İsrail ordusu: “Gazze sınırına asker gönderdik ve askerler verilen görevi yerine getirmeye hazırlanıyorlar"
İsrail ordusu sözcüsü Jonathan Conricus sosyal medyadan paylaştığı “günlük bilgilendirme” videosunda, Gazze etrafındaki bariyerleri yeniden inşa ettiklerini söyleyerek, ayrıca Gazze sınırı yakınlarına "piyade, zırhlı asker, topçu birlikleri" ve silah altına aldığı yedek güçlerden 300 bininin gönderildiğini kaydetti.
Conricus, “Bu kuvvetler, Gazze Şeridi'ne yakınlar ve İsrail hükümeti tarafından bize verilen görevi yerine getirmeye hazırlanıyorlar. Bu da savaşın sonunda Hamas'ın tehdit oluşturabileceği ya da İsrailli sivilleri öldürebilecek herhangi bir askeri kabiliyeti kalmadığından emin olmak” dedi.
Hamas’ın saldırıları sonucu İsrail'de ölenlerin sayısı bin 200'e yükseldiğinin ve bunların çoğunun sivil olduğunu ifade eden Conricus, “Önümüzdeki günlerde çatışmalar yoğunlaşacak ve Gazze'den gelecek görüntüleri anlamak ve baş etmek daha zor olacak” dedi.
Hamas'ın İsrail saldırısında 1,200 İsrailli, Gazze saldırılarında ise şimdiye kadar 900'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.
Türkiye’nin değişen retoriği Filistin-İsrail arasında arabuluculuk rolünü mümkün kılar mı?
İSTANBUL — Türkiye ile İsrail arasında uzun soluklu son kriz, İsrail’in Gazze’ye gerçekleştirdiği bir operasyonla başladı.
İsrail Savunma Bakanlığı’nın Dökme Kurşun harekatı adını verdiği Aralık 2008 ve Ocak 2009 arasında süren Gazze Savaşı’nda 1000 kişi öldü.
Türkiye’nin tam da arabuluculuk içinde olduğu bir dönemde çıkan bu savaş Ankara ve Tel Aviv arasında Davos’ta bardağı taşıran son damla oldu.
Tarihe “one minute” krizi olarak geçen Davos Zirvesi’ndeki tartışmada o dönem başbakan olan Erdoğan, Şimon Peres’e, “Öldürmeye gelince siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüz, nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum. Avi Şalom Guardian’da söylüyor: İsrail, haydut devlet haline gelmiştir” demişti.
Özellikle Arap coğrafyasında Erdoğan’ı öne çıkaran bu gelişme ve bir yıl sonra Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine saldırısı kendisini tanıyan ilk Müslüman ülke olan Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler büyük ölçüde koptu.
Blinken İsrail’e gidiyor
- By VOA TÜRKÇE
Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın yarın İsrail’e gideceği açıklandı.
Bakanlık açıklamasında Blinken’ın İsrailli üst düzey hükümet yetkililerle görüşmeyi sabırsızlıkla beklediği kaydedildi.
Açıklamada Blinken’ın ayrıca Gazze’de tutulan rehinelerin serbest kalması için yoğun çaba harcadığı belirtildi.
Blinken da X üzerinden paylaştığı mesajda, "Sahadaki durumla ilgili olarak İsrailli ortaklarımızla doğrudan temas kurmak ve onları bu terör saldırılarına karşı desteklemeye devam edebilmemizin yollarını konuşmak için yarın İsrail'e gidiyorum" diye yazdı.
Blinken, "İsrail'e desteğimiz sarsılmaz" ifadesini kullandı.
Sullivan: “İran’ın saldırıyla bağlantısını teyit edecek kanıt henüz yok”
Başkan Biden’ın basın toplantısının ardından Ulusal Güvenlik Danışması Jake Sullivan da bir basın brifingi düzenledi.
Sullivan, 20 ya da daha fazla Amerikalı’nın kayıp olduğunu belirtti ve rehinelerin kurtarılması için uzmanları görevlendirdiklerini, istihbarat paylaşımında bulunduklarını kaydetti.
Jake Sullivan, İran’ın Hamas’ın saldırısıyla bağlantısını doğrulayacak kanıtın henüz bulunmadığını da söyledi.
Ulusal Güvenlik Danışmanı, böyle bir saldırının olacağına dair bir belirtinin görülmediğini de kaydetti.
Sullivan, İsrail’le ilgili olarak olası senaryolarla ilgili planlar yapıldığını da aktardı.
Gazze Sağlık Bakanlığı: “Ölü sayısı 900’e yükseldi”
- By Associated Press
Gazze Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail’in Cumartesi gününden bu yana Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarında ölü sayısının 900’e çıktığı, bunların 260’ının çocuk, 230’unun kadın olduğu, 4 bin 500 kişinin de yaralandığı bildirildi.
Bakanlık, hava saldırılarının 22 ailede 150 kişinin, altı sağlık çalışanının, sekiz gazetecinin ölümüne, 15 sağlık çalışanının ve 20 gazetecininse yaralanmasına neden olduğunu kaydetti.
Bakanlık ayrıca mahallelere düzenlenen hava saldırılarının yaklaşık 140 bin kişinin Birleşmiş Milletler sığınaklarına ve hastanelere tahliye edilmesine sebep olduğunu belirtti. Birleşmiş Milletler, en az 200 bin kişinin bulundukları yerleri terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.
İsrail’in hava saldırıları Sağlık Bakanlığı binası, Rimal Kliniği ve Uluslararası Göz Merkezi’yle 15 ambülansı hedef aldı.
Bakanlık, durumun yakıt sıkıntısı ve elektrik kesintilerinin jeneratörleri etkilemesi nedeniyle daha da zorlaştığını vurguladı.