Erişilebilirlik

CHP ve MHP'ye Kapatma Davası İddiası


Twitter’daki mesajlarıyla Yargıtay Başsavcılığı’nca CHP ve MHP hakkında kapatılma dosyası hazırlandığını savunan sosyal medya fenomeni Fuat Avni, parti kapatma hazırlığı sürecini Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’nın yürüttüğünü de iddia etti.

‘İç Güvenlik Paketi’ yüzünden yaşanan siyasi gerilim devam ederken, bu kez muhalefet partileri CHP ve MHP aleyhinde kapatma davaları açılabileceği tartışılıyor. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın partilerini dinlediği ve izlediğini iddia eden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, şimdi de CHP’yi kapatmaya yönelik hazırlık yapıldığını açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca kapatma davası açılacağı tartışması, ilk olarak Fuat Avni’nin Twitter hesabından duyuruldu.

Aralık ayındaki polis-yargı operasyonlarını önceden duyuran twitleriyle fenomen haline gelen Fuat Avni, son mesajlarıyla da siyasette yeni tartışmalar başlattı. Fuat Avni, 3 Mart günü Twitter’da peş peşe aşağıdaki mesajları paylaştı:

“1. Yezid'in, dört yüz milletvekili sırrı belli oldu. Kasırga'ya CHP'yi ardından MHP'yi kapatma formülü üzerinde çalışma talimatını verdi. 2. Plana göre CHP'nin kapatılması sürecinin baş aktörü Yargıtay Başsavcılığı’na seçilecek yeni isim olacak. 3. Şu anki Yargıtay Başsavcısı Hasan Erbil, Yezid'in emriyle her şeyi yapmaya hazır bir biatçı olsa da Kasırga ona güvenmiyor. 4. Erbil'in süresi Mayıs'ta doluyor. Bu işi Perinçek'in arkadaşı Ethem Sancak'ın akrabası Mehmet Akarca'ya yaptırmak istiyorlar. 5. Mehmet Akarca, Yargıtay 14. Ceza Dairesi'nin Başkanlığı'nı basamak olarak kullandı. 6. Akarca, Yargıtay’ın sosyal demokrat üyelerine mavi boncuk dağıtırken Yezid'in talimatları doğrultusunda CHP'yi kapatma hazırlıkları yapıyor. 7. Şimdiden söyleyeyim bir sonraki aşama kendisini devlet partisi olarak güvende gören MHP'nin kapatılması olacak. 8. Yezid'in akıl almaz kumpasları deşifre olmaz da uygulanırsa ülke felakete sürüklenecek.”

Twitter’daki mesajlarıyla Yargıtay Başsavcılığı’nca CHP ve MHP hakkında kapatılma dosyası hazırlandığını savunan Fuat Avni, parti kapatma hazırlığı sürecini ise Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’nın yürüttüğünü de iddia etti.

Kılıçdaroğlu, MİT’i işaret etti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Fuat Avni’nin “CHP kapatılacak iddiasını doğruladı. Kılıçdaroğlu, CNNTürk’te katıldığı programdaCHP’yi kapatma hazırlığını MİT’in yürüttüğünü açıkladı. Kılıçdaroğlu, özetle şunları dile getirdi:

“(CHP’yi kapatma) onunla ilgili bir hazırlık yapıldığını biz çok iyi biliyoruz. İddia doğru. Hazırlık yapıldığını, hazırlıkların kimler tarafından yapıldığını, yakın bir süreçte bir kitabın piyasaya sürüleceğini, bütün bunları biliyoruz. Bekliyoruz. Bunların hepsinin hesabını yargıda soracağız. İktidara yakın bir kanadın, Davutoğlu'nun büyük ölçüde haberi yok, biz ayrıntıları biliyoruz. Davutoğlu bypass edilerek bunlar yapılıyor. Ben buradan Milli İstihbarat Teşkilatı'na çağrıda bulunuyorum. Bakın adı üstünde, Milli İstihbarat Teşkilatı ülkenin istihbaratı ile ilgili her türlü bilgi sizin elinizde, kişileri izlersiniz vesaire ama milli olmak zorundasınız. Eğer iktidara endeksli bir politika izlerseniz, sizin unvanınız milli olmaz gestapo olur."

HDP, kapatma iddiasını TBMM’ye taşıdı

CHP Lideri’nin açıklaması, ‘İç Güvenlik Paketi’ görüşmeleri sırasında TBMM Genel Kurulu’na da taşındı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Balüken, Kılıçdaroğlu’nun sözleri için “Her şeyden önce, milyonlarca oy alan bir siyasi partinin genel başkanının boşa ve boşluğa konuşmayacağını biliyoruz” yorumunda bulundu. Balüken, “Demokraside demokratik gelişimin teminatı farklı fikirleri savunan siyasi partilerdir. En aykırı fikirleri savunan siyasi partilerin bile kendi siyasi faaliyetlerini özgürce yürütmeleri bütün halkımızın demokratik geleceği açısından son derece önemlidir. Siyasi parti kapatmalarıyla ilgili en büyük bedeli ödeyen ve bunun acılarını çeken bir siyasi geleneğin ardılı olarak, HDP olarak bizler eğer böyle bir arayış varsa bu arayışı açık bir şekilde kınadığımızı ifade etmek istiyoruz” dedi. Balüken, Hükümet adına İçişleri Bakanı Efkan Ala’dan bilgilendirme de talep etti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Bu konuda gerekli bilgiler elimizde var. Biz bunun zamanı geldiğinde elbette açıklayacağız. Ancak, bununla beraber, Hükumetin bu konuda izahat verme şansı ve imkanı yok Sayın Balüken. Biz nerede tezgahlandığını biliyoruz. Ama CHP’yi kapatmayı düşünmek bile bu tezgâhı yapanların haddi değildir. Herkes haddini bilsin. CHP dünya durdukça var olacak bir partidir” diye konuştu.

