BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Hamas saldırılarını haklı çıkardığı yönündeki suçlamasını reddetti
- By Reuters
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada Filistinli militan örgüt Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarını haklı çıkardığı şeklinde İsrail'in kendisine yönelttiği suçlamayı reddetti.
Guterres,“Hamas tarafından gerçekleştirilen saldırıların bir boşlukta meydana gelmediğini de kabul etmek önemlidir. Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz kalmıştır” şeklindeki sözlerine İsrail'den gelen tepkilere yanıt verdi.
Guterres, dünkü açıklamalarında İsrail-Hamas çatışmasında sivillerin korunması çağrısında bulunmuş ve Gazze Şeridi'nde “uluslararası insani hukukun açık şekilde ihlal edilmesiyle ilgili” kaygılarını dile getirmişti.
Guterres, 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'ne, sivillere saygı göstermeye ve onları korumaya yönelik temel ilke başta olmak üzere savaşın kuralları olduğu konusunda açık olmanın hayati önem taşıdığını söylemişti. BM Genel Sekreteri konuşmasında, Hamas’ın korkunç saldırıları nedeniyle Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmaması gerektiğini de vurgulamıştı.
Guterres, dün yaptığı açıklamaların İsrail'i öfkelendirmesiyle ilgili olarak, “Dün Güvenlik Konseyi'nde yaptığım bazı açıklamaların sanki Hamas'ın terör eylemlerini meşru kıldığım şekilde yanlış yorumlanması karşısında şoke oldum” dedi.
“Bu doğru değil. Bunun tam tersini söyledim” diyen Guterres, “Dün açıkça belirttim ve şunu söyledim; 'Hamas'ın İsrail'de 7 Ekim'deki korkunç ve benzeri olmayan terör eylemlerini açık bir şekilde kınadım. Hiçbir şey sivillerin kasıtlı olarak öldürülmesini, yaralanmasını, kaçırılmasını ya da sivil hedeflere roketle saldırılmasını haklı çıkaramaz' dedim” ifadelerini kullandı.
Küresel nüfuzunu genişletmeye çalışan Rusya, İsrail-Hamas krizi konusunda dikkatli hareket ediyor
- By Associated Press
Rusya, İsrail-Hamas çatışmasında her iki tarafa da dikkatle hesaplanmış eleştiriler yöneltiyor. Ancak çatışma, Moskova'ya, küresel güç simsarlığı rolünü ilerletmesi ve Ukrayna savaşı nedeniyle Batı tarafından tecrit edilme çabalarına karşı koyması açısından, yeni ve cesur fırsatlar da veriyor.
Moskova, Ortadoğu'da arabuluculuk rolü oynama kozundan yoksun olsa da Batılı ülkelerin İsrail-Hamas krizine verdiği tepkiyle ilgili güvenilirlik sorunu algısından fayda çıkarmaya çalışabilir.
Rusya ayrıca İsrail-Hamas çatışmasının, Ukrayna'daki savaşa odaklanan dikkatleri dağıtmasını ve Kiev'e verilen desteği erozyona uğratmasını da bekliyor.
Ancak Moskova için bazı riskler de mevcut. Bunların başında, İsrail ile olan ilişkisinin yara alması geliyor. Rusya-İsrail ilişkilerinin olumlu seyri, İsrail'in şimdiye kadar Ukrayna'ya silah göndermesini engellemişti.
Hamas militanlarının 7 Ekim'de İsrail'in güneyindeki kasabalara saldırmasını kınayan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, aynı zamanda İsrail'i Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukaya karşı uyardı ve ablukayı, Nazi Almanyası'nın İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Leningrad kuşatmasına benzetti.
İsrail-Hamas çatışmasını ABD diplomasisinin bir başarısızlığı olarak tanımlayan Putin, Washington'un Filistinliler'e ekonomik “sadaka” dağıtma yolunu seçtiğini ve bir Filistin devleti oluşturulması çabalarından vazgeçtiğini savundu.
Putin bu ayın başında, hem İsrail hem de Filistinliler'le olan dostane ilişkilerine dayanarak Moskova'nın arabuluculuk rolü oynayabileceğini kaydetmiş, “Hiç kimse sadece tek tarafa destek verdiğimiz şüphesine kapılamaz” demişti.
Rusya, tarafsız olduğu iddiasına rağmen geçen hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunduğu sivillere yönelik şiddeti kınayan karar tasarısında Hamas'tan bahsetmedi. Tasarı, konsey tarafından reddedildi.
ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve diğer Batılı liderler destek vermek amacıyla İsrail'i ziyaret ederken Putin, sıcak kişisel ilişkiler geliştirmiş olmalarına rağmen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu aramak için dokuz gün bekledi.
Putin, çatışmaları ele almak amacıyla Türkiye, Mısır, İran, Irak, Suriye ve Filistin Yönetimi liderleriyle telefon görüşmeleri yaptı.
İsrail Başbakanı Netanyahu'ya Hamas tarafından öldürülen İsrailliler'in aileleri için taziye mesajı ileten Putin, “kadınlar, çocuklar ve sivil nüfusu kurban haline getiren her türlü eylemi güçlü şekilde reddettiğini ve kınadığını” söyledi.
Kremlin'den Putin-Netanyahu görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada Putin'in “siyasi ve diplomatik yollarla barışçı çözüm” ihtiyacını vurguladığı kaydedildi. Netanyahu'nun makamından yapılan açıklamadaysa İsrail Başbakanı'nın Putin'e, Hamas yok edilene kadar İsrail'in durmayacağı mesajı verdiği bildirildi.
Açıklamalarını dikkatle dengeleyen Putin'in aksine bazı Rus yetkililer, İsrail'in Gazze saldırılarını daha sert şekilde eleştirdi.
Rusya Parlamentosu'nun üst kanadının başkan yardımcısı Konstantin Kosaçev, çatışmaları Hamas'ın başlattığını, ancak İsrail'in yanıtının “orantısız” ve “insanlık dışı” olduğunu söyledi.
Rusya'nın İsrail-Hamas çatışmasıyla ilgili manevraları, ülke içi siyasetin dengelerini yansıtıyor. Rusya nüfusunun yüzde 15'ini Müslümanlar oluşturuyor. Moskova destekli Çeçen lider Ramazan Kadirov, Filistinliler'e güçlü destek mesajı verirken İsrail'i Filistinliler'e ait toprakları ele geçirmekle ve abluka uygulamakla suçladı.
Erdoğan: “Hamas bir terör örgütü değil, mücahitler grubudur”
- By VOA TÜRKÇE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Hamas’ın bir terör örgütü olmadığını, topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubu olduğunu” söyledi.
Erdoğan, bugün partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada ayrıca, “Ey İsrail, sen bir örgüt olabilirsin. Çünkü bu Batı'nın sana borcu çok ama Türkiye'nin sana borcu yok” dedi. Cumhurbaşkanı İsrail’e gitme planını da iptal ettiğini açıkladı.
Erdoğan’ın grup konuşması sırasında, daha önce Filistin hakkında yaptığı konuşmaların da olduğu bir video gösterildi.
7 Ekim'den bu yana krizin daha fazla büyümemesi için ellerinden gelen her türlü çabayı gösterdiklerini belirten Erdoğan, Türkiye’nin şimdiye kadar Mısır'daki El Ariş Havalimanı'na 8 uçak dolusu tıbbi ve insani yardım malzemesi gönderdiğini kaydetti.
Erdoğan, “Aynı şekilde, kim yaparsa yapsın, İsrailli siviller dahil, sivilleri hedef alan eylemleri asla mazur görmediğimizi açıkça ifade ettik. Bu ilkeli duruşumuzu dün olduğu gibi bugün de sürdürüyoruz. İsrail devletiyle bir sorunumuz yok ama İsrail'in uyguladığı mezalimi, devlet yerine örgüt gibi hareket etme tarzını asla tasvip etmedik, etmeyeceğiz. İsrail, 7 Ekim'den beri Gazze'deki masum insanlara karşı tarihin en kanlı, en iğrenç, en vahşi saldırılarından birini gerçekleştiriyor” diye konuştu.
BM Genel Sekreteri'nin sözleri İsrail’i kızdırdı
- By Reuters
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Hamas’ın 7 Ekim’deki İsrail saldırısıyla ilgili “Filistin halkına yönelik 56 yıllık işgale” işaret ederek, “7 Ekim saldırısının bir boşlukta meydana gelmediğini” söylemesi, İsrail’i kızdırdı.
Guterres dün BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, "Hamas tarafından gerçekleştirilen saldırıların bir boşlukta meydana gelmediğini de kabul etmek önemlidir. Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz kalmıştır” dedi.
BM Genel Sekreteri konuşmasında, Hamas’ın korkunç saldırıları nedeniyle Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmaması gerektiğini de vurguladı.
İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Guterres'in konuşmasını "şok edici" olarak nitelendirdi. Eski adı Twitter olan X sosyal medya platformundan bir paylaşımda bulunan Erdan, Guterres'i derhal istifaya çağırırken, konsey toplantısı için New York’ta bulunan İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen de Guterres ile görüşmeyeceğini söyledi.