Erişilebilirlik

Charlie Hebdo'ya Ölüm Tehdidi Meclis Gündeminde


Fransa'da 2015'te uğradığı terör saldırısı sonunda dünyaca ünlü 11 karikatüristini kaybeden Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo, hafızalara kazınan saldırıdan sadece iki yıl sonra yeniden ölüm tehditleri almaya başladı. İslam bilgini, Müslüman Kardeşler hareketinin kurucusunun torunu ve Oxford'da modern İslam dersleri veren Profesör Tarık Ramadan’la ilgili ortaya atılan "cinzel taciz ve tecavüz" iddialarını kapağına taşıyan dergi, internet üzerinden ve telefonla çok sayıda tehdit aldı. Derginin suç duyurusunda bulunmasının ardından, Paris Başsavcılığı tehditlere ilişkin soruşturma açtı.

Meclis'te konuşan Başbakan Edouard Philippe de, "Bizim ülkemizde ifade, düşünce ve karikatür özgürlüğünü tehdit edemeyecekler" diyerek, bunu yapanların cezasız kalmayacağını dile getirdi.

Fransa'da Hz. Muhammed karikatürlerini çizdiği için uzun süre ölüm tehdidi aldıktan sonra 7 Ocak 2015'te Kouachi Kardeşler'in terör saldırısına hedef olan Charlie Hebdo dergisi bu sefer tehditleri ciddiye alıyor. Charlie Hebdo'nun Genel Yayın Yönetmeni karikatürist Riss, tehditleri ciddiye aldıklarını belirterek suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Bu açıklamanın hemen ardından Paris Cumhuriyet Başsavcılığı, iddialarla ilgili soruşturma başlattı. Savcılık yaptığı yazılı açıklamada, "İnternet ortamında kamuya açık yoldan bir terör eylemini övme ve yazılı olarak ölüm tehdidinde bulunulması" eylemleri nedeniyle ön soruşturma açtıklarını duyurdu.

Şok karikatürleri ile tanınan mizah dergisi, bu haftaki kapağında hakkındaki tecavüz iddiaları ve iki ayrı suç duyurusuyla gündeme gelen Tarıq Ramadan'ı çizerek, "Tecavüz ve Tarıq Ramadan'ın savunması: Ben, İslam'ın altıncı direğiyim (6'ıncı şartıyım anlamında)" başlığını attı.

Europe 1 Radyosu'na konuşan Riss, Tarıq Ramadan'ın kendisini İslam bilgini olarak tanımladığını belirterek, "İşte bu nedenle karikatür, İslam'ın 6'ıncı şartına yani cihada işaret ediyor" dedi. Charlie Hebdo'ya yönelik tehditlerin hiç dinmediğini dile getiren Riss, "Bazı dönemlerde bu tehditler yükseliyor hatta ölüm tehditlerine kadar varıyor. Bu tehditlerin ciddi olup-olmadığını ayırt etmek çok güç. Ama ilkesel olarak ölüm tehdidi olduğunda ciddiye alıyoruz ve suç duyurusunda bulunuyoruz" diye konuştu.

"Kırmızı çizgi"

Özgür karikatür çizebilmek istediklerini ve ifade özgürlüğü için ağır bedeller ödediklerini dile getiren Riss, "Biz karikatürlerin böylesi bir yöntemle değerlendirilmesini kabul etmiyoruz. Aşılmaması gereken bir kırmızı çizgi var. Bir şahsa yönelik ölüm tehdidi, ne sokakta, ne bir gazetede, ne de başka bir yerde geçerli değildir suçtur ve takibe uğramalıdır. Bu nefret söyleminden üzüntü duyuyorum. Bu ölüm tehdidi, ciddiyetin ötesinde bir iklim sorunu. İki, üç, dört yıldır yaşananlardan sonra hala bu kadar şiddet dolu tepkilerin olması, ölüm tehdidinde bulunulması çok şaşırtıcı. Bu sıradan bir karşı geliş ya da itiraz değil. Hakaret bile değil. Bu tehdit, bunların hepsinin de üzerinde. Acı olan, şimdi ölüm tehdidi yapabilmek bu kadar sıradanlaştı. Bu çok ağır bir iklim ve çok endişe verici" dedi.

Charlie Hebdo'ya ölüm tehdidi Meclis'te

Fransız toplumunu kaygılandıran ölüm tehdidi iktidar ve muhalefet milletvekilleri tarafından da Meclis gündemine getirildi. Soru ve eleştirilere yanıt veren Başbakan Edouard Philippe, Charlie Hebdo'ya Ocak 2015'te yapılan saldırı karşısında milyonlarca Fransız'ın sokağa döküldüğünü ve ifade özgürlüğüne sahip çıktığını hatırlatarak, "Fransızlar, Anayasa'nın ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin her bireye tanıdığı ifade özgürlüğüne büyük bağlılık içindedir. Düşünce ve ifade özgürlüğüne ve karikatür özgürlüğüne sonuna kadar bağlıyız. İçimizde, hepimizle ilgili karikatürler çizildi. Başkalarıyla ilgili olduğu zaman daha komik bulduk, bazen hiç beğenmedik, hatta şoke olduk. Ama bu, karikatürün doğasında var. Karikatür çizebilme hakkı temel bir haktır ve bunu korumalıyız" dedi.

Charlie Hebdo'nun korunması için gereken her türlü önlemin alındığını ancak güvenlik gerekçesiyle bu önlemleri açıklamayacağını belirten Başbakan Philippe, bundan böyle yasal düzenlemeleri geliştirerek Twitter üzerinden yapılan anonim tehditlerle ilgili de hukuki işlem yapılabilmesinin yolunu açacaklarını söyledi. Philippe, "Twitter, Cumhuriyet'in ötesinde ya da dışında değil. Twitter üzerinden kendisini saklayarak tehdit edenler affedilmeyecek. Hukuk yolu kullanılacak ve bu eylemler cezasız kalmayacak. Bizim ülkemizde ifade, düşünce ve karikatür özgürlüğünü tehdit edemeyecekler" diye konuştu.

Başbakan Philippe'in sözleri Meclis'in tümünden alkış aldı.

Oxford Üniversitesi Ramadan'ı okuldan uzaklaştırdı

Oxford Üniversitesi'nin Tarıq Ramadan'ın öğretim üyeliği görevini askıya aldığı bildirildi. Hakkındaki cinsel taciz suçlamaları nedeniyle Ramadan'ın zorunlu izne çıkarıldığı da gelen bililer arasında.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG