İsrail vatandaşları Amerika'ya 90 günlüğüne vizesiz giriş yapabiliyor
- By Associated Press
İsrail-Hamas savaşı devam ederken Amerika, İsrail vatandaşlarının Amerika'ya vize almadan azami 90 günlüğüne seyahat etmelerine olanak tanıyan vize muafiyet programını başlattı.
Amerika 27 Eylül'de İsrail'i, çoğu Avrupa ve Uzakdoğu ülkeleri olmak üzere 40 ülkenin vatandaşlarına tanınan 3 aylık vizesiz Amerika seyahati uygulaması kapsamına dahil ettiğini açıklamıştı.
27 Eylül'deki açıklama, İsrail vatandaşlarının Amerika'ya 30 Kasım 2023 tarihinden itibaren vizesiz seyahat edebileceklerini kaydediyordu. Ancak ABD İç Güvenlik Bakanlığı'nın basın açıklamasına göre uygulama, dün itibarıyla başladı.
Yetkililer, basın açıklamasında İsrail vatandaşlarına uygulanan vize muafiyetinde yapılan tarih değişikliğinin nedenini bildirmedi. Ancak İsrail, vize muafiyeti kapsamına alındığına ilişkin ilk açıklamadan günler sonra Hamas'ın ülkenin güneyine saldırılar düzenlemesi üzerine buna, Gazze Şeridi'ndeki farklı noktalara aralıksız saldırılarla yanıt vermişti. Saldırılarını sürdüren İsrail kara harekatına hazırlanıyor.
İsrail Savunma Bakanı Gallant: “İsrail Gazze Şeridi için sorumluluğunu sonlandırmayı amaçlıyor”
- By Reuters
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bugün İsrail Parlamentosu'nun Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi'nde yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik askeri kampanyasının amaçlarından birinin İsrail'in Gazze'deki sorumluluğunu sona erdirmek olduğunu söyledi.
Bakan Gallant, İsrail'in militan örgüt Hamas'a karşı yürüttüğü savaş sonrasında Gazze'deki siviller üzerinde kontrolü sürdürme planları olmadığını kaydetti.
Gallant'ın İsrailli parlamenterlere yaptığı bu açıklamalar, ilk kez İsrailli üst düzey bir yetkilinin Gazze için uzun vadeli planları ortaya koyması anlamı taşıyor.
Gazze Şeridi'nin kara ve deniz sınırlarının yüzde 90'ını kontrol eden İsrail ve güneyde dar bir kara sınırı bulunan Mısır'dan başka dış dünyayla bağlantısı bulunmuyor.
Hamas'ın 2007 yılında kontrolü ele geçirdiği Gazze'yi sıkı bir abluka altında tutan İsrail, ithalat ve ihracata kapsamlı kısıtlamalar uyguluyor ve bölgeden giriş-çıkış yapanlara engellemeler getiriyor.
Hamas'ı kendi istikrarı açısından bir tehdit olarak kabul eden Mısır ise İsrail'in ablukasını büyük oranda destekliyor.
İsrail Parlamentosu'nun Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi'ne brifing veren İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'nin İsrail kasabalarına 7 Ekim günü yaptığı kanlı baskından sonra başlatılan askeri operasyonların üç aşamalı olduğunu söyledi.
Almanya’da Müslümanlar eleştirilerin odağında
- By Cem Dalaman
Hitler döneminde 6 milyon Yahudiye uygulanan soykırımdan sorumlu olan Almanya, tarihi nedenlerle İsrail ve Yahudi halkıyla dayanışmayı ülkenin "devlet politikası" olarak tanımlıyor. Bu açından son iki haftaya damgasını vuran Hamas-İsrail savaşı ülkenin en hassas olduğu bu konuyu tam bir stres testine dönüştürdü.
Siyaset ve toplum temsilcilerinin büyük bir bölümü, ülkede yaşayan Müslümanların İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı çıkmasına ve Filistinlilerle dayanışma göstermesine sert tepkilerle karşılık veriyor.
Almanya’da yaşayan 5 milyon Müslüman kökenli göçmene yönelik baskı ve dışlama kamuoyunu bölünmenin eşiğine getirmiş durumda. Filistin yanlısı gösterilerin yasaklanmasının dışında, özellikle İslam toplumunun temsilcileri ve çatı örgütleri "Neden Hamas saldırılarını kınamıyorsunuz?" veya "Almanya’da yaşamanıza rağmen neden İsrail’den yana değilsiniz?" gibi eleştirilerle karşı karşı kalıyor.
“Hamas 2 rehineyi serbest bıraktı”
Hamas’ın askeri kanadı El Kassam Tugayı sözcüsü, rehin alınan ABD vatandaşı iki kişinin serbest bırakıldığını söyledi.
Hamas sözcüsü anne ve kızın insani sebeplerle ve Katar’ın arabuluculuk çabalarına karşılık olarak serbest bırakıldığını belirtti.
İsrail basını da iki kişinin serbest bırakıldığını doğruladı.
İsrailli yetkililer Hamas’ın 200 kişiyi rehin aldığını açıklamıştı.