Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Pazartesi günü Reuters'a yaptığı açıklamada, Suriye'nin kuzeydoğusunda Kürt liderliğindeki yetkililerle Türkiye destekli gruplar arasındaki gerilimin siyasi yollarla çözülmesi gerektiğini, aksi takdirde tüm Suriye için “dramatik sonuçlar” doğabileceğini söyledi.
Beşar Esat'ın 8 Aralık'ta devrilmesinden bu yana kuzeydoğuda Türkiye destekli Suriyeli isyancılar ile ABD’nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında çatışmalar tırmanıyor.
9 Aralık'ta Menbiç kentini SDG'den alan Suriyeli silahlı grupların Türkiye'nin kuzey sınırındaki kilit kent Kobani'ye (Ayn el-Arap) saldırmaya hazırlanıyor olabileceği düşünülüyor.
Pedersen telefonla yaptığı açıklamada, “Kuzeydoğudaki durum doğru bir şekilde ele alınmazsa, bu tüm Suriye için çok kötü olabilir” dedi; “Burada başarısız olursak, insanların yeniden yerinden edilmesi söz konusu olduğunda dramatik sonuçlar ortaya çıkar” şeklinde konuştu.
YPG'nin öncülük ettiği Suriye Demokratik Güçleri, tam bir ateşkes karşılığında güçlerini bölgeden çekmeyi teklif etti. Ancak Pazar günü Şam'da Suriye'nin fiili yeni lideri Ahmed El Şara ile görüşen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, YPG'nin tamamen dağılması gerektiğini söyledi.
Pedersen, siyasi bir çözümün “ciddi tavizler gerektireceğini” ve Suriye'nin Şam'daki yeni yetkilileri tarafından yönetilen “geçiş aşamasının” bir parçası olması gerektiğini söyledi.
Fidan, YPG varlığını yeni Suriye yönetimiyle görüştüğünü ve Şam'ın Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini sağlamak için adımlar atacağına inandığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Pazartesi günü yaptığı açıklamada Türkiye'nin Ahmed el-Şara ile yakın diyalog içinde olmaya devam edeceğini bildirdi.
Türkiye YPG'yi, Ankara, Washington ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK’nın bir uzantısı olarak kabul ediyor.
Suriye'de savaşın başladığı 2011 yılından bu yana kuzeydoğunun büyük bölümünde özerkliğe sahip olan Kürt gruplar, ülkedeki yeni İslamcı yönetim tarafından yok edilmekten korkuyor.
Çok sayıda Kürt kadın Pazartesi günü Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kamışlı'da ellerinde YPG ve onun kadın kolu olan YPJ bayraklarıyla Türkiye'yi kınamak ve haklarına saygı gösterilmesini talep etmek için gösteri yaptı.
Pedersen, el-Şara'nın geçen hafta Şam'da yaptığı görüşmelerde kendisine, “herkesi kapsayacak geçiş düzenlemeleri” taahhüt ettiğini aktardı.
Ancak Pedersen, kuzeydoğudaki gerilimi çözmenin, 50 yıldan uzun süren Esat ailesi yönetiminden sonra yeni Suriye için bir sınav olacağını söyledi ve “Yeni ve özgür bir Suriye yaratma meselesi, diplomatik bir dille ifade etmek gerekirse, çok zor bir başlangıç olacak” dedi.
Forum