Vural: ‘MHP için de hazırlık yapılıyor’

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, CHP gibi kendi partilerine yönelik olarak da kapatma hazırlığı olduğunu söyledi. Vural, “MHP üzerinde dinleme, izleme ekipleri oluşturanların milliyetçilikten ve MHP’nin demokrasi mücadelesinden rahatsız olduklarını biliyoruz. 2011'de MHP’ye tuzak kuranlar, meydanlarda bunları kullananlar belli, bugün de kimin nerede ne yaptığını gayet iyi biliyoruz ama öyle biri daha anasından doğmadı. Dolayısıyla, MHP’ye yönelik bunlarla ilgili adım atacak kişilere gerçekten Türkiye dar olur” dedi.

AKP: ‘Biz bedel ödeyen partiyiz’

AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise, partisi adına CHP ile MHP’ye yönelik parti kapatma girişimleriyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Biz bedel ödemiş bir siyasi partiyiz. Hatırlayın, yüzde 47 oyla tek başına iktidar olan bir partiyi 2007 yılında kapatmak istediler, 2008'e kadar süren bir kapanma süreci davası vardı ve bir oyla direkten döndü, 1 oyla. Tek başına, bu milletin iktidara getirdiği yüzde 47 gibi bir oyla, kapatmaya çalıştılar. Bizim istediğimiz, partilerin, tüzel kişiliklerin cezalandırılmaması, kapatılmaması, parti kapatmaya sebebiyet veren birtakım kişiler varsa kişisel sorumlu olması. Bu manada da destek verirlerse Anayasa değişikliğine de her zaman hazırız. Parti kapatmaları tamamen de ortadan kaldırmak isteriz. Eğer bu konuda ana muhalefet liderinin elinde birtakım bilgi ve belgeler varsa bunun öncelikle kamuoyuyla da paylaşılması lazım ve biz de ana muhalefet değil, hangi parti olursa olsun, hiçbir partinin kapatılmaması yolundaki irademizi ortaya koyarız.”

Anayasa’yı tanımayan İçişleri Bakanı

Bu arada TBMM’deki İç Güvenlik Paketi kaynaklı gerginlik, dün saat 14.00’te başlayan ve bugün sabah tamamlanan görüşmelerde de devam etti.

İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın, 2 Mart Pazartesi günkü “Anayasaya yemin ediyoruz, uyuyoruz. Bu anayasanın kötü bir anayasa olduğunu söylememize engel bir durum yok, olsa da tanımıyoruz. Bu anayasa darbe anayasasıdır, kötü bir anayasadır, doğru dürüst bir anayasa değildir. Anayasada diyor ki, ‘milletindir egemenlik, millet bu egemenliğini devletin anayasal kurumları eliyle kullanır.’ Katılıyor musunuz buna Allah aşkına. Millet egemenliğini milletvekilleri eli ile kullanır, referandum yoluyla kullanır. Hiçbir anayasal kurum millet egemenliği kullanma yetkisine sahip değildir, tanımıyorum. Bu anayasa derhal değişmelidir. Milletin iradesini gasp etmiş, satır aralarına gizlemiştir, söküp çıkartıp millete teslim etmek bizim görevimizdir” açıklaması nedeniyle başlayan tartışma sürdü.

HDP’li Hasip Kaplan’ın, Meclis Genel Kurulu’nda AKP’nin belirlediği 45 gün bitimine değin çalışma takvimi nedeniyle Guinness Rekorlar Kitabı'na girileceğini söylemesi ardından bugün saat 04.00’te yine kavga yaşandı.

MHP’li Lütfi Türkkan’ın, pakete terörizmin gerekçe gösterilmesini eleştirerek, “Teröristin başıyla sabah akşam al takke ver külah berabersiniz. Sabah beraber kahvaltı ediyorsunuz, akşam yorganı beraber üstünüze çekiyorsunuz, nasıl olacak bu iş? Cumhurbaşkanınız, Başbakanınız, MİT Başkanınız, İçişleri Bakanız alayınız teröristin yorganının altındasınız be” sözleri fitili ateşledi. AKP ile MHP’li vekiller arasında başlayan kavga nedeniyle TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu oturuma 1 saat verdi ancak kavga o ara sırasında devam etti. Saat 05.05’te birleşim yeniden açıldığında Mumcu, hakaret içerikli sözleri nedeniyle Türkkan’a “2 birleşim TBMM’den çıkartma” cezası teklifi MHP’nin de desteğiyle oybirliğiyle kabul edildi.

İç Güvenlik Paketi’nin ilk 46 maddesi bitti

Saat 06.42’de TBMM Genel Kurulu kapandığında, 132 maddelik İç Güvenlik Paketi’nin ilk 46 maddesi görüşülmüş oldu. Paketten sadece 34’ncü maddesi AKP tarafından geri çekilirken 45 madde geçmiş oldu. Bu maddelerden sadece bonzai maddesi kullanımına karşı hükmü içeren 11’nci maddesi muhalefet katılımıyla oybirliğiyle geçti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG