Erişilebilirlik

Çin 3 Yılın Ardından Sınırlarını Açmaya Hazırlanıyor


Çin'e giren yolcuların bundan böyle varışta karantinaya alınması veya COVID testi yaptırması gerekmeyecek
Çin'e giren yolcuların bundan böyle varışta karantinaya alınması veya COVID testi yaptırması gerekmeyecek

Ulusal Sağlık Komisyonu, Pazar gününden itibaren Çin'e giren yolcuların bundan böyle varışta karantinaya alınması veya COVID testi yaptırması gerekmeyeceğini açıkladı.

Bununla birlikte, Çin'e hareket etmeden önceki 48 saat içinde alınmış PCR testinin negatif olması gerekiyor.

Çin, geçen ay günlük yolcu seferi ortalamasını iç ve dış hat uçuşları için 6 Ocak'a kadar 2019 seviyelerinin yüzde 70'ine çıkarmak amacıyla bir plan hazırlamıştı. Dış hat uçuşları hala COVID’den önceki seviyenin çok altında kalıyor.

Çin, 8 Ocak'tan itibaren Çin anakarasında ikamet edenler için pasaportların yanısıra yabancılar için normal vize ve oturma izinleri vermeye de yeniden başlayacak.

Devlet medyası, Ulaştırma Bakanlığı tarafından yayınlanan bir plana göre Çin'in Pazar gününden itibaren kara yoluyla sınırlarının dışına yolcu taşımaya kademeli olarak yeniden başlayacağını bildirdi.

Ulusal Sağlık Komisyonu ise deniz ve karadan yolcu giriş ve çıkışlarının kademeli olarak yeniden başlayacağını, Çin vatandaşlarının yurtdışı seyahatlerinin ise "düzenli bir şekilde" eski haline getirileceğini bildirdi.

Uluslararası yolcu gemileri için pilot programlar hazırlanırken aşamalı olarak tüm hizmetlere yeniden başlanması planlanıyor.

Pazar gününden itibaren limanlarda ithal gıdalar için yapılan tüm COVID testleri de iptal edilecek.

Açıklamaya göre Hong Kong'dan Çin'e girenlerden karantinaya girmeleri veya varışta COVID testi yaptırmaları istenmeyecek. COVID semptomları gösterenlerden ise hızlı antijen testi istenebilecek.

İki özel idari bölge Makao ve Hong Kong arasındaki feribot seferleri ise Pazar günü yeniden başlayacak. Günde yaklaşık 10 seferden başlayarak kademeli olarak seferler yeniden canlandırılacak.

Öte yandan Çin'de bir ay önce sıfır COVID politikasının aniden terk edilmesinin ardından ülkenin sağlık düzenleme kurumu, klinik sınıflandırmanın ve tedavilerin iyileştirilmesi için COVID-19 önleme ve kontrol önlemlerini güncelledi.

Ulusal Sağlık Komisyonu pozitif antijen testlerin tanı standardı olarak eklendiğini ve COVID hastalarının hastaneden taburcu edilmesi kriterlerinin de güncellendiğini bildirdi.

7 Aralık'ta komisyon pandeminin başladığı üç yıl öncesinden bu yana en büyük gevşeme adımlarını açıklamış ve hükümete karşı büyük protesto gösterilerinin ardından sert "sıfır COVID" politikasını terk etmişti.

Çinli yolculara test zorunluluğu getirenlerin sayısı artıyor

Çin'in hızla açılmasının ardından dünya genelinde gittikçe daha çok ülke Çinli yolculardan test zorunluluğu istemeye başladı.

Çin'in sıfır COVID politikasından ani şekilde geri adım atması 1 milyar 400 milyon nüfuslu ülkede halkın büyük bir kısmının virüsle ilk kez karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Bu da hastanelerin dolmasına, eczanelerde rafların boşalmasına neden olan yeni bir salgın dalgasını beraberinde getirdi.

Yunanistan, Almanya ve İsveç dün Çinli yolculardan test istemeye başlayan yaklaşık bir düzine ülkeye katıldı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çin'in salgının boyutunu olduğundan hafif gösterdiğini söylüyor.

Çinli yetkililer salgın dalgasının ciddiyetini hafife alan açıklamalar yapıyor ve yabancı ülkelerin vatandaşlarına test zorunluluğu getirmesini kınıyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, bugünkü açıklamasında seyahatlerde karşılıklılık esasına dayalı önlemler alabileceklerini belirtti. Son olarak Avrupa Birliği (AB) Çinli yolculara kalkış öncesinde test zorunluluğu getirmişti.

Mao, Pekin'de düzenlediği günlük basın toplantısında "AB daha mantıklı seslere kulak vermeli ve Çin'in salgınla mücadelesini objektif ve adil şekilde değerlendirmeli" dedi.

Resmi People's Daily gazetesi tarafından yayınlanan, ulusalcı Global Times baş makalesinde Çin ne adım atarsa atsın Batı medyası ve siyasetçilerinin tatmin olmayacağını yazdı.

Yıllardır pandemi kısıtlamalarıyla karşı karşıya olan küresel havacılık sektörü de Çinli yolculara getirilen kısıtlamalardan şikayetçi.

"Açılma aceleye getirildi"

Bazı Çin vatandaşları ise yeniden açılmanın aceleye getirildiği görüşünde. Zhao soyadlı bir Çin vatandaşı Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada "Açılmadan önce bir dizi önlem almaları gerekirdi. En azından eczanelerin stok durumunu garanti edebilirlerdi" dedi.

Çin dün ana karada beş COVID-19 ölümü açıkladı, bu da dünyanın en düşüğü olan toplam COVID ölü sayısını 5 bin 264'e yükseltti.

Ancak cenaze evi ve hastane yetkilileriyle konuşulduğunda resmi açıklamanın sahadaki gerçeklerle çeliştiği görülüyor. Şanghay Morning Post gazetesine göre Şanghay'da en az 200 taksi şoförü ambulans kullanarak acil servis talebini karşılamaya çalışıyor.

Uluslararası sağlık yetkilileri Pekin'in COVID-19 ölümleri için yaptığı dar tanımlamanın ülkede gerçek ölü sayısının yansımasına engel olduğunu ve bu yıl bir milyonun üzerinde ölüm yaşanabileceğini söylüyor.

Yatırımcılar açılmanın son 50 yıldır en düşük büyüme seviyesini gören 17 trilyon dolarlık ülke ekonomisi için olumlu olabileceği görüşünde.

Çin'de bu umutlar ve konut sektörü için atılan adımlar Yuan'ın değer kazanmasını sağladı.

Çin'in CSI300 Endeksi ve Şanghay Bileşik Endeksi, yılın ilk işlem haftasında yüzde 2'den fazla arttı.

Hong Kong'un Cathay Pacific Havayolu şirketi dün yaptığı açıklamada, Çin ana karasıyla uçuşların sayısını iki katına çıkartacağını belirtmişti. Hong Kong'la Çin arasındaki uçuşlar pandemi öncesi dönemdekinin çok küçük bir kısmını oluşturuyor.

WHO'dan Çin Yeni Yılı uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü, 21 Ocak'ta başlayacak Çin Yeni Yılı tatilinde Çinliler'in dünyanın çeşitli kentlerinden küçük köy ve kasabalardaki ailelerini ziyarete gideceğini söyledi ve dünyanın en büyük geçici göçlerinden olan bu seyahatin yeni bir salgın dalgasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Yetkililer, tatil boyunca karayolu, demiryolu, su ve hava yoluyla yapılacak seyahatlerin geçen yılın aynı dönemdeki 1,05 milyar seyahati iki katına çıkartarak 2,1 milyar olmasını bekliyor.

Ulaştırma Bakanlığı yaşlılar, hamileler ve küçük çocuklara hastalık bulaştırılması riskini en aza indirmek için halka temkinli olmaları çağrısı yaptı.

Çin'deki açılmadan en çok faydalanan bölgelerden biri ülkelerin Çinli ziyaretçilerden COVID testi istemediği Güneydoğu Asya.

Virüsü takip edebilmek için Çin'den gelen uçaklardaki atık suları test edeceğini açıklayan Malezya ve Tayland dışında bölgedeki 11 diğer ülke Çinli yolculara ek kısıtlama getirmiyor.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG