“Yaklaşık 80 Amerikan vatandaşı Gazze'den ayrıldı”
- By Reuters
Mısır ve Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın kısıtlı tahliyelere açılması üzerine dün ve bugün toplam 79 Amerikan vatandaşının Gazze'den Mısır'a geçiş yaptığı bildirildi.
ABD Başkanı Joe Biden, Dominik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Luis Abinader'le görüşmesinin başında yaptığı açıklamada, “Müjdeli haber var, bugün 74 Amerikan vatandaşını çıkardık, çift pasaportlulardı” dedi.
Beyaz Saray, dün de 5 Amerikan vatandaşının Gazze'den ayrıldığını bildirdi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, yetkililerin Amerikan vatandaşlarının Mısır'daki ABD Büyükelçiliği'ne ve “başka uygun yerlere” götürülmesine yardım ettiklerini söyledi.
Kirby, “Mümkün olan en kısa sürede en fazla sayıda Amerikan vatandaşını Gazze dışına çıkarmaya odaklanmaya devam ediyoruz, bölgeden daha çok Amerikalı'nın çıkmasını hala umuyoruz” dedi.
Bugün ilerleyen saatlerde daha fazla sayıda Amerikalı'nın Gazze'yi terk edebileceğini söyleyen Kirby, bölgeden ayrılmak isteyen tüm Amerikalılar'ı tahliye etmenin kaç gün süreceğinin net olmadığını kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Senato'da bu hafta düzenlenen bir oturumda Gazze'de yaklaşık 400 Amerikan vatandaşı olduğunu ve bu kişilerin aileleriyle birlikte yaklaşık 1000 kişinin tahliye edilmek istediğini söylemişti.
Medecins du Monde’dan Gazze’de acil “ateşkes” çağrısı: “Gazze eskiden açık hava hapishanesiydi, şimdi açık hava mezarlığı”
- By Arzu Çakır
Merkezi Fransa’da bulunan tıbbi ve insani yardım derneği Medecins du Monde Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Operasyonlar Direktörü Doktor Jean-François Corty, Gazze’de yaşanan insani durumun “aciliyetine” dikkat çekerek, “Binlerce kişinin bombardımanların yanı sıra, açlık, susuzluk, ilaçsızlık ve doktorsuzluktan ölmesini istemiyorsak kısa süre içinde insani yardımın başlaması gerekir” dedi.
Corty Gazze’deki durumu, “İnsani açıdan korkunç” bir seviyeye ulaşıldı. Gazze uzun süredir açık hava cezaevi olarak adlandırılıyordu, artık bir açık hava mezarlığıdır” sözleriyle tanımlıyor.
Gazze’deki 20 doktorluk ekibi yöneten ve bölgeden sürekli bilgi alabilen Jean-François Corty VOA Türkçe’ye, Cebaliye mülteci kampının vurulduğunu, Gazze halkının kitlesel olarak Mısır sınırına sürüldüğünü, doktorların hastanelerde uyuşturucu olmadan bacak, kol kesme çaresizliği yaşadığını ve insani yardımların Mısır kapısında biriktiğini belirterek, bombardımanlar nedeniyle Gazze halkına ulaşamadığını anlattı.
Paravan şirketler ve kripto para: ABD Maliye Bakanlığı Hamas’ın gelir kaynaklarını yaptırımlarla hedef alıyor
ABD Maliye Bakanlığı İsrail’e 7 Ekim’deki saldırının ardından Hamas’ı ve Hamas’ın başka ülkelerdeki finansman ağlarını hedef alan yaptırımları sıkılaştırdı. Hamas’ın kripto para gelir kaynağına dikkat çeken uzmanlar, çok karmaşık para sistemlerinden geçseler bile bunu yakından izleyen takip eden grupların olduğunu vurguluyor
ABD Maliye Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı Brian Nelson, geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan ve Katar ziyareti sırasında bazıları Hamas’la iletişim kanalına sahip olan Körfez ülkelerinden daha güçlü işbirliği talep etti.
Müsteşar Nelson, ABD Maliye Bakanlığı’nın Türkiye’de bir şirket ve hissedarlarının da hedef alındığı yaptırımlarının açıklandığı gün CNBC’ye verdiği röportajda, “Şu anda harekete geçmemizin önemli sebeplerinden biri saldırının ardından para toplama faaliyetinde bir artış görüyor olmamız” ifadelerini kullanmıştı.
VOA Türkçe’ye Hamas’a yönelik yaptırımları değerlendiren Atlantik Konseyi uzmanlarından Brian O’Toole, “İsrail’dekiler de dahil pek çok kişi Hamas’ın bir miktar ılımlı hale geldiğini ve şiddete başvurmak yerine siyasi çözüm arayabileceğini düşündü. Odak da daha çok Rusya, İran ve Çin üzerindeydi. Bu yaptırımların sıkı takibinin yapılması gerekiyor çünkü paravan şirketleri değiştirmek çok kolay oluyor” diyor.
“Türkiye Gazze'de kapanan kanser hastanesindeki hastaların tedavisini üstlenmeye hazır”
- By Reuters
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gazze'de faaliyet gösteren tek kanser tedavi merkezi olan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nde tedavi gören kanser hastalarını Türkiye'ye getirmeye ve bu hastalara sağlık hizmetleri sunmaya hazır olduklarını söyledi. Hastane, yakıtının tükenmesi nedeniyle faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmıştı.
Bakan Koca, X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, gerekli eşgüdümün sağlanması durumunda Türkiye'nin acil yardıma ihtiyacı olan kanser hastalarını ve diğer hastaları Türkiye'ye getirerek tedavilerini sürdürmeye hazır olduğunu kaydetti.
Koca, “Türkiye olarak, elde hiçbir imkan bulunmadığı için hastaneden mecburen taburcu edilen kanser hastalarının tedavilerine devam edilmesi, Gazze’deki diğer çocuk ve erişkin yoğun bakım hastalarından ihtiyacı olan ve tıbbi açıdan uygun olarak değerlendirilenlerin gerekli koordinasyon sağlanarak en kısa sürede ülkemize nakli konusunda tüm desteği vermeye hazırız” dedi.