Erişilebilirlik

