Yaklaşık 14 milyar dolar olan 2000 yılındaki Latin Amerika ile Çin arasındaki ikili ticaretin, bu yıl 500 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor. Çin bugün itibarıyla Güney Amerika’nın en büyük, Latin Amerika’nınsa ABD’den sonra en önemli ticari ortağı konumunda
Son yıllarda imzalanan serbest ticaret anlaşmaları ve yatırımlarla Latin Amerika’nın ABD’den sonra en önemli ticari ortağına dönüşen Çin’in bu yıl bölge ülkeleriyle arasındaki ticaret hacminin 500 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor.
Başta Brezilya ve Şili olmak üzere 10’un üzerindeki Latin Amerika ülkesinin en önemli ticari ortağı olan Çin’in bölgeyle ticareti, Çin Halk Cumhuriyeti Gümrük İdaresi (AGA) verilerine göre, 2013 yılında 261,3 milyar dolarken geçen yıl 489 milyar dolara ulaştı.
Peru, Şili, Nikaragua, Ekvador ve Kosta Rika ile serbest ticaret anlaşmaları bulunan Çin’e, bölge ülkeleri daha çok gıda ve hammadde ihracatı yaparken, Çin’den ithal edilen başlıca ithal kalemleri arasındaysa iletim ekipmanları, entegre devreler ve bilgisayarlar geliyor.
Birleşmiş Milletler’e bağlı Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (ECLAC) verilerine göre, bölge ülkelerinin Çin ile ticaretinde başlıca ihraç kalemlerini soya fasulyesi, bakır ve demir cevherleri, petrol, bakır katotları ve sığır eti oluşturuyor.
Geçen yıl Çin’e en çok ihracat yapan ülkelerin başında 122 milyar dolarla Brezilya gelirken, onu 43 milyar dolarla Şili ve 25 milyar dolarla Peru izliyor.
Yatırım ve anlaşmalar devam ediyor
Geçtiğimiz günlerde Peru’da yaklaşık 3,5 milyar dolarlık bir yatırımla ulaşım maliyetlerini yüzde 20 azaltıp, nakliye süresini 23 gün kısaltacak Chancay Limanı’nın açılmasının ardından başta Peru, Arjantin ve Brezilya ile olmak üzere bölgeyle ikili ticaretin daha da artması bekleniyor.
Çin Kalkınma Bankası verilerine göre, altyapıdan teknolojiye ve yenilenebilir enerjiye kadar 250'den fazla projeye 160 milyar dolar yatırım yapan Çin için Latin Amerika, 660 milyonluk nüfusu ve ekonomik büyüme potansiyeliyle önemli bir pazar olarak görülüyor.
Washington merkezli Atlantik Konseyi adlı düşünce kuruluşuna göre, Çin’in bölgedeki etkinliğinin artmasındaki nedenlerden biri de Latin Amerika’da etkinliğini arttırmak isteyen Çin hükümeti tarafından sübvanse edilen Çinli şirketlerin, rakiplerinden çok daha rekabetçi fiyatlar sunabilmesi.
Forum