Erişilebilirlik

Çavuşoğlu 18 Ocak'ta ABD'de Blinken ile Görüşecek


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brezilya seyahati dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, 18 Ocak'ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Washington'da biraraya geleceğini söyledi.

TRT Haber'e göre Çavuşoğlu 17 Ocak'ta başlayacağı ABD ziyareti sırasında birçok temasta bulunacağını, Houston'daki yeni Türk Başkonsolosluğu binasının açılışını da yapabileceklerini kaydetti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan'ın Moskova'da Suriye ve Rusya savunma bakanları ve istihbarat yetkilileriyle yaptıkları toplantıyla ilgili soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, "ABD'nin normalleşmeye karşı olduğunu anlıyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü geçen hafta VOA Türkçe’ye üçlü görüşme ile ilgili yaptığı açıklamada, “ülkelerin ilişkilerini geliştirmelerini ve zalim diktatör Beşar Esat’a eski gücünü kazandırmak için desteklerini ifade etmelerini desteklemediklerini” söylemişti.

Çavuşoğlu, "Ancak yıllardır izlenen politikaların bir neticeye varmadığını ABD’nin de görmesi lazım. Sonuçta bu iç savaşı durdurmak lazım. Bunun yolunun da muhalefetin hilafına olmayacağını söylüyoruz. Yani muhalefete rağmen bir normalleşme ya da görüşme olmaz. Zaten görüşmelerin amacı bu" diye konuştu.

Toplantıda terörle mücadelenin de gündeme geldiğini hatırlatan Çavuşoğlu, ABD'nin YPG ile mücadele konusunda Ankara'ya bir öneri sunmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, "Gelmesine de gerek yok. Zaten 2019 mutabakatımız var. Ortak Açıklamamız var, onun yükümlülüklerini yerine getirsin yeter" dedi.

"Suriyeliler'in dönüşü için Suriye rejimiyle angajman gerekli"

Çavuşoğlu, Suriye rejiminin Suriyeliler'in ülkeye dönüşü konusunda işbirliği yapmak istediğini kaydetti ve bunun için rejimle temas kurulması gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, "Güvenlik, geride bırakılan malların iadesi, oraya dönüldüğü zaman hangi imkanların sağlanacağı önemli. Eğitim, çocukların eğitimi önemli, sağlık önemli, hayatlarının idame ettirebilmesi için istihdam yaratıcı projelerin gerçekleştirilmesi önemli. Yani uluslararası toplumun rejimle angajmanı bu nedenle önemli. Rejim Suriyeliler'in dönmesi konusunda işbirliği yapmak istediğini söylüyor" dedi.

Erdoğan-Esat görüşmesi soruldu

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Aşamalı bir diyalog olacak” sözlerini hatırlatarak Erdoğan ile Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat arasında bir görüşme olup olmayacağı sorusuna yanıt verdi.

Çavuşoğlu önce istihbarat ve savunma bakanlarının, sonra dışişleri bakanlarının görüşeceğini, liderler düzeyindeki görüşmenin ancak bunun ardından değerlendirilebileceğini kaydetti.

28 Aralık'ta Türkiye, Suriye ve Rusya Savunma bakanları arasında yapılan görüşme Suriye savaşının 10 yıldan uzun süre önce başlamasından bu yana en üst düzey temas olmuştu.

Türkiye, Suriye'deki savaşta, Beşar Esat'a karşı savaşan muhalifleri desteklemiş ve ülkenin kuzeyine asker göndermişti.

Esat'ın önde gelen müttefiki Rusya'nın teşvikiyle yapılan temas girişimi, savaşın gidişatını değiştirebilir. Ancak engeller arasında Türkiye'nin desteklediği savaşçıların ve Esat rejiminden kaçmak için Türkiye'ye sığınan milyonlarca sivilin durumu yer alıyor.

Türkiye, Suriye'de Kürt YPG milislerine karşı üç harekat yürüttü. Kürtler ülkenin kuzeyinde savaşın başladığı 2011'den bu yana büyük ölçüde özerklik sağlamıştı.

Türkiye, YPG'yi PKK'nın uzantısı olarak görüyor ve güvenlik tehdidi olarak algılıyor. 13 Kasım’da İstanbul'da düzenlenen terör saldırısının ardından Türk yetkililer Suriye'nin kuzeyine yeni bir harekatı da gündeme getirdi.

Suriye'de IŞİD'le mücadelede Kürtler’in liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri ile çalışan ABD’nin yanısıra Rusya da Türkiye'nin yeni bir kara harekatı başlatmasına karşı olduklarını belirtiyor.

Ara ara yaşanan çatışmalara rağmen, YPG ve Şam, savaş sırasında genelde birbirlerinin yoluna çıkmaktan kaçındılar ve Türkiye'nin desteklediği gruplar dahil ortak düşmanlarla mücadele ettiler.

Şam, Kürtler'in özerklik taleplerini reddediyor. Siyasi uzlaşma çabalarında da bugüne kadar ilerleme sağlanamadı.

Türkiye-Suriye arasında bir yakınlaşma savaşın önceki dönemlerinde imkansız görünüyordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esat için terörist ifadesini kullanıyor ve kendisi görevde olduğu sürece Suriye ile barış olmayacağını söylüyordu.

Esat ise Erdoğan'ın Suriye topraklarını "çaldığını" söyleyerek "hırsız" ifadesini kullanmıştı.

XS
SM
MD
LG