BM'den İsrail'e Filistinliler'e karşı nefret dili uyarısı
- By Reuters
Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığını Ortadan Kaldırma Komisyonu (CERD), Hamas'ın 7 Ekim saldırılarından bu yana üst düzey yetkilileri dahil İsrailliler'in Filistinliler'e karşı kullandığı “ırkçı nefret dili ve aşağılayıcı söylemlerindeki keskin artış” ile ilgili kaygılı olduğunu bildirdi.
İsrail'in Cenevre'deki diplomatik misyonu ise yapılan açıklamayı eleştirdi ve açıklamanın “7 Ekim katliamının tüm kurbanlarına ve dünya genelinde antisemitik saldırıların mağdurlarına ihanet” anlamına geldiğini kaydetti.
İsrail-Hamas çatışmasının başlamasından bu yana hem Yahudi hem de İslam düşmanlığının arttığına ilişkin bildirimler yapılıyor.
BM Irk Ayrımcılığını Ortadan Kaldırma Komisyonu, üst düzey İsrailli yetkililerin, siyasetçilerin, kamuya malolmuş kişilerin söylemlerinden “oldukça kaygılı” olduğunu ifade etti ve İsrail'den nefret söylemlerini kınamasını, sözkonusu eylemleri soruşturarak cezalandırmasını istedi.
Komisyon, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın 9 Ekim'de Filistinliler'i “hayvan gibi insanlar” olarak tanımlamasına atıfta bulundu ve bu tür söylemlerin “soykırımsal eylemleri tetikleyebileceği” uyarısı yaptı.
İsrail'in BM misyonu ise komisyonun açıklamasının artan antisemitik eylemleri, Yahudiler'e yönelik saldırıları ve Yahudiler'in öldürülmesi çağrısı yapılan protestoları gözardı ettiği eleştirisi getirdi.
Komisyonun açıklaması, İsrail'in BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'i Hamas'ın İsrail saldırılarını haklı çıkarmakla suçlamasını izledi. İsrail'in suçlamasını reddeden Guterres, sözlerinin yanlış sunulduğunu kaydetmişti.
18 bağımsız uzmandan oluşan Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığını Ortadan Kaldırma Komisyonu, İsrail ve Filistinli yetkililerin de kabul ettiği 1965 tarihli ırkçılık karşıtı anlaşmaya uyulup uyulmadığını takip etmekle görevli.
Guterres: “Tarih bizi yargılayacak”
NEW YORK- BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’ye saldırıların giderek artmasıyla 2 milyon kişinin topyekün bir çöküşle karşı karşıya olduğunu, insani yardımın engelsiz olarak sivillere ulaştırılması gerektiğini belirtti. Guterres, “Tarih hepimizi yargılayacak” dedi.
Refah sınır kapısından çok daha fazla kamyonun gecikmeden Gazze'ye girmesi gerektiğini söyleyen Guterres, “Gazze'deki sivillerin beklentilerini ve temel ihtiyaçlarını karşılamalıyız. Gıda, su, ilaç, yakıt gibi temel insani yardım malzemelerinin tüm sivillere hızlı, güvenli ve yeterli miktarda engelsiz olarak ulaşmasına izin verilmelidir. Çatışmalar başlamadan önce günde yaklaşık 500 kamyon Gazze'ye geçiyordu. Son günlerde, ihtiyaçların daha önce olduğundan çok daha fazla olmasına rağmen, günde ortalama yalnızca 12 insani yardım kamyonu giriş yaptı” diye konuştu.
Çatışmalara insani bir ara verilmesi yönünde artan küresel fikir birliğini memnuniyetle karşıladığını ifade eden Guterreş, “İnsani ateşkes, tüm rehinelerin koşulsuz serbest bırakılması ve insani yardım malzemelerinin ihtiyaç duyulan ölçekte ulaştırılması çağrımı tekrarlıyorum. Acı her geçen dakika artıyor. Bir değişiklik olmazsa, Gazze halkı eşi benzeri benzeri görülmemiş bir insani acıyla karşı karşıya kalacak. Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Tarih hepimizi yargılayacak” dedi.
"Filistin devletinin bir parçası ve devlet sisteminde siyasal parti olan Hamas'ı terör örgütü olarak tanımadığımızı söyledik"
- By VOA TÜRKÇE
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen ile Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Açıklamasında İsrail-Hamas çatışmalarına değinen Hakan Fidan, "Bizim terör örgütü olarak tanıdığımız YPG ve FETÖ’yü başka ülkeler de terör örgütü olarak tanımamakta. Aynı şekilde biz de Filistin devletinin bir parçası ve devlet sisteminde siyasal parti olan Hamas'ı terör örgütü olarak tanımadığımızı kendilerine söyledik" dedi.
Bunun sivillerin öldürülmesinin kabul edildiği anlamına gelmediğini vurgulayan Fidan, "Tam tersine, en başından itibaren kınadığımızı söyledik" ifadesini kullandı.
Hakan Fidan, "İsrail bir tercih yapmak zorunda. Filistinliler’in varlığını yok saymak, Filistinliler’in haklarını gözardı etmek, Filistinliler’e baskı ve zulüm uygulamak, İsrail'e barış getirmedi ve getirmeyecek. İsrail huzur ve güven içinde olmak istiyorsa Filistinliler’in kendi topraklarında, kendi devletlerinde yaşamak hakkına saygı duymak zorundadır" dedi.
Fidan, "Çözümün yegane yolu 67 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, coğrafi bütünlüğe sahip bağımsız, egemen Filistin devletinin hayata geçirilmesiyle mümkündür" diye konuştu.
Hamas yetkilisi: “Rehinelerin serbest bırakılması için ateşkese ihtiyaç var”
- By Reuters
Hamas'tan bir yetkili, Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılmasını, İsrail'in Gazze bombardımanını durduracak bir ateşkes şartına bağladı.
Rus gazetesi Kommersant, Moskova'yı ziyaret eden Hamas heyetinden bir yetkilinin, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıda farklı Filistinli hizipler tarafından rehin alınanların tamamının yerlerinin belirlenmesi için zamana ihtiyaç olduğunu söylediğini aktardı.
Habere göre Hamas yetkilisi Ebu Hamit, “Çoğu sivil onlarca kişiyi rehin aldılar, bu kişileri Gazze Şeridi'ne bulmak ve daha sonra serbest bırakmak için zamana ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.