“İsrail hava saldırıları Şam yakınlarını vurdu”
- By Associated Press
Suriye devlet haber ajansı SANA, İsrail ordusunun Şam yakınlarındaki bazı mevzileri vurduğunu, saldırıların maddi zarara yol açtığını ancak ölen olmadığını bildirdi.
Adını açıklamadığı Suriyeli askeri bir yetkilinin sözlerine atıfta bulunan SANA, Suriye hava savunma sistemlerinin bu sabah hedeflerine erişemeden füzelerin çoğunu etkisiz hale getirdiğini kaydetti.
İsrail ordusu, saldırıları doğrulayan herhangi bir açıklama yapmadı.
“Gazze’de kuşatma altındaki hastanelerde insanlar sinek gibi ölüyor”
- By Associated Press
Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği baskını onaylamadıklarını söyleyen Cyril Ramaphosa, buna karşın İsrail'in verdiği yanıtı eleştirdi ve Gazze'de kuşatma altındaki hastanelerde insanların “sinek gibi öldüğünü” söyledi.
Güney Afrika Cumhurbaşkanı, “Başka birçok ülkeyle birlikte Güney Afrika olarak İsrail hükümetinin attığı adımları Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk etmeyi uygun bulduk” şeklinde konuştu.
Güney Afrika’dan Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne İsrail hakkında “savaş suçları” soruşturması talebi
Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Katar'ı ziyareti sırasında Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden, İsrail'in Hamas'a karşı verdiği mücadelede işlediğini iddia ettiği “savaş suçları” nedeniyle soruşturma açmasını istediğini kaydetti. Güney Afrika Cumhurbaşkanı, Katar Emiri'yle Gazze'de giderek kötüleşen insani durumla ilgili konuştuğunu söyledi.
Cyril Ramaphosa, “Her ikimiz de artık soykırımın yaşandığı bir toplama kampına dönüşen Gazze'de şu anda olanlardan tiksiniyoruz” dedi.
İki devletli çözüm İsrail-Hamas çatışmasının ardından hayatta kalabilir mi?
- By Marco Protic
Otuz yılı aşkın süredir Batı ve uluslararası toplum biri İsrail diğeri de Filistin olmak üzere iki devletli çözüm fikrini Ortadoğu’da barışın temeli olarak gördü.
Hamas’ın 7 Ekim’deki katliamından ve İsrail’in ezici karşı saldırısından sonra bile pek çok kişi bunun tek çözüm yolu olduğunu düşünüyor.
ABD’nin terör örgütü listesinde yer alan Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısında 1200’den fazla kişi hayatını kaybetti ve 242 kişi de kaçırıldı. İsrail’in verdiği askeri karşılıkta Gazze’deki Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre 11 bin kişi hayatını kaybetti.
Tel Aviv Üniversitesi’nden siyaset bilimci Uriel Abulof, her iki tarafta yaşanan büyük can kaybının barışı imkansız hale getirmediği görüşünde.
Abulof, “İki devletli çözüm hala mümkün, belki de hiç olmadığı kadar. Çünkü her iki tarafın bunun birlikte var olarak radikal liderler olmadan yaşamak isteyen İsrailliler ve Filistinliler’in çoğunluğu arasında bir çatışma olmadığını anlama potansiyeli var” diyor.
Uriel Abulof, “Bir tarafta askeri olarak baş etmeniz gereken Hamas ve diğer tarafta da siyasi olarak baş edilmesi gereken Benyamin Netanyahu ve koalisyonu. Bu olursa – ve burada büyük bir soru işareti koyuyorum – çözüm şansı daha yüksek olur” ifadelerini kullandı.
Merkezi Washington’da bulunan Arap Körfez Devletleri Enstitüsü’nden Hussein Ibish, uzun süredir devam eden çatışmaya kalıcı çözümün ancak iki devletli modelle mümkün olduğu görüşünde.
“Belki aşamalarla yapılmak zorunda kalınacak ama en başından açık şekilde iki devletin ortak hedef olarak belirtildiği bir çözüm” diyen Ibish, ilk adımda da belirli önkoşulların olduğunu düşünüyor.
Hussein Ibish, “İsrail Filistinliler’in devlet olma hakkını ve buna gerek olduğunu resmi ve nihai olarak kabul etmeli. Yerleşimlerin inşaası ve kurulumu tamamen durmalı” diyor.
Ibish’e göre Filsitinliler de 7 Ekim’deki Hamas saldırılarını kınamalı, saldırıların durdurulacağı sözü verilmeli ve Filistin Yönetimi siyasi olarak güçlendirilmeli.