İsrail ve Filistin'in BM daimi temsilcilerinden açıklamalar
İsrail'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi, Hamas'ı savaş suçu işlemekle suçladı; "Hamas terör altyapısını yok etme" zamanının geldiğini söyledi.
İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, 15 üyeli Güvenlik Konseyi'nin kapalı kapılar ardındaki toplantısı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada "Bunlar savaş suçlarıdır, açıkça belgelenmiş savaş suçlarıdır" dedi.
Erdan, "Bu vahşilerle mantıklı düşünme dönemi sona erdi. Şimdi Hamas'ın terör altyapısını yok etme, tamamen silme zamanıdır ki bir daha böyle vahşetler işlenmesin" dedi.
Filistin'in BM Büyükelçisi Riyad Mansur Güvenlik Konseyi toplantısı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada; "İsrail sürekli şunu söylüyor: Abluka ve Gazze'ye yönelik tekrarlanan saldırılar Hamas'ın askeri kapasitesini yok etmek ve güvenliği sağlamak için. Abluka ve saldırılar ikisini de başaramadı’’ dedi.
Mansur, "İsrail şimdi aynı hatalı önermeyle bir başka saldırıyı meşrulaştırmaya çalıştığında, hiç kimse onu bu yolda cesaretlendirecek bir şey söylememeli ya da yapmamalı" dedi.
Mansour konuşmasında İsrail'in kendini savunma hakkının İsrail'in "öldürme ruhsatı" için bir yorum olmasını eleştirdi ve İsrail'in politikalarını Filistinlilerin insanlığına bir saldırı olarak nitelendirdi. İnsanlar İsraillileri öldürmek için hiçbir gerekçe olmadığını söyleyip sonra da Filistinlileri öldürmeyi haklı gösteremezler dedi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden ortak açıklama çıkmadı
Hamas’ın İsrail’e saldırısı sonrası toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden ortak bir açıklama çıkmadı.
Yaklaşık 90 dakika süren toplantıda Konsey, BM Ortadoğu barış elçisi Tor Wennesland'dan brifing aldı.
Diplomatlar, Güvenlik Konseyi'nin oybirliğiyle kabul edilen bir bildiri yayınlama ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. ABD'nin BM Büyükelçi Yardımcısı Robert Wood gazetecilere yaptığı açıklamada bunun şu anda Washington için bir öncelik olmadığını söyledi.
Wood toplantı sonrasında gazetecilere, "Şu anda önemli olan uluslararası toplumun İsrail ile dayanışmasını göstermesidir. İsrail'in tamamen arkasındayız. Hamas'ın kınanması, İsrail halkına yönelik bu vahşi terör faaliyetlerine son verene kadar devam etmeli" dedi.
Birleşik Arap Emirlikleri BM Büyükelçisi Lana Nusseibeh, konseyin uluslararası insancıl hukukun uygulanabilirliği ve sivillerin korunması konularını da görüştüğünü söyledi.
Nusseibeh gazetecilere yaptığı açıklamada, "Orantılı karşılık verme konusu da tartışıldı, ancak şu anda İsrail'in odak noktasının kendi güvenlik ihtiyaçları ve Gazze Şeridi'nde serbest bırakılması gereken rehineleri olduğu gerçeği olduğu açık" diye konuştu.
Austin: "Ford uçak gemisi İsrail'e doğru yola çıkıyor"
ABD Savunma Bakanı Llyod Austin bir uçak gemisinin de dahil olduğu savaş gemilerinin İsrail’e doğru hareket edeceğini belirtti. Austin, Ford uçak gemisi ve savaş gemilerinin İsrail’e yakın yerde konuşlanacağını kaydetti. Austin ayrıca İsrail’e mühimmat desteğinin de sağlanacağını vurguladı.
Başkan Joe Biden da Pazar günü İsrail Başbakanı Netanyahu’yla bir kez daha telefonda görüştü. Biden İsrail ordusuna ilave desteğin yolda olduğunu ve daha fazlasının da gönderileceğini belirtti.
İsrail kabinesi resmen savaş durumu ilan etti
Resmi savaş durumunun ilanıyla hükümet yedek askerlerin seferberliğini daha geniş çapta gerçekleştirebilecek ve askeri seçeneklerini daha geniş çaplı uygulayabilecek. Bu arada İsrail, Hamas saldırısında 600’den fazla İsrailli’nin hayatını kaybettiğini, 100 İsrailli’nin de Hamas tarafından kaçırıldığını belirtti. Gazze’de de İsrail saldırılarında 370 Filistinli'nin yaşamını yitirdiği açıklandı.