Hizbullah liderinin İsrail-Hamas çatışmalarına ilişkin ilk kamuoyu açıklamasını yarın yapması bekleniyor
- By Reuters
Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah'ın yarın Hamas ve İsrail arasındaki çatışmaların başlangıcından bu yana kamuoyuna ilk kez açıklama yapması gündemde. Nasrallah'ın konuşmasının, Hizbullah'ın çatışmaların evrileceği yön üzerinde nasıl bir rol oynayacağına ilişkin ipuçları içermesi bekleniyor.
Hizbullah, bugün güdümlü füzeler, top ve diğer silahlarla İsrail ordu mevzilerine eşzamanlı 19 saldırı düzenlediğini bildirdi.
İsrail bu saldırılara hava bombardımanı, tank ve topçu ateşiyle yanıt verdi ve Lübnan sınırındaki çatışmalar tırmandı.
Lübnan'da birçok kişi, Nasrallah'ın yarın TSİ 16.00'da yapacağı konuşmayı bekliyor. Kimileri, Nasrallah'ın konuşmasının şiddetin tırmanmasına işaret edeceğine inanarak yarından sonrası için plan yapmadıklarını söylüyor.
Muhalifleri tarafından bile iyi bir hatip olarak kabul edilen Nasrallah'ın konuşmalarını hem yandaşları hem de düşmanları yakından izliyor.
Hizbullah yetkilisi Hasan Fadlallah, 22 Ekim'deki bir açıklamasında, Nasrallah'ın Gazze'deki durumu “an be an, saati saatine” izlediğini söylemiş, kamuoyu önünde konuşmamasının da “savaşı yönetme şeklinin bir parçası” olduğunu belirtmişti.
Bahreyn’in İsrail Büyükelçisi ülkesine döndü
- By Reuters
Bahreyn bugün İsrail Büyükelçisi'nin ülkesine döndüğünü açıkladı. İsrail'in Manama Büyükelçisi'nin de ”bir süre önce” Bahreyn'den ayrıldığı kaydedildi.
Bahreyn hükümetinin açıklamasında, İsrail ile ekonomik bağların kesildiği doğrulanmadı. Oysa Bahreyn Meclisi daha önce İsrail ile olan ekonomik ilişkilerin kesildiğini kaydetmişti. Hükümet, iki ülke arasındaki uçak seferlerinin birkaç haftadır yapılmadığını bildirdi.
Açıklama, İsrail Büyükelçisi'nin Bahreyn'den sınırdışı edilip edilmediğine açıklık getirmedi.
İsrail ise söz konusu adımlardan haberdar olmadığını, Bahreyn ile olan ilişkilerinin “istikrarlı” olduğunu kaydetmişti.
Dış siyaset alanında yetki sahibi olmayan ve danışmanlık görevi yürüten Bahreyn Meclisi, açıklamasında, atılan adımların “Bahreyn'in Filistin davasına verdiği desteğin göstergesi olan tarihi tutumunu doğruladığını” belirtti.
Meclis açıklamasında, “Temsilciler Konseyi, İsrail Büyükelçisi'nin Bahreyn'den ayrıldığını ve İsrail Büyükelçisi'nin de ülkesine dönmesine karar verdiğini doğruluyor” denildi.
Açıklamada ayrıca, “Ekonomik ilişkilerin kesilmesine de karar verildi” denildi ancak kararın kime ait olduğuna açıklık getirilmedi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamadaysa şöyle denildi: “Bahreyn hükümetinden ve İsrail hükümetinden ülkelerin büyükelçilerinin geri dönmesine ilişkin herhangi bir karar ya da bildiri alınmadığına açıklık getirmek istiyoruz. İsrail ve Bahreyn arasındaki ilişkiler istikrarlıdır.”
Doğrulanması durumunda İsrail ve Bahreyn arasında diplomatik ve ekonomik bağların askıya alınması, İsrail açısından ciddi bir başarısızlık işareti anlamına gelebilir.
ABD Donanması'nın Beşinci Filosu'na evsahipliği yapan Bahreyn, 2020 yılında İsrail ve bazı Arap ülkeleri arasında varılan ve karşılıklı ilişkilerin normalleşmesini amaçlayan İbrahim Anlaşmaları'nın imzacı ülkelerinden biri.
“Yaklaşık 80 Amerikan vatandaşı Gazze'den ayrıldı”
- By Reuters
Mısır ve Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın kısıtlı tahliyelere açılması üzerine dün ve bugün toplam 79 Amerikan vatandaşının Gazze'den Mısır'a geçiş yaptığı bildirildi.
ABD Başkanı Joe Biden, Dominik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Luis Abinader'le görüşmesinin başında yaptığı açıklamada, “Müjdeli haber var, bugün 74 Amerikan vatandaşını çıkardık, çift pasaportlulardı” dedi.
Beyaz Saray, dün de 5 Amerikan vatandaşının Gazze'den ayrıldığını bildirdi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, yetkililerin Amerikan vatandaşlarının Mısır'daki ABD Büyükelçiliği'ne ve “başka uygun yerlere” götürülmesine yardım ettiklerini söyledi.
Kirby, “Mümkün olan en kısa sürede en fazla sayıda Amerikan vatandaşını Gazze dışına çıkarmaya odaklanmaya devam ediyoruz, bölgeden daha çok Amerikalı'nın çıkmasını hala umuyoruz” dedi.
Bugün ilerleyen saatlerde daha fazla sayıda Amerikalı'nın Gazze'yi terk edebileceğini söyleyen Kirby, bölgeden ayrılmak isteyen tüm Amerikalılar'ı tahliye etmenin kaç gün süreceğinin net olmadığını kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Senato'da bu hafta düzenlenen bir oturumda Gazze'de yaklaşık 400 Amerikan vatandaşı olduğunu ve bu kişilerin aileleriyle birlikte yaklaşık 1000 kişinin tahliye edilmek istediğini söylemişti.
Medecins du Monde’dan Gazze’de acil “ateşkes” çağrısı: “Gazze eskiden açık hava hapishanesiydi, şimdi açık hava mezarlığı”
- By Arzu Çakır
Merkezi Fransa’da bulunan tıbbi ve insani yardım derneği Medecins du Monde Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Operasyonlar Direktörü Doktor Jean-François Corty, Gazze’de yaşanan insani durumun “aciliyetine” dikkat çekerek, “Binlerce kişinin bombardımanların yanı sıra, açlık, susuzluk, ilaçsızlık ve doktorsuzluktan ölmesini istemiyorsak kısa süre içinde insani yardımın başlaması gerekir” dedi.
Corty Gazze’deki durumu, “İnsani açıdan korkunç” bir seviyeye ulaşıldı. Gazze uzun süredir açık hava cezaevi olarak adlandırılıyordu, artık bir açık hava mezarlığıdır” sözleriyle tanımlıyor.
Gazze’deki 20 doktorluk ekibi yöneten ve bölgeden sürekli bilgi alabilen Jean-François Corty VOA Türkçe’ye, Cebaliye mülteci kampının vurulduğunu, Gazze halkının kitlesel olarak Mısır sınırına sürüldüğünü, doktorların hastanelerde uyuşturucu olmadan bacak, kol kesme çaresizliği yaşadığını ve insani yardımların Mısır kapısında biriktiğini belirterek, bombardımanlar nedeniyle Gazze halkına ulaşamadığını anlattı.