Hamas-İsrail savaşının Ortadoğu ülkeleri açısından sonuçları ne olacak?
Hamas'ın 7 Ekim sabahı İsrail'e karşı başlattığı saldırılar ve İsrail'in misillemesiyle tetiklenen savaş devam ediyor. İsrail, Gazze Şeridi’nde bir kara harekatına hazırlanırken, Lübnan Hizbullah’ının potansiyel müdahalesi ve İran’ın tansiyonu yükselten açıklamalarıyla çatışmaların bir bölgesel savaşa yol açması endişesi de artıyor.
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, “Gazze halkına karşı işlenen savaş suçlarına kayıtsız kalamayacaklarını” söyleyerek, “direniş cephesinin” önümüzdeki saatlerde “önleyici eylem” gerçekleştirebileceğini açıkladı.
“Direniş cephesi” terimi, İran, Filistinli örgütler, Suriye, Lübnan Hizbullah’ı gibi gruplar arasındaki ittifak olarak anlaşılıyor.
Abdullahiyan, 16 Ekim’de eski adı Twitter olan X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda da siyasi çözümler için zamanın daraldığını söyleyerek, İsrail ve Hamas arasındaki savaşın “diğer cephelere yayılması ihtimalinin kaçınılmaz aşamaya yaklaştığını” kaydetmişti.
Lübnan’ın güneyindeki İsrail sınırında da 8 Ekim'den bu yana Hizbullah ve İsrail ordusu arasında çatışmalar sürüyor. İsrail Hava Kuvvetleri Lübnan'dan İsrail'e açılan ateşe yanıt olarak bu sabah Lübnan'da bulunan Hizbullah hedeflerini vurduğunu duyurdu.
1980’li yıllarda gazeteciliğe başlayan, Irak'ta Körfez Savaşı'nı 12 yıl boyunca izlemesinin ardından Lübnan'da 14 yıl yaşayan Ortadoğu konusunda uzman gazeteci Eyüp Coşkun, VOA Türkçe’ye savaşın Ortadoğu ülkeleri açısından muhtemel sonuçlarını değerlendirdi.
Coşkun, İsrail’in Gazze’ye yönelik başlatması beklenen kara operasyonunun savaşın diğer cephelerinin açılıp açılmayacağı konusunda belirleyici olacağını söyledi.
Almanya Başbakanı Scholz İsrail'e gitti
- By Cem Dalaman
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Hamas'ın saldırılarının ardından dayanışma amacıyla İsrail'e gitti. Tel Aviv'de Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşecek olan Scholz’un, Hamas'ın elindeki rehinelerin yakınları ile de biraraya gelmesi planlanıyor.
İsrail’e hareket etmeden önce Berlin’de Ürdün Kralı 2. Abdullah ile biraraya gelen ve ardından bir açıklama yapan Scholz, Almanya olarak önceliğinin çatışmanın daha fazla tırmanmaması olduğunu ve bunun için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını vurguladı.
Scholz, "Hizbullah ve İran'ın bu çatışmaya müdahil olmaması gerektiği" uyarısında bulundu.
Hamas'ın terör eylemleri ile Filistin halkının ayrı tutulmasına vurgu yapan Scholz, "Filistinliler, Hamas değildir. Hamas'ın onlar adına konuşma hakkı yoktur. Gazze'deki Filistin halkı da Hamas'ın kurbanıdır" dedi. Almanya’daki İsrail karşıtı gösterilere de değinen Başbakan Scholz, Hamas destekçilerine karşı sert adımlar atılacağını söyledi.
Ortadoğu’nun bir uçurumun eşiğinde olduğunu ifade eden Kral 2. Abdullah ise, şiddet döngüsünün aşılması için siyasi olarak iki devletli çözümün hedeflenmesini istedi.
Olaf Scholz, İsrail’deki görüşmelerini tamamladıktan sonra akşam saatlerinde Mısır'a geçecek. Scholz'un Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ile biraraya gelmesi planlanıyor.
Scholz'un ardından ABD Başkanı Joe Biden da yarın İsrail'i, ardından da Ürdün'ü ziyaret edecek.
Middle East Havayolları 5 uçağını tedbir amaçlı Türkiye'de tutuyor
- By Reuters
Lübnanlı havayolu şirketi Middle East Havayolları (MEA), çatışma ihtimaline karşı tedbir olarak 24 uçağından 5'ini Türkiye'de tutma kararı aldı.
Havayolu şirketi sözcüsü operasyonlarının bu karardan etkilenmediğini ve tüm uçuşların normal şekilde devam ettiğini söyledi.
Şirket sözcüsü, uçakların haftasonu Türkiye'ye, İstanbul Havalimanı’na taşındığını ve bir sonraki duyuruya kadar orada kalacağını, filodaki geri kalan 19 uçağın ise normal şekilde çalıştığını kaydetti.
Sözcü, ayrıca havaalanından daha fazla uçağı kaldırmak için bir acil durum planı uygulamaya ihtiyaç duyması durumunda şirketin personelini hazırda olmaları konusunda uyardığını da söyledi.
Lübnan ulusal havayolu şirketi, ülkede çoğunluğu sivil 1200 kişinin ve çoğu asker olmak üzere 157 İsrailli’nin öldüğü 2006’da bir ay süren savaşın başlangıcında tüm uçaklarını Beyrut Havaalanı’ndan kaldırmıştı. Havaalanı daha sonra bombalanmış ve uçuşlara kapanmıştı.
Hamas komutanı Ayman Nofal İsrail hava saldırısında Gazze’de öldürüldü
- By Associated Press
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, örgüt komutanlarından Ayman Nofal’ın İsrail’in düzenlediği hava saldırısında öldürüldüğünü açıkladı.
El Kassam Tugayları’nın yüksek askeri konseyi üyesi olan Nofal, Gazze’nin merkezinden sorumluydu.
Ayman Nofal, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik bombardımanında öldürülen en üst düzey Hamas militanı olarak tanımlanıyor.
İsrail ordusu, Hamas’ın altyapısını, sığınaklarını ve komuta merkezlerini hedef aldığını kaydediyor.