İsrail’den seyahat uyarısı: “Türkiye'deki İsrail vatandaşları mümkün olan en kısa sürede ülkeyi terk etmeli”
- By VOA TÜRKÇE
İsrail, Türkiye’ye seyahat uyarısını en yüksek seviye olan dörde yükseltti.
VOA Türkçe’nin İsrailli diplomatik kaynaklardan doğrulattığı bilgiye göre, İsrail Güvenlik Ulusal Konseyi dün akşam Türkiye’ye seyahat uyarısı seviyesini üçten dörde çıkardı.
“Yüksek tehdit seviyesi” olan dördüncü seviye, açıklanan yere seyahat edilmemesini ve burada bulunan İsrail vatandaşlarının mümkün olan en kısa sürede ayrılmalarını kapsıyor.
İsrail uzun süredir Türkiye’ye seyahat uyarısını 3’üncü seviyede tutuyordu. “Orta düzey tehdit seviyesi” olan üçüncü seviye, uyarıda bulunulan yere gerekli olmadıkça seyahat edilmemesini içeriyor.
İsrail, geçen yıl da "İran'ın Türkiye'de tatil yapan İsrailliler'i öldürme veya kaçırma girişimleri tehdidi"nedeniyle İstanbul seyahat uyarısını en üst seviyeye çıkarmış, sonra yeniden seviye 3’e indirmişti.
Türkiye’de, Hamas’ın saldırılarının ardından Gazze’ye yönelik yoğun hava operasyonları düzenleyen İsrail'e yönelik protesto gösterileri yapılıyor.
Dün akşam İsrail’in İstanbul Başkonsolosluğu önündeki protestoda 5 kişi gözaltına alınmış, 63 kişi de yaralanmıştı. Gazze’deki bir hastaneye yönelik saldırının ardından Türkiye’deki protestoların artmasından endişe ediliyor.
MHP Genel Başkanı Bahçeli: “Gazze’de, kahredici ve korkunç bir trajedinin bütün komplikasyonları yaşanırken maalesef dünya sessiz ve seyircidir”
- By VOA TÜRKÇE
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medya platformu X üzerinden paylaştığı bir dizi paylaşımda, dün Gazze'deki El Ehli Hastanesi'ndeki saldırıya ilişkin açıklamalar yaptı.
Bahçeli, paylaşım serisine, “Gazze’de, kahredici ve korkunç bir trajedinin bütün komplikasyonları yaşanırken maalesef dünya sessiz ve seyircidir. Acıya ve kana bulanan Gazze’de faal halde olan bir hastaneye dün İsrail savaş uçaklarının hava saldırısında en az 500 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştır. Vahşet her gün yeni bir boyut kazanmaktadır. Sivil halk katliam ablukasına alınmıştır” ifadeleriyle başladı.
ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail ziyaretini “tarihi bir yanlış” olarak niteleyen Bahçeli, “Bu sıcak ve sarsıcı ortamda ABD Başkanı Biden’in İsrail’i ziyareti ve aleni destek mesajı vermesi şiddet ve yıkım operasyonuna taraf olması demektir. Aynı zamanda tarihi bir yanlıştır. Biden’ın İsrail’e gitmesi akla iki seçenek getirmiştir: Ya İsrail saldırılarını doğrudan yönetmektedir ya da Siyonist lobiler tarafından yönetilmektedir. İki seçenek de felakete hizmettir” dedi.
Biden'ın politikasının sorumsuz olduğunu kaydeden Bahçeli, “ABD Başkanı şayet İsrail yerine ilk durak olarak Türkiye’ye gelmiş olsaydı, bu tavır ve tercihten Sayın Cumhurbaşkanımızın evsahipliğinde ve iki taraflı eşgüdüm halinde arabuluculuk misyonuna talip olduğu, barış ve çözüm ortamını inşa etmek amacıyla iyi niyetli arayış içinde bulunduğu anlamı çıkardı. Biden’ın sorumsuz ve sağduyudan yoksun politikası uzlaştırıcı ve yatıştırıcı değil, bilakis kışkırtıcı ve karanlık mahiyetlidir” ifadelerini kullandı.
İki devletli çözüm çağrısı yapan Bahçeli, “İsrail-Filistin arasındaki ağırlaşmış sorunun yegâne çözümü, bölgede iki devletli bir yapının acilen ve uluslararası toplumun desteğiyle hayata geçmesidir. 1967 sınırları dâhilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devleti mutlak surette tezahür ve tecelli etmek durumundadır. Akan kanın durması, adaletin ihyası ancak bu sayede mümkündür” dedi.
Son olarak saldırıları kınadığını belirten Bahçeli, “Sivil ve masum insanlara yönelik saldırıları nefretle kınıyor, hayatlarını kaybeden Filistinli kardeşlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmetler diliyor, yaralılara şifalar temenni ediyorum. Vahşet bitsin, insanlık birleşsin. Niyaz ederim ki dehşet son bulsun, dualarımız kabul olsun. Çocuklar yaşasın, katiller kahrolsun” ifadelerini kullandı.
Brezilya’nın Gazze’ye insani yardım için çatışmalara ara verilmesi talebiyle sunduğu karar tasarısı BM Güvenlik Konseyi’nde kabul edilmedi
Brezilya’nın Gazze’ye insani yardım için çatışmalara ara verilmesi talebiyle sunduğu karar tasarısı BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada kabul edilmedi. 15 üyeli konseyde tasarıya 12 'evet' oyu verildi, konseyin iki daimi üyesi İngiltere ve Rusya çekimser oy kullandı. Tasarı, çoğunluğun sağlanmasına rağmen daimi üye ABD’nin veto hakkını kullanmasıyla reddedilmiş oldu.
Tasarıya Arnavutluk, Brezilya, Ekvador, Fransa, Gabon, Gana, Japonya, Malta, Mozambik, İsviçre, Birleşik Arap Emirlikleri de 'evet' oyu kullandı.
Böylece 5 günde üçüncü kez toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde uzlaşma bir kez daha sağlanamadı. BM Güvenlik Konseyi toplantısı devam ediyor.
ABD’den Türkiye için güvenlik uyarısı: “Adana’daki Konsolosluk ikinci bir açıklamaya kadar kapalı kalacak”
ABD Dışişleri Bakalığı’nın yayınladığı uyarıda, Amerika’nın Adana’daki konsolosluğunun bir sonraki açıklamaya kadar kapalı kalacağı belirtildi. ABD vatandaşlarının randevularını Ankara’daki ABD Büyükelçiliği ile yeniden ayarlayabilecekleri belirtildi.
Açıklamada önümüzdeki birkaç hafta boyunca, “Türkiye genelinde İsrail ve Gazze’deki gelişmelerle ilgili olarak büyük protestoların beklendiği ve barışçı olması niyetlenen toplanmalarda bile gerginliğin tırmanabileceği” uyarısı yapıldı.
Türkiye’deki ABD hükümeti personeline Adana Konsolosluğu bölgesine seyahatten kaçınmaları talimatının verildiği kaydedildi.