BM Genel Kurulu acil toplandı
İsrail ile Hamas arasında süren çatışmalarda 19 gündür Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yapılan toplantılarda sonuç alınamaması sonrasında BM Genel Kurulu acilen toplandı. BM’nin 193 üyesinden 110’unun Genel Kurula hitap etmesi bekleniyor. Acil oturum yarın da devam edecek.
BM Genel Kurulu yarın ateşkes çağrısı, uluslararası insan hukukuna uyulması, sivillere yönelik saldırıların durdurulması, rehinelerin serbest bırakılması, Gazze’ye insani yardım için koridor açılması, görevli BM çalışanlarına insani yardım çalışmalarını sürdürmeleri için engelsiz erişimin sağlanması gibi maddelerden oluşacak karar tasarısını oylayacak.
Arap ülkeleri “Gazze'de sivillerin hedef alınmasını ve uluslararası hukukun ihlal edilmesini“ kınadı
- By Reuters
Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Bahreyn, Suudi Arabistan, Umman, Katar, Kuveyt, Mısır ve Fas dışişişleri bakanları, Gazze'de sivillerin hedef alındığını söyleyerek “uluslararası hukukun çirkin bir şekilde ihlal edildiğini” savundu.
Yedi Arap ülkesinin dışişleri bakanları, Hamas militanlarının 7 Ekim'deki saldırısı sonrasında İsrail'in kendini savunma hakkının, Filistinliler'in haklarının yok sayımasını haklı çıkarmadığını kaydetti.
Arap dışişleri bakanları yaptıkları yazılı açıklamada, “Meşru müdafaa hakkının uluslararası hukukun ve uluslararası insani hukukun çirkin şekilde ihlal edilmesini, Filistinliler'in meşru haklarının kasti ihmalini haklı çıkarmadığını vurguluyoruz” ifadelerini kullandı.
Hamas: “İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'de öldürülen tahmini rehine sayısı 50”
- By Reuters
Hamas'ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde, Hamas'ın elindeki yaklaşık 50 rehinenin İsrail saldırıları nedeniyle öldüğünü söyledi.
Ebu Ubeyde, bu açıklamayı Kassam Tugayları'nın Telegram hesabından paylaştı.
Sözcü daha fazla ayrıntı vermedi.
Sağlık Bakanı Koca'dan Dünya Sağlık Örgütü’ne 'Gazze' çağrısı
- By VOA TÜRKÇE
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalarından etkilenen Gazzeliler’e tıbbi hizmet sağlanmasını garanti altına alması çağrısında bulundu.
Koca, sosyal medya hesabından, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'a yazdığı mektubu Türkçe, İngilizce, İbranice ve Arapça olarak paylaştı.
Mektubuna, "Gazze'de hayat, eğer buna 'hayat' denebilirse, iki haftadan fazla bir süredir çok ağır savaş koşulları altında. Dünya Sağlık Teşkilatı Genel Direktörü olarak bu olağanüstü duruma sarf ettiğiniz dikkatin farkındayım. Her şeyden öte, bir insan, kendini insanlığın hizmetine adamış insan sağlığı savunucusu olarak da neler hissettiğinizi tahmin edebiliyorum" cümleleriyle başladı.
Sağlık Bakanı Koca mektubuna, "Yaşadığımız günler, Dünya Sağlık Teşkilatına, insanlığın onurunun artık daha fazla çiğnenmesini önleme misyonu yüklüyor. Hiç şüphem yok ki alınmasına öncülük edeceğiniz kararlar, harekete geçireceğiniz imkanlar ve ayrıca şahsi saygınlığınızla dünya toplumlarının beklentilerini gerçeğe dönüştürecek ve büyük minnettarlık duyulacak adımlar atabilirsiniz. Dünya Sağlık Teşkilatını bu beklentilerin hayli gerisinde görmek, hatta siyasi iradelerin de gerisinde kaldığını bilmek kabullenilebilir bir olgu değildir" diye devam etti.
Koca beklentilerini, "Yaralanan, kanser tedavisi yarım kalan çocuklara sağlık hizmeti verebilmek için önümüzdeki engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz ve elbette üyesi olduğumuz bu kurumun gücünü bunun çok daha ötesinde ivedilikle ortaya koymasını büyük bir ümitle bekliyoruz. Dünya Sağlık Teşkilatı, önderlik sorumluluğu ile ve acilen gerekli girişimlerde bulunarak, Gazze'de verilecek sağlık hizmetlerinin güvenliğini garanti altına almalı" sözleriyle iletti.