Amerikalı komutandan İsrail’e sürpriz ziyaret
- By Reuters
ABD Merkez Komutanlığı’nın (CENTCOM) başında bulunan ve Ortadoğu’daki Amerikan güçlerini denetleyen General Michael Kurilla, İsrail’e bugün habersiz bir ziyaret gerçekleştiriyor.
CENTCOM Komutanı General Michael Kurilla uçağı İsrail’e inmeden önce Reuters’a yaptığı açıklamada, “İsrail'in kendisini savunmak için ihtiyaç duyduğu şeylere sahip olmasını sağlamak için buradayım, özellikle de çatışmayı genişleten diğer taraflardan kaçınmaya odaklandım" dedi.
Reuters'a konuşan Amerikalı bir yetkili, Kurilla'nın İsrail'in üst düzey askeri temsilcileriyle görüşmeler yapacağını ve ABD'nin yakın müttefikinin savunma ihtiyaçlarının net bir şekilde anlaşılmasını sağlayacağını söyledi.
2 bin ABD askerine bölgeye gitmek için ‘hazır ol’ emri
Associated Press haber ajansı Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde İsrail’in kara harekatının beklendiği bugünlerde 2 bin askere bölgeye gitmek için hazır ol emri verildiğini belirtti. Habere göre askerler İsrail’e gönderilmeyecek ama bölgedeki diğer ülkelerde tıbbi yardım ya da sınır geçişlerinde güvenliğin sağlanması gibi görevlerde rol üstlenebilecek.
BM Güvenlik Konseyi Rusya'nın "insani ateşkes" tasarısını reddetti
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Rusya’nın "insani ateşkes" ilan edilmesiyle ilgili karar tasarısını görüşmek için acilen toplandı. 15 üyeli konseyde yapılan oylamada tasarı reddedildi.
Rusya’nın hazırladığı tasarıya aralarında Filistin yönetimi, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri’nin de bulunduğu birçok ülke destek verdi.
Rusya’nın karar tasarısı için, 6 kabul, 4 karşı, 5 çekimser oy kullanıldı. Yeterli oy çıkmadığı için tasarı reddedildi.
Karar tasarısı için, Rusya, Çin, Gabon, Mozambik ve Birleşik Arap Emirlikleri evet, Fransa, Japonya, Birleşik Krallık ve ABD ret oyu, Arnavutluk, Brezilya, Ekvador, Gana, Malta ve İsviçre çekimser oy kullandı.
Rusya’nın hazırladığı taslak karar metin, insani ateşkes, tüm rehinelerin serbest bırakılması, yardım erişimi ve sivillerin güvenli bir şekilde tahliyesini içeriyordu. Konseyin bir kararı kabul etmesi için, teklifin en az lehte 9 oy alması ve beş daimi üyesinden hiçbirinin veto etmemesi gerekiyordu.
Türkiye’den “garantör ülke” önerisi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin İsrail-Filistin arasında bir garantörlük sistemi kurulması önerisi bulunduğunu, konuştukları taraflara teklifi önerdiklerini dile getirdi.
Gazetecilerin Ankara temsilcileriyle dün biraraya gelen Fidan, Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Türkiye'nin görüştüğü taraflara kalıcı barışın sağlanması için garantörlük sistemi kurulması önerisinde bulunduğunu söyledi.
Hakan Fidan’ın bugün Lübnan’da temaslarda bulunması bekleniyor. Reuters haber ajansı Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Fidan’ın dün Hamas liderlerinden İsmail Haniye ile bir telefon görüşmesi yaptığını bildirdi. Görüşmede, Hamas’ın elindeki sivil rehinelerin serbest bırakılması konusunun ele alındığı kaydedildi.