Erişilebilirlik

Çin’in Slikon Vadisi’nden yaptığı transferler mikroçip endüstrisinde dengeleri bozar mı?


ABD ve Çin mikroçip alanında yarış halinde
ABD ve Çin mikroçip alanında yarış halinde

Dünyada gelişen teknoloji ile mikroçip ihtiyacı artarken marketi elinde bulunduran ABD milli güvenlik sorunu olarak Çin’in pazarda ilerlemesine pek sıcak yaklaşmıyor. Ancak Çin’in Silikon Vadisi’nden yaptığı son transferlerin dengeleri bozabileceği yorumları yapılıyor.

Gelişmiş çiplerin üretimi, ekonomik ve askeri üstünlük için yarışan ABD ve Çin'i karşı karşıya getiren en çekişmeli teknolojik alanlardan biri.

Washington, Çin'in hassas mikroçip tasarım araçlarına erişiminin önüne geçmeye çalışıyor.

Silikon Vadisi'nin kıdemli bir yazılım yöneticisi, geçen yıl kendi ülkesi Çin'de bir iş hayatına yeni başlayan bir şirketin başına geçti. Girişim, potansiyel yatırımcılara, çoğunlukla sadece az sayıda büyük Batılı şirketten temin edilebilen mikroçip tasarım yazılımı satacağını söyledi.

ABD gelişmiş çiplerin tasarımı için hayati önem taşıyan yazılımın üretiminin Çin’e kaymasını istemiyor. Nedeni ise milli güvenlik endişelerine dayandırıyor. Ancak Silikon Vadisi’nden transfer olan Liguo Zhang’un, SEIDA adlı yeni kurulan şirketin CEO’su olmasıyla başlayan girişimin arkasındaki strateji, bu engelleme çabasının zor olduğunu gösteriyor.

Reuters’ın paylaştığı bilgilere göre, SEIDA’nın CEO'su olmadan önce Liguo Zhang, kalıcı oturma izni alacak ve Silikon Vadisi'nde bir ev satın alacak kadar uzun süre ABD'de yaşadı.

Zhang ayrıca Alman sanayi devi Siemens'in ABD'deki birimi olan ve SEIDA'nın yatırımcılara satmayı planladığını söylediği teknoloji için Çin'deki pazara hakim olan Siemens EDA tarafından istihdam edildi. Siemens EDA'dan en az üç Çin doğumlu meslektaşı daha SEIDA'da Zhang'a katıldı.

Yatırımcılar için hazırlanan 2022 iş planı sunumunda SEIDA, geliştirilmiş OPC (Open Platform Communications)'yi "vazgeçilmez teknoloji" olarak adlandırdı ve aracı 2024'ün başlarında sunacağını söyledi.

SEIDA, ürünün Çince versiyonunun "yabancı tekelini kıracağını" ve Çin'in çip teknolojisinde kendi kendine yeterli hale gelmesine yardımcı olacağını söyledi. Bir slayta göre SEIDA'nın nihai hedefi,”Dünyada OPC lideri olmak”.

Reuters tarafından incelenen son kurumsal dosyalara göre sürecin destekçilerinden biri Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) devlet destekli, Şangay merkezli şirket Çin'in önde gelen mikroçip üreticisi.

Amerikan şirketlerinin özel bir lisans olmaksızın SMIC'e teknoloji sağlamaları Washington tarafından kısıtlanıyor çünkü Çin ordusuyla birlikte çalıştığı iddiası Amerikan ulusal güvenliğine bir tehdit olarak görülüyor.

Siemens, yaptığı açıklamada Zhang'ın ve diğer üç meslektaşının işten ayrıldığını doğruladı. Şirket, SEIDA'yı "potansiyel bir rakip" olarak gördüğünü kabul etti.

Yazılım, birçok mikroçipin tasarımında yaygın olarak kullanılıyor ve elektronik tasarım otomasyonu ya da EDA olarak bilinen daha geniş bir teknoloji setinin parçası. Bu araçlar yapay zeka, kuantum hesaplama ve hipersonik uçuş gibi stratejik yeni teknolojileri geliştirebilecek çiplerin tasarlanmasına yardımcı olabilir.

SEIDA'nın Ekim 2021'de piyasaya sürülmesinden bu yana ABD hükümeti, Çin'in çoğunlukla Amerikan şirketleri tarafından geliştirilen ve satılan EDA araçlarına erişimini engelleme çabalarını artırdı.

Washington, ihracat kontrolleri ve diğer kısıtlamalar yoluyla, Çin'in hak iddia ettiği ve dünyanın önde gelen çip üreticisi Tayvan da dahil olmak üzere müttefiklerinin mikroçip ilerlemeleriyle eşleşmesine izin verebilecek bilgi birikimini elde etmesini engellemeyi amaçlıyor.

Reuters, Zhang ve meslektaşlarının SEIDA için Siemens EDA'dan ayrılmalarının nedenlerinden birinin ABD kısıtlamaları olduğunu yazdı. Haberde kısıtlamaların Siemens EDA'daki iş fırsatlarını sınırladığını ve kariyer gelişimi ve kilit projelere katılım olanaklarını azalttığı savunuldu.

Geçen yıl Washington'un yeni kısıtlamalar getireceğini açıklamasının ardından Pekin hükümeti Çin'in yerli çip sektörünü teşvik etmek için 143 milyar dolar harcayacağını açıkladı. "Bin Yetenek" olarak bilinen ayrı bir program aracılığıyla hükümet, yurtdışındaki bilim ve teknoloji işlerinden dönen Çinli uzmanlar için istihdam, konut ve diğer teşvikler sunuyor.

10 yılı aşkın bir süredir yürürlükte olan bu program Washington tarafından eleştiriliyor, Çin'in yurtdışından yasadışı yollarla fikri mülkiyet elde etmesine yönelik bir mekanizma kurduğu belirtiliyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayında ABD Federal Soruşturma Bürosu, Californiya merkezli bir yazılım mühendisini ticari sır suçlamasıyla tutukladı. Davayla ilgili bir FBI ifadesinde, müfettişler Liming Li adlı mühendisin kimliği açıklanmayan iki ABD'li işverenden milyonlarca dosya çaldığını söyledi.

FBI'ın iddiasına göre çalınan şirket dosyaları arasında "ulusal güvenlik, nükleer silahların yayılmasını önleme ve terörle mücadele" ile ilgili belirtilmemiş materyaller de bulunuyordu.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG