BM: “Çatışmalar durmazsa çocuk ölümleri trajik bir şekilde artar”
İsrail ile Hamas arasında bugün çatışmalara insani ara verilmesi konusunda bir uzlaşının açıklanması ihtimali gündemdeyken, Birleşmiş Milletler (BM) ve BM’ye bağlı kuruluşlar Gazze’de başta çocuklar olmak üzere siviller arasındaki can kayıplarıyla ilgili endişelerini dile getirmeyi sürdürüyor. Gazze’de çatışmalara ara verilmemesi halinde çocuk ölümlerinde trajik bir artış yaşanacağına dikkat çekiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), çatışmaların durmaması halinde bulaşıcı hastalıkların kitlesel olarak çok daha hızlı yayılabileceğine dikkat çekti. WHO sözcüsü Christian Lindmeier, “Her gün yaklaşık 160 çocuk öldürülüyor. Bu her 10 dakikada bir çocuğun öldürülmesi anlamına geliyor” dedi.
WHO Sözcüsü Bob Lindmeier, Gazze’de her on dakikada en az iki çocuğun yaralandığını, çatışmanın ortasında kalan çocuk ve gençler ile ailelerinin korkunç koşullar altında öldüğünü ifade etti.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, Gazze’de yerinden edilenlerin yaşadıkları barınaklarda yaklaşık 72 bin üst solunum yolu enfeksiyonu vakası, 49 bin ishal vakası saptanırken, saptanan ishal vakalarının yarısından fazlasının beş yaşın altındaki çocuklar olduğu belirtiliyor.
Diyarbakır Barosu'ndan Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne Netanyahu hakkında suç duyurusu
Diyarbakır Barosu 'Soykırım', 'Savaş Suçu' ve 'İnsanlığa Karşı Suçlar' işlediği gerekçesiyle İsrail Devlet Başkanı Benyamin Netanyahu ve tespit edilecek diğer şüpheliler hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne suç duyurusunda bulundu.
Baro tarafından yapılan açıklamada, “Baromuz; Filistin'e yönelik halen devam etmekte olan saldırıların Roma Statüsünün 6, 7 ve 8.madderinde düzenlenen 'Soykırım', 'Savaş Suçu' ve 'İnsanlığa Karşı Suçlar' olması nedeniyle İsrail Devlet Başkanı Binyamin NETANYAHU ve tespit edilecek diğer şüpheliler hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne suç duyurusunda bulundu” denildi.
UNICEF'ten salgın hastalık ve çocuk ölümü uyarısı
- By Reuters
Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) Gazze'de salgın hastalık riskinin arttığına dikkat çekerek çocuk ölümlerinin artabileceği uyarısında bulundu.
UNICEF Sözcüsü James Elder, “Eğer Gazze'de çocukların suya ve hijyene erişimi kısıtlanmaya ve sınırlı kalmaya devam ederse trajik ancak tamamen önlenebilir bir çocuk ölümü dalgasıyla karşı karşıya kalabiliriz” dedi.
Elder, şimdiden beş yaş altı çocuklarda ishal vakalarının ortalamanın 10 kat üzerinde seyrettiğini kaydetti.
Dünya Gıda Programı'ndan Arif Hüseyin ise Gazze'de insanların günde 1 ila 3 litre su alabildiğini, bunun acil durumlar için belirlenen uluslararası standardın çok altında olduğunu belirtti. Gazze'nin kuzeyine bir haftadan uzun süredir şişe su tedariki yapılmadığını söyleyen Hüseyin, bu durumun dehidrasyon kaygılarını arttırdığının altını çizdi.
Dünya Sağlık Örgütü: “Gazze'deki hastanelerin tahliye edilebileceği güvenli hiçbir yer yok”
- By Reuters
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Gazze'nin kuzeyindeki üç hastanenin, hastaların tahliye edilmesi için yardım çağrısı yaptığı, tahliyelerin planlanmaya başlandığı açıkladı.
WHO Sözcüsü Christian Lindmeier, Cenevre'de düzenlediği basın brifinginde, “Gazze'nin kuzeyinde tahliye talebinde bulunan üç hastane var, ancak önemli olan mesele, nereye tahliye olacaklar? Güvenli hiçbir yer yok” dedi. Lindmeier, güneydeki hastanelerin zaten dolu olduğunu ve tıbbi malzeme sıkıntısı çektiğini söyledi.
Sözcü, tahliye taleplerinin, hayatlarından endişe eden hastane personelinden geldiğini belirtti.
“Sahadaki durum o kadar kötüleşmiş olmalı ki, diğer tek seçenek, hastaneler saldırı altında kalırken kesin olarak ölümle yüzleşmeleri” diyen Lindmeier, “Bu insanları sağlık hizmetinden mahrum bırakmak son seçenek, insanlığın geriye kalan son kırıntısını da ellerinden almak demek. Şu anda olan budur” şeklinde konuştu.
WHO Sözcüsü, tahliye talebinde bulunan hasteneleri Şifa, Endonezya Hastanesi ve El Ehli olarak sıraladı ve “Şu anda sadece planlama aşaması söz konusu, başka ayrıntı yok” dedi. Lindmeier ayrıca Uluslararası Kızılhaç ve Sınır Tanımayan Doktorlar konvoylarının ateş hattında kaldığını hatırlatarak, tahliyelerin çatışma taraflarıyla yakın eşgüdüm içinde yapılması gerektiğinin altını çizdi.