Gazze Sağlık Bakanlığı: “Gazze’deki hastaneye İsrail hava saldırısında en az 500 ölü”
- By Associated Press
Gazze Sağlık Bakanlığı, Gazze şehrindeki El Ahli Arap Hastanesi'ne İsrail hava saldırısında en az 500 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Doğrulandığı takdirde, 2008'den bu yana yapılan beş savaşta İsrail'in açık ara en ölümcül hava saldırısı olarak nitelendirilen saldırıda daha önce ölü sayısı 200 olarak açıklanmıştı.
İsrail ordusu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, hastanedeki can kayıplarıyla ilgili henüz ayrıntılı bilgi bulunmadığını belirterek, “Ayrıntıları öğrendiğimizde kamuoyunu bilgilendireceğiz. Bunun İsrail hava saldırısı olup olmadığını bilmiyorum” dedi.
Saldırı anında çok sayıda kişinin hastaneye sığınmış durumda olduğu belirtiliyor.
Associated Press'e ulaşan fotoğraflarda yangının hastane koridorlarını sardığı, camların kırıldığı ve ceset parçalarının bölgeye dağıldığı görülüyor.
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi de (UNRWA), kendilerine bağlı bir okula düzenlenen hava saldırısında da en az 6 kişinin öldüğünü kaydetti.
Scholz'dan "İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalara üçüncü ülkeler müdahale etmesin" çağrısı
- By Cem Dalaman
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Scholz’le buluşması sonrasında yaptığı açıklamada, Hamas'ın Hitler dönemindeki Nasyonal Sosyalistler ve radikal İslamcı terör örgütü IŞİD ile eşit olduğunu söyledi.
Hamas'ı çifte savaş suçu işlemekle suçlayan Netanyahu, "Sadece İsrail'deki sivilleri öldürmekle kalmadılar, aynı zamanda rehine alarak, Filistinli sivilleri canlı kalkan olarak da kullanıyorlar" dedi.
İsrail Hamas’ın Gazze’deki askeri ve yönetim kabiliyetini imha edebilir mi?
İsrail’in Gazze’ye kara harekatı beklentisinin gölgesinde sivillerin korunmasına yönelik diplomatik çabalar yoğunlaştı. Amerikalı yetkililer İsrail’in kendini savunma “hakkı ve zorunluluğunun” altını çizmekle birlikte bunun nasıl yapıldığının önemli olduğunu da vurguluyor.
VOA Türkçe’ye konuşan uzmanlar, ABD’nin bu süreçte üç farklı hedef arasında bir denge kurmayı amaçladığını belirtiyor.
Hamas-İsrail savaşının Ortadoğu ülkeleri açısından sonuçları ne olacak?
Hamas'ın 7 Ekim sabahı İsrail'e karşı başlattığı saldırılar ve İsrail'in misillemesiyle tetiklenen savaş devam ediyor. İsrail, Gazze Şeridi’nde bir kara harekatına hazırlanırken, Lübnan Hizbullah’ının potansiyel müdahalesi ve İran’ın tansiyonu yükselten açıklamalarıyla çatışmaların bir bölgesel savaşa yol açması endişesi de artıyor.
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, “Gazze halkına karşı işlenen savaş suçlarına kayıtsız kalamayacaklarını” söyleyerek, “direniş cephesinin” önümüzdeki saatlerde “önleyici eylem” gerçekleştirebileceğini açıkladı.
“Direniş cephesi” terimi, İran, Filistinli örgütler, Suriye, Lübnan Hizbullah’ı gibi gruplar arasındaki ittifak olarak anlaşılıyor.
Abdullahiyan, 16 Ekim’de eski adı Twitter olan X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda da siyasi çözümler için zamanın daraldığını söyleyerek, İsrail ve Hamas arasındaki savaşın “diğer cephelere yayılması ihtimalinin kaçınılmaz aşamaya yaklaştığını” kaydetmişti.
Lübnan’ın güneyindeki İsrail sınırında da 8 Ekim'den bu yana Hizbullah ve İsrail ordusu arasında çatışmalar sürüyor. İsrail Hava Kuvvetleri Lübnan'dan İsrail'e açılan ateşe yanıt olarak bu sabah Lübnan'da bulunan Hizbullah hedeflerini vurduğunu duyurdu.
1980’li yıllarda gazeteciliğe başlayan, Irak'ta Körfez Savaşı'nı 12 yıl boyunca izlemesinin ardından Lübnan'da 14 yıl yaşayan Ortadoğu konusunda uzman gazeteci Eyüp Coşkun, VOA Türkçe’ye savaşın Ortadoğu ülkeleri açısından muhtemel sonuçlarını değerlendirdi.
Coşkun, İsrail’in Gazze’ye yönelik başlatması beklenen kara operasyonunun savaşın diğer cephelerinin açılıp açılmayacağı konusunda belirleyici olacağını söyledi.