Erişilebilirlik

Çağrı cihazlarını hâlâ kim kullanıyor?


İngilizce “beeper” da denilen çağrı cihazlarını artık çok az insan tercih etse de, sağlık sektöründeki kullanıma devam ediliyor.
İngilizce “beeper” da denilen çağrı cihazlarını artık çok az insan tercih etse de, sağlık sektöründeki kullanıma devam ediliyor.

Cep telefonlarının ve akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle, 1990’larda sıklıkla kullanılan ve çıkardıkları bip sesi nedeniyle İngilizce “beeper” da denilen çağrı cihazlarını artık çok az insan tercih ediyor.

Ancak bu küçük ve tek yönlü mesaj alabilen elektronik cihazlar, dayanıklılıkları ve uzun pil ömürleri nedeniyle sağlık hizmetleri ve acil servisler gibi alanlarda hayati bir iletişim aracı olarak kullanılmaya devam ediyor.

İngiltere'nin büyük bir hastanesinde çalışan kıdemli bir cerrah, çağrı cihazlarının ülkenin Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) genelinde doktorlar ve hemşireler tarafından hâlâ yaygın olarak kullanıldığını belirterek, “Yanıt gerektirmeyen mesajlarla, çok sayıda insanla iletişim kurmanın en ucuz ve en etkili yoludur. İnsanlara nereye, ne zaman ve ne için gideceklerini söylemek için kullanılıyor” dedi.

Çağrı cihazları, önceki gün Hizbullah tarafından kullanılan binlerce çağrı cihazının Lübnan'da eş zamanlı olarak patlatılması ve en az dokuz kişinin ölümü ve yaklaşık 3 bin kişinin yaralanmasıyla manşetlere taşındı.

Lübnanlı üst düzey bir güvenlik kaynağına göre, cihazların içindeki patlayıcılar, İsrail dış istihbarat servisi Mossad tarafından yerleştirildi.

Çağrı cihazlarını takip etmek akıllı telefonlara göre daha zor

İngiliz hükümetine göre ülkede, Ulusal Sağlık Hizmetleri’nde (NHS) 2019 yılında yaklaşık 130 bin çağrı cihazı kullanıyordu ve bu sayı dünyadaki çağrı cihazlarının 10'da birinden daha fazla.

Hastanelerin acil servislerinde çalışan doktorlar nöbetçi olduklarında bu cihazları yanında taşıyor.

NHS'den kıdemli bir doktor, birçok çağrı cihazının siren çalabildiğini ve ardından gruplara sesli mesaj yayınlayabildiğini, böylece tüm tıbbi ekiplerin acil bir durum karşısında aynı anda uyarılabildiğini söyledi. Cep telefonlarıyla ise bu mümkün değil.

İngiltere cankurtaran servisinden bir kaynak Reuters'a yaptığı açıklamada, İngiltere Kraliyet Ulusal Cankurtaran Kurumu'nun (RNLI) mürettebatını uyarmak için çağrı cihazları kullandığını söyledi.

Çağrı cihazlarını takip etmek akıllı telefonlara göre daha zor olabilir çünkü Küresel Konumlandırma Sistemi ya da GPS gibi daha modern navigasyon teknolojileri bu cihazlarda bulunmuyor.

Bu da çağrı cihazlarını, geçmişte suçlular, özellikle de Amerika Birleşik Devletleri'ndeki uyuşturucu satıcıları arasında popüler bir tercih haline getirmişti.

Ancak eski FBI ajanı Ken Gray Reuters'a yaptığı açıklamada, çetelerin günümüzde çağrı cihazları yerine cep telefonlarını kullandığını söylüyor. Gray, “Çağrı cihazlarını kullanıyorlar mı bilmiyorum. Hepsi cep telefonlarına, kullan-at telefonlara geçtiler” dedi.

Bu telefonlar kolayca elden çıkarılabiliyor ve farklı bir numaraya sahip başka bir telefonla değiştirilebiliyor, bu da izlerinin sürülmesini zorlaştırıyor.

Federal Soruşturma Bürosu'nda 24 yıl görev yapan ve şu anda New Haven Üniversitesi'nde ceza adaleti ve iç güvenlik dersleri veren Gray, suçluların zamanla ve yeni teknolojiyle birlikte değiştiğini söylüyor.

Çağrı cihazı pazarının payı küçük

Cognitive Market Research tarafından Nisan ayında yayınlanan bir rapora göre, bir zamanlar Motorola gibi şirketler için önemli bir gelir kaynağı olan çağrı cihazı pazarı, 2023 yılında 1,6 milyar dolar büyüklüğe sahipti.

Bu büyüklük, 2023 sonu itibariyle yaklaşık 500 milyar ABD doları olduğu tahmin edilen küresel akıllı telefon pazarının çok küçük bir kısmına denk geliyor.

Ancak daha büyük bir hasta nüfusunun sağlık sektöründe verimli iletişime daha fazla ihtiyaç yaratması nedeniyle çağrı cihazlarına olan talebin arttığı belirtilen raporda, 2023'ten 2030'a kadar yıllık yüzde 5,9 büyüme öngörülüyor.

Raporda Kuzey Amerika ve Avrupa'nın en büyük iki çağrı cihazı pazarı olduğu ve sırasıyla 528 milyon dolar ve 496 milyon dolar gelir elde ettiği belirtildi.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG