Ürdün'den İsrail'e Batı Şeria uyarısı
Ürdün İsrail sınırındaki askeri varlığını arttırdığını açıkladı ve İsrail'in Filistinliler'i "Ürdün Nehri karşısına zorla itmeye yönelik olası bir çabasının" barış anlaşmasının ihlali olacağı uyarısında bulundu.
Ürdün Başbakanı Bişer El-Hasavne, İsrail'in Filistinliler'i Batı Şeria'dan sürmeye yönelik her türlü politikayı uygulamasını engellemek için "elindeki tüm araçları" kullanacaklarını belirtti.
İsrail ve Hamas arasında 7 Ekim'den bu yana yaşanan çatışma Filistinli mültecilerle onların torunlarına ev sahipliği yapan Ürdün'de endişeye yol açtı.
Ürdün Başbakanı İsrail ile 1994'te imzalanan barış antlaşmasına atıfta bulunarak, "Filistinliler'in yerlerinden edilmesini ya da buna yol açacak koşulların oluşturulmasını savaş ilanı ve barış anlaşmasının ihlali sayarız" dedi.
Ürdün Başbakanı böyle bir durumun Filistin davasının yok olmasına yol açacağını ve Ürdün'ün ulusal güvenliğine de zarar vereceğini söyledi.
Yahudi yerleşimcilerin saldırılarını da gündeme getiren Bişer El-Hasavne, Batı Şeria'da İsrail'in attığı adımların şiddeti daha da körükleyebileceği uyarısında bulundu; "İsrail Batı Şeria'da gerilimin tırmandırılmasından uzak durmalı. Bu Ürdün'ün kabul etmeyeceği bir kırmızı çizgi" dedi.
Ürdün Mısır'dan sonra İsrail ile barış anlaşması imzalayan ikinci Arap ülkesi olmuştu.
Güney Afrikalı parlamenterlerden İsrail'le ilişkileri kesme oylaması
- By Reuters
Güney Afrika Cumhuriyeti parlamentosunda, ülkenin yürütme başkenti Pretorya'daki İsrail Büyükelçiliği'nin kapatılması ve ateşkes sağlanana kadar İsrail'le tüm diplomatik ilişkilerin kesilmesi yönünde oylama yapıldı. Yapılan oylamada tasarı, 91'e karşı 248 oyla kabul edildi.
Oylanan tasarının uygulanıp uygulanmayacağı Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa'nın hükümetinin kararına bağlı olacağı için parlamentonun bu adımı, simgesel önem taşıyor.
Güney Afrika Cumhurbaşkanı Ramaphosa ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Hamas'a karşı yürütülen yıkıcı askeri kampanya nedeniyle İsrailli liderleri sert bir dille eleştirmiş ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden olası savaş suçlarını soruşturması talebinde bulunmuştu.
Dün Pretorya'daki İsrail Büyükelçisi, oylama öncesinde istişarelerde bulunmak üzere Tel Aviv'e çağrılmıştı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün bir çalışanı ailesiyle birlikte Gazze'de öldürüldü
- By Reuters
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, bugün yaptığı açıklamada, Gazze'de bulunan bir çalışanının altı aylık bebeği, eşi ve iki erkek kardeşiyle birlikte öldürüldüğünü bildirdi.
WHO Başkanı Tedros, X mesajında, “Meslektaşlarım ve ben büyük üzüntü içindeyiz, Gazze'de içimizden birini kaybettik” dedi.
Hayatını kaybeden WHO çalışanı Dima Alhaj'ın fotoğrafını paylaşan Tedros, “Aldığımız haberlere göre aynı evde bulunan diğer aile fertlerinden de hayatını kaybedenler oldu” dedi, ancak Alhaj ailesinin nasıl öldüğü ve kimin sorumlu olduğuna ilişkin ayrıntı vermedi.
Sınır Tanımayan Doktorlar: “Gazze'nin kuzeyinde üç doktorumuz öldü”
- By Reuters
Fransız yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) bugün, Gazze'nin kuzeyindeki Awda Hastanesi'ne yapılan saldırıda ikisi MSF doktoru olmak üzere üç doktorun hayatını kaybettiğini açıkladı. Örgüt, saldırının “çok korkutucu” olduğunu kaydetti.
Yapılan açıklamada, “MSF, işlevini yürüten bir hastane olan Awda ve hastanedeki sağlık personelinin varlığıyla ilgili düzenli olarak savaşan taraflarla veri paylaşımında bulunuyordu. Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) koordinatları da dün İsrailli yetkililerle paylaşılmıştı” denildi.
“Hastane yataklarının yanıbaşında doktorların öldürüldüğünü görmek trajik ötesi bir durum, bunun derhal sona ermesi gerekiyor” diyen MSF, hayatını kaybeden doktorların Mahmud Ebu Nüceyla, Ahmed El Sahar ve Ziyad El Tatari olduğunu bildirdi.