Erişilebilirlik

CHP - İYİ Parti Cumhurbaşkanı Adayı Gerilimini Aştı mı? 


CHP Genel Başkani Kemal Kiliçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkani Meral Akşener (Arşiv)
CHP Genel Başkani Kemal Kiliçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkani Meral Akşener (Arşiv)

ANKARA- CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Lideri Meral Akşener arasında bugünkü görüşme ardından Millet İttifakı'nın ortak Cumhurbaşkanı adayı ilan etmesinde geri adım atılması beklenmiyor. Ancak arka planda iktidar değişimi uzlaşması için ortak Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi kabulüne rağmen Kılıçdaroğlu'nun adaylığıyla ilgili görüş ayrılığı korunuyor.

Türkiye'de muhalefet cephesi açısından gelecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde, AKP - MHP'nin Cumhur İttifakı adayı konumundaki Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan karşısında gösterilmesi muhtemel "ortak aday" konusunda kritik gelişmeler yaşanıyor.

CHP ve İYİ Parti'nin yanı sıra Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ile Gelecek Partisi'nce güçlendirilmiş parlamenter sistem hedefiyle 12 Şubat'tan bugüne gerçekleşen "Altılı Masa" işbirliği söz konusu. Bu kapsamda altı siyasi parti lideri, geçen yıl 28 Şubat'ta birlikte ilk imza attıkları Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakatı'nın ardından ortak politikalar, ilkeler, vaatler ve yazılı açıklama metinlerine imza atmayı sürdürdü. Altılı Masa olarak adlandırılan lider buluşmalarında kapsamında defaten gelecek seçimler için ortak Cumhurbaşkanı adayının belirleneceği vurgusu yapıldı.

Son olarak Kılıçdaroğlu ve Akşener, depremler öncesinde 26 Ocak'taki Millet İttifakı açıklamasında, "Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı bizim adayımız olacak" mesajına diğer dört liderle birlikte imza attı. Dolayısıyla kamuoyuna yeniden ortak Cumhurbaşkanı adayı belirleneceği sözü verildi. Ancak aday ismi konusunda CHP ile İYİ Parti arasındaki gerilim aylardır olduğu gibi 26 Ocak sonrasında da sona ermedi.

Bu hafta ise 6 Şubat sabahından bugüne can kayıplarına ve yıkıma neden olan depremler dolayısıyla ertelenmiş olan aday belirlenmesi konusu yeniden gündeme taşındı.

Kılıçdaroğlu, 26 Şubat Pazar günü CHP Meclis Grubu ve ardından Parti Meclisi'nden Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda yetki aldı. Dolayısıyla CHP yönetimi ve milletvekilleri, Kılıçdaroğlu'na adaylık konusunda Millet İttifakı liderleri buluşmasında CHP adına karar alma desteğini verdi. CHP Genel Merkezi'nde peş peşe yapılan toplantılarda, açıkça Kılıçdaroğlu'nun adaylığı dile getirildi. Ancak Kılıçdaroğlu, kendi adaylığıyla ilgili açık yorumlar üzerine altı lider iradesiyle karar alınacağı vurgusu yapmakla yetindi.

Bugün ise Kılıçdaroğlu, Akşener ile buluştu. Sabahki ikili buluşma adresi konusundaki ketum tutum, hem CHP hem de İYİ Parti kurmaylarınca görüşme içeriğiyle ilgili de korundu. Ancak her iki parti de bugünkü liderler görüşmesindeki gündemi, "ortak Cumhurbaşkanı adayı" olarak işaret etti.


Liderler bugün, sabahki görüşmeleri sonrasında kendi partilerinde görüşmeler gerçekleştirdi.

Akşener, 2 Mart Perşembe günü gerçekleşecek Altılı Masa ya da resmi adıyla Millet İttifakı'nın liderleri buluşmasına evsahipliği yapacak Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile görüştü. Ardından Akşener, İYİ Parti Meclis Grubu ve parti yönetimindeki başdanışmanlarıyla toplantı yaptı.

Kılıçdaroğlu ise, bugün her Pazartesi olduğu üzere CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısındaydı. Bu toplantıda, Kılıçdaroğlu'nun kurmaylarına Akşener ile görüşmesine ilişkin, "İyi geçti" yorumu ötesinde herhangi bir bilgi vermediği ifade edildi. Kılıçdaroğlu'nun "rahat" olması itibarıyla, "Akşener ile görüşmesinde sorun yaşanmadığı" yorumu yapıldı. Akşener'in, Kılıçdaroğlu'nun ortak Cumhurbaşkanı adayı olmasını kabul ettiği yönündeki iddia ise ne doğrulandı ne de reddedildi. CHP'liler, Kılıçdaroğlu dışında başka bir ortak Cumhurbaşkanı adayı konusunda "sürpriz beklemiyoruz" yorumunda ise birleşti. Bugün akşamüstü CHP Genel Merkezi'ndeki atmosfer, Millet İttifakı'nın ortak adayı olarak Kılıçdaroğlu'nun ilan edileceği yönündeki beklenti ile "rahatlama" görünümündeydi.

"Millet İttifakı Kılıçdaroğlu'nun adaylığı için mi kuruldu?"

İYİ Parti'de ise, CHP kurmaylarının aksine "rahatlama" değil "rahatsızlık" hali söz konusu.

İYİ Parti evsahipliğinde 26 Ocak'ta yapılan liderler toplantısı arifesinde, Kemal Kılıçdaroğlu aleyhine seçilemeyeceği imalı açıklaması nedeniyle Cihan Paçacı'nın Başkanlık Divanı üyeliği (Genel Başkan Yardımcılığı pozisyonu) görevinden istifa etme durumunda kalmasına rağmen Cumhurbaşkanlığı seçimine ikili aday formülü ile gidilmesi, Ekrem İmamoğlu'nun da aday gösterilmesi gibi yaklaşımlar halen varlığını koruyor.

İYİ Parti içinde Kılıçdaroğlu'nun adaylığına ilişkin soru işaretlerine karşın Meral Akşener'in karar alması durumunda bunun artık geri planda kalacağı ifade ediliyor.

"Kılıçdaroğlu eğer aday gösterilirse İYİ Parti kazanması için çalışacaktır" vurgusu da yapılıyor. Ancak CHP yönetimine yönelik eleştiriler de sürüyor. CHP yönetimi tarafınca Altılı Masa işbirliğine ve dolayısıyla İYİ Parti'ye "Kılıçdaroğlu'nun adaylığını dayatma" yaklaşımı sergilediği eleştirisi yapılıyor.

Millet İttifakı'nın, iktidarı kazanma ve tam da 1 yıl önce mutabakat metnine imza atılmasıyla sistem değiştirme sözüyle uzun bir yol yürüdüğü belirtiliyor. Bu yolu yürümesi sırasında İYİ Parti'nin, muhafazakar seçmenlerce, AKP ile MHP yönetimlerince ve aynı zamanda HDP ile sol partilerce sürekli hedef tahtasına konulduğu vurgulanıyor. Ayrıca, "Akşener ve İYİ Parti'nin fedakarlıklar" ile yürüttüğü bu süreçte iktidarı kazanma vurgusu yapmasına rağmen CHP yönetimince Kılıçdaroğlu'nun adaylığını dayatma yönünde pek çok açıklama yapıldığı söyleniyor.

İYİ Parti yönetimi, son olarak Cihan Paçacı'nın istifası gibi adımlarla Altılı Masa iradesine saygı göstermelerine rağmen CHP yönetimince Kılıçdaroğlu'nu henüz altı lider karar almamışken aday ilan etme açıklamaları yapıldığını anımsatıyor. Dolayısıyla İYİ Parti, Akşener'in kararına bağlı olarak ortak Cumhurbaşkanlığı adaylığı yaklaşımından vazgeçmemekle birlikte Kılıçdaroğlu ve ekibine kırgınlık belirtilerini saklamıyor görünüyor.

Aday "Deprem ve Sonrası" anlatımıyla mı tanıtılacak?

Bu arada ortak Cumhurbaşkanı adayı konusunda deprem öncesinde Altılı Masa'daki ortak görüş, liderler buluşması sonrasında tanıtım toplantısı yapılması yönündeydi.

Türkiye'nin onbinlerce can kaybı yaşadığı depremler sonrasında ise seçim şarkısı eşliğinde herhangi bir tanıtım toplantısı yapılamayacağı görüşü var. Acı içindeyken bu acıyı anlayan, vurgulayan bir şekilde adayı kamuoyuna açıklama eğilimi ön plana çıkıyor.

Bu noktada ortak Cumhurbaşkanı adayı tarafından 2 Mart Perşembe günkü liderler buluşması sonrasında depremlerdeki yaşananlar ve yıkımla ilgili hangi adımlar atılacağını anlatacağı bir toplantı düzenlenebileceği ifade ediliyor. Aday tarafından kadro ve Millet İttifakı Ortak Politikalar Mutabakatı'ndaki vaatleri özetleyeceği gösterişsiz ama 'seçime hazırız' mesajı verecek bir toplantı işaret ediliyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG