Yardımların Gazze'ye ulaştırılması konusunda anlaşma sağlanamadı, Lübnan sınırı tahliye ediliyor
- By Reuters
Gazze Şeridi'ne yardım ulaştırılması konusunda diplomatik çabalar başarısızlıkla sonuçlandı.
Söz konusu diplomatik çabalar, İsrail'in kontrolünde olmayan tek çıkış yolu olan Mısır ile Refah kapısı üzerinden Gazze'ye yardım götürülmesi üzerinde yoğunlaşmıştı. Geçiş noktasının Mısır tarafında ıssızlık hakimken, malzeme yüklü kamyonlar yakındaki Al-Arish kasabasında bekletildi.
Kahire, Refah kapısının resmi olarak kapatılmadığını ancak İsrail'in Gazze tarafındaki saldırıları nedeniyle kullanılamaz durumda olduğunu söyledi.
Günün erken saatlerinde iki Mısırlı güvenlik kaynağı Reuters'e, yardım ve Refah'taki tahliyeler için Gazze'nin güneyinde birkaç saatlik ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığını söylemişti. Ancak Mısır devlet televizyonu daha sonra adı açıklanmayan üst düzey bir kaynağın böyle bir ateşkes üzerinde anlaşmaya varılmadığını söylediğini aktardı. İsrail ve Hamas da haberi yalanladı.
Bölge sakinleri, gece boyunca yapılan hava saldırılarının bugüne kadarki en ağır saldırılar olduğunu ve bombalamaların gün boyu devam ettiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler'e göre 1 milyon Gazzeli evlerinden ayrılmış durumda. Elektrikler kesik, temiz su kıtlığı var ve hastanelerin acil durum jeneratörlerinin son yakıtı bir gün içinde tükenebilir.
Savaşın yeni bir cepheye yayılabileceğinin şimdiye kadarki en büyük işareti olarak İsrail, bugün Lübnan sınırına yakın iki kilometre derinlikteki bölgede bulunan 28 köyün boşaltılması emrini verdi. Lübnan Hizbullah hareketiyse beş İsrail mevzisini hedef aldığını açıkladı.
Dışişleri Bakanı Fidan Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı ile görüştü
- By VOA TÜRKÇE
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bugün Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniyye ile görüştü.
Fidan ve Haniyye görüşmede Filistin’deki son gelişmeleri ve sivillerin serbest bırakılması imkanlarını ele aldı.
Hakan Fidan bugün ayrıca, Arap Devletleri Ligi Ankara Temsilciliği Misyon Şefi Büyükelçi Abdulhameed Hamza’yı da kabul etti.
Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho ile yaptığı telefon görüşmesinde de, İsrail ve Filistin’deki gelişmeler ile İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve insani durumu ele aldı.
Hamas: “İsrail’e saldırı kararında dışarıdan talimat söz konusu değil”
- By Associated Press
Hamas’ın Lübnan’daki temsilcisi Ahmed Abdül-Hadi, İsrail’in güneyine 7 Ekim’de beklenmedik bir saldırı düzenleme kararının Hamas liderleri tarafından alındığını, bu kararın alınmasında İran ya da başka bir tarafın talimatının söz konusu olmadığını, ancak Gazze’nin karadan işgal edilmesi halinde müttefik grupların da müdahil olacağını söyledi.
Hamas’ın Beyrut’ta düzenlediği bir konferans öncesinde Associated Press ajansına bir söyleşi veren Ahmed Abdül-Hadi, Gazze’deki savaşın “bir Filistin savaşı olduğunu, bu savaşa girme kararının bir Filistin kararı olduğunu” ve bunun, Hamas ile askeri kolu İzzeddin El Kassam Tugayları’nın “Filistin direniş hizipleriyle beraber” aldığı bir karar olduğunu kaydetti.
Hamas yetkilileri, İran’ın saldırının planlanmasına doğrudan katkısı olduğu ya da saldırıya yeşil ışık yaktığı iddialarını reddetti ve şimdiye kadar dünya genelinde hiçbir hükümet, saldırıyı İran’ın planladığına ilişkin doğrudan kanıt sunmadı. Ancak birçok ülke İran’ın uzun yıllardır Hamas’ı eğitim, fon ve silahlarla desteklediğine işaret ediyor.
Ahmed Abdül-Hadi, Hamas’ın müttefikleri İran ve Hizbullah’ın İsrail’in “Gazze’yi ezmesine” ya da “kapsamlı kara harekatı” başlatmasına izin vermeyeceğini, ancak ne zaman ve nasıl karşılık verileceğiyle ilgili ayrıntıların kasten belirsizlik içinde bırakıldığını söyledi ve “Bu, o zamandaki gelişmelere bağlı olacak” dedi.
Abdül-Hadi, “seviyesi ne olursa olsun bir kara harekatı durumunda” ya da Gazze’de “daha fazla katliamın devam etmesi halinde” Hamas’ın kaynaklarını kullanacağını ve bazı ”sürprizlerin duyurulacağını” kaydetti.
AB liderleri İsrail-Hamas savaşının Avrupa üzerindeki olumsuz etkilerini ele almak üzere toplanacak
- By Associated Press
Avrupa Birliği liderleri, İsrail ve Hamas arasındaki savaşın Avrupa’daki toplumlararası gerginlikleri körükleyeceği ve çatışmaların daha fazla sayıda mültecinin Avrupa’da güvenlik arayışına girebileceği kaygılarının artması üzerine yarın acilen toplanacak.
Avrupalı liderler ayrıca bazı Avrupalı yetkililerin bir dizi sosyal medya mesajı, açıklaması ve ziyaretlerinin AB’nin Hamas’ın İsrail’in güneyine 7 Ekim’de saldırması sonrasındaki niyeti hakkında kafa karışıklığı yaratması üzerine Avrupa’nın tutumuna açıklık getirmeye de çalışacak.
Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, videolu bağlantıyla yapılacak zirveye ilişkin açıklamasında, “Çatışma, toplumlarımız için büyük güvenlik sonuçları doğurabilir” dedi. Zirve aynı zamanda sivillere yardım ulaştırma ve gerginliklerin yayılmasını engellemek için bölgedeki diğer ülkelerle işbirliği yapma konularını da kapsayacak.
Charles Michel, savaşın “toplumlar arasındaki gerginlikleri tırmandırma ve aşırıcılığı besleme potansiyeline sahip olduğunu” ve “çok sayıda insanın komşu ülkelere hareket etmesi ve büyük bir göç riskini” beraberinde getirdiğini söyledi.