenburg Kapısı: ABD-Avrupa İlişkilerinin Tarihçesi


Brandenburg Kapısı: 'ABD-Avrupa İlişkilerinin Tarihçesi'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00
Linki indirmek için
Almanya’yı ziyaret eden Başkan Barack Obama Berlin’in tarihi Brandenburg Kapısı’nda bir konuşma yaptı. Brandenburg Kapısı sadece Almanya’nın ulusal sembollerinden birini değil aynı zamanda Amerika- Avrupa ilişkilerinin de tarihçesini oluşturuyor.

Brandenburg Kapısı uzun yıllardan beri Amerika başkanlarının Almanya ziyaretlerinde konuşma yapmak için seçtikleri mekan oldu.

Brandenburg Kapısı Berlin’in en bilinen tarihi anıtlarından biri. 1700’lerin sonlarında barış anıtı olarak inşa edilen kapı Almanya’nın İkinci Dünya Savaşında yenilmesinden sonra Soğuk Savaş’ın yarattığı bölünmenin simgesi haline geldi.

1987’de Başkan Ronald Reagan kapıda yaptığı konuşmada Sovyet lideri Mikhail Gorbaçov’u Berlin Duvarı’nı yıkmaya çağırdı. Duvar, Sovyet kontrolundaki Doğu Almanya’yı Amerika-İngiltere ve Fransa tarafından kontrol edilen Berlin’in Batı kesiminden ayırıyordu.

1963’te aynı kapıda Başkan John Kennedy “Ben de bir Berlinliyim” dediği ünlü konuşmasını yaptı. Konuşması sırasında Sovyetler kırmızı afişler asarak Doğu Berlinli'lerin Kennedy’i görmesini engelledi.

Başkan Bill Clinton 1994’de Brandenburg Kapısı’nı Soğuk Savaş sonrası Avrupa’yı birleştiren bir geçit olarak tanımladı.

2008’de başkan adayı iken Obama, Brandenburg Kapısı’nda konuşmak istedi ancak Başbakan Angela Merkel kapının seçim kampanyası aracı olarak kullanılmasına izin vermedi.

Ama bugün Obama 1989’da Berlin Duvarının yıkılmasının ardından yeniden açılan kapıda başkan olarak konuştu.

Brandenburg Kapısı Başkan Clinton’un dediği gibi Soğuk Savaş döneminde bir süre zorba yönetimin anıtı oldu. Ama şimdi bir barış sembolü olarak inşası sırasındaki tarihi amacına yeniden kavuşmuş bulunuyor.
XS
SM
MD
LG