Erişilebilirlik

California’daki yeni yasalar, deepfake kullanan siyasi reklamları yasaklıyor


California Valisi Gavin Newsom, Chicago'da düzenlenen Demokratik Ulusal Kongre'sinde- 20 Ağustos 2024.
California Valisi Gavin Newsom, Chicago'da düzenlenen Demokratik Ulusal Kongre'sinde- 20 Ağustos 2024.

California Valisi Gavin Newsom bu hafta, ABD'deki gelecek seçimler üzerinde geniş etkileri olabilecek bir adım atarak, yapay zekanın, özellikle de “deepfake” ses ve video kayıtlarının seçim kampanyalarında oynayabileceği rolü kısıtlayan üç yasayı imzaladı.

Bu yasalardan hemen yürürlüğe giren biri, seçimden önceki 120 gün içinde ve seçimi takip eden 60 gün içinde “bir adayın maddi olarak aldatıcı sesli veya görsel medyasını dağıtmayı” yasadışı hale getiriyor.

Bir başka yasa ise yapay zeka ile manipüle edilmiş içerik kullanan seçim reklamlarının, izleyicileri veya dinleyicileri bu konuda uyaran bir açıklama yapmasını gerektiriyor.

Üçüncü yasa ise büyük çevrimiçi platformların, California'daki seçimlerle ilgili önemli ölçüde aldatıcı içeriklerin yayınlanmasını engellemek için adımlar atmasını ve bu tür materyallerin varlığının bildirilmesinden sonraki 72 saat içinde kaldırılmasını gerektiriyor.

Newsom yaptığı açıklamada, “Seçimlerin bütünlüğünü korumak demokrasi için esastır ve yapay zekanın dezenformasyon yoluyla halkın güvenini sarsmak için kullanılmamasını sağlamamız, özellikle de günümüzün gergin siyasi ikliminde çok önemlidir” dedi.

Vali Newsom “Bu önlemler, devletin şeffaf ve güvenilir YZ'yi teşvik etmek için proaktif davrandığı çeşitli alanlardan biri olan siyasi reklamlarda ve diğer içeriklerde deepfake'lerin zararlı kullanımıyla mücadeleye yardımcı olacaktır” diye devam etti.

California, siyasi reklamlarda deepfake kullanımını düzenleyen yasalara sahip ilk eyalet olmasa da, yasağın seçimden sonraki 60 günde uygulanacağı ilk eyalet olacak ve bu durum diğer eyaletlere de örnek olabilir. California, yıllar boyunca eyalet yasaları için yol gösterici olmuştu.

Teknoloji devlerinin muhalefeti

Sosyal medya platformları ve ifade özgürlüğü savunucularının, ABD Anayasası Birinci Ek Maddesi’nin sağladığı ifade özgürlüğü korumasını ihlal ettiklerini ileri sürerek yasalara itiraz etmeleri bekleniyor.

Önlemlere karşı çıkan yüksek profilli muhaliflerden biri, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'a desteğini dile getirmek için platformunu agresif bir şekilde kullanan sosyal medya platformu X'in milyarder sahibi Elon Musk.

Temmuz ayında Musk, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in sesini taklit etmek için deepfake teknolojisini kullanan bir video paylaştı. Video, klonlanmış ses Harris'i “derin devlet kuklası” ve “nihai çeşitlilik işe alımı” olarak tanımlıyordu.

17 Ekim’de Newsom'un yeni yasaları imzalamasının ardından Musk videoyu bir kez daha yayınlayarak şunları yazdı: “California valisi bu parodi videoyu Birleşik Devletler Anayasası’nı ihlal ederek yasadışı hale getirdi. Viral olması utanç verici olurdu.”

Federal eylem dikkate alındı

Siyasette yapay zekayı düzenlemeye yönelik yasama çabalarının çoğu şimdiye kadar eyalet düzeyinde gerçekleşmişti. Ancak bu hafta, Kongre'deki iki partili bir grup milletvekili, Federal Seçim Komisyonu'na siyasi kampanyalar tarafından YZ kullanımını denetleme yetkisi verecek bir önlem önerdi.

Özellikle de kurumun, kampanyaların bir rakibin yapmadığı ya da söylemediği bir şeyi söylemiş ya da yapmış gibi göstermek için deepfake teknolojisini kullanmasını yasaklamasına izin verecek.

ABD Başsavcı Yardımcısı Lisa Monaco, bu hafta Politico'nun sponsorluğunda düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, siyasi kampanyalarda yapay zekanın kullanımını düzenleyen yol kurallarına açık bir ihtiyaç olduğunu söyledi ve Kongre'nin harekete geçeceğine olan inancını dile getirdi.

Monaco, yapay zekanın pek çok fayda vaat etmesinin yanı sıra, “her türlü kötü niyetli aktör için giriş engelini de azalttığını” söyledi. “Zaman içinde yasalarda değişiklikler olacağından eminim” diye ekledi.

Kampanyada deepfake katkısı

2024 başkanlık kampanyasına girerken, deepfake teknolojisinin kontrol dışı kullanımının seçmenleri büyük miktarda yanıltıcı içeriğe boğacağına dair yaygın bir endişe vardı. PolitiFact Yayın Yönetmeni Katie Sanders, bunun gerçekten gerçekleşmediğini söyledi.

VOA'ya verdiği demeçte “Birçok insanın korktuğu gibi olmadı. Bunun tamamen iyi bir haber olduğunu sanmıyorum çünkü siyasi reklamlarda hâlâ çok sayıda yanlış bilgi paylaşılıyor. Ancak bunlar yapay zeka tarafından üretilmiyor. Rakibinizin durduğu yeri abartmak ya da bazı şeyleri bağlamından koparmak gibi aynı hilelere dayanıyor.”

Sanders, kampanyaların deepfake teknolojisini kullanma konusunda isteksiz olabileceğini çünkü seçmenlerin “yapay zekaya karşı güvensiz” olduğunu söyledi.

Teyit platformu PolitiFact’in yayın yönetmeni “Var olan deepfake materyalinin geldiği yer daha küçük hesaplar, anonim hesaplar ve bazen siyasi platformlarda elit olarak kabul edilen kişiler tarafından paylaşılacak kadar ilgi görüyor” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG