Scholz ve Macron: “Filistinliler'e yönelik insani desteğe devam”
- By VOA TÜRKÇE
Almanya ve Fransa, Filistinliler'e yönelik insani yardımların durdurulmasına karşı çıkıyor. Fransız ve Alman hükümetlerinin ortak bakanlar kurulu kapanışında bir açıklama yapan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, sonuçta herhangi bir terörist grubun desteklemediğinden ve doğrudan sivil Filistinliler'e ulaştığına emin oldukları yardımları sürdüreceklerini bildirdi.
"Son günlerde yaşanan olayların mahallinden uzakta, insanların sadece su içebilmeleri, yiyecek bir şeyler bulabilmeleri için desteklenmesinin hedeflendiğini" de sözlerine ekleyen Scholz, şu ana kadar sağlanan yardımların herhangi bir terörist gruba destek olarak ulaşmadığından emin olduklarını, ancak bunun tekrar tekrar kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.
Macron da "temel insani ihtiyaçlar ve sivil nüfusun korunmasıyla terörüst grupların eylemlerinin" karıştırılmaması konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Macron, yardımların tümüyle kesilmesi durumunda terörizmin bölgede daha da yayılabileceği uyarısında bulundu.
Daha önce de Federal Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Michael Roth (SPD) yardımların derhal kesilmesini istemişti. Roth, "Bu kesinlikle dar anlamda insani yardımın sorgulanması anlamına gelmiyor, yani insanlara ilaç sağlanması, temiz su verilmesi, başlarını sokacak bir çatıya sahip olmaları gibi. Ancak bu zamanlarda hiçbir şey olmamış gibi davranarak, yardımlara devam edilmesi imkansız" dedi. Roth ayrıca Almanya'nın İsrail ile dayanışma içinde olduğunu yineledi: "Çok açık bir şekilde İsrail'in yanında durmalıyız."
Bahçeli: “ABD, Türkiye'nin çabalarını desteklemeli”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili Birleşmiş Milletler'in acilen devreye girmesi çağrısında bulunarak, “ABD, Türkiye'nin çabalarını desteklemeli” dedi.
Partisinin haftalık TBMM grup toplantısında konuşan Bahçeli, İsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözüm gerçekleşmeden silahların susmasının ve kanın durmasının hayal olduğunu söyleyerek, “Kimden gelirse gelsin savunmasız insanların hedef alınması felakettir. Filistin devleti tanınmalı. ABD, Türkiye'nin çabalarını desteklemeli. ABD uçak gemisi göndermek yerine barış için çalışmalı" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan dün, "Türkiye olarak tarafların talep etmesi halinde esir takası dahil her türlü arabuluculuğa hazır olduğumuzu belirtmek isterim" demişti.
AB'de Filistin'e yardım krizi
- By Arzu Çakır
Avrupa Birliği içinde Filistin'e yapılan kalkınma yardımı konusunda üye devletler arasında kriz yaşandı.
AB Komisyonu, 691 milyon Euro’luk finansal kalkınma yardımının askıya alındığını açıkladıktan sonra geri adım atarak, "askıya alınmadığını, Hamas faaliyetlerini finanse etmemesini sağlamak için politikasını gözden geçireceğini" belirtti.
Bu geri adımda, özellikle dönem başkanı İspanya başta olmak üzere İrlanda ve Lüksemburg gibi ülkelerin itirazları etkili oldu. BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres de, AB Konsey Başkanı Charles Michel’e kaygılarını iletti.
Hamas'ın İsrail'e yönelik benzeri görülmeyen planla yaptığı kanlı saldırının ardından, Avrupa Birliği bir kınama yayınladı ve İsrail’e destek verdi.
AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Pazar günü yaptığı açıklamada, "AB, bu olaylar karşısında uluslararası hukuka uygun olarak, şiddet içeren ve ayrım gözetmeyen saldırılar karşısında kendini savunma hakkına sahip olan İsrail ile dayanışma içindedir" dedi.
Blinken, İsrail Dışişleri Bakanı Cohen ile telefonda görüştü
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile bir telefon görüşmesi yaptı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Blinken bugün Cohen ile ülkesinin, Hamas'ın terörist saldırılarına karşı kendini savunan İsrail'e verdiği desteği görüştü” denildi.
Blinken’ın ayrıca, İsrail halkına ve Hamas'ın şiddetinden etkilenen herkese başsağlığı dileklerini yinelediğinin belirtildiği açıklamada, “Tüm rehinelerin derhal serbest bırakılmasını güvence altına alma çabalarımızı teyit etti” ifadesine yer verildi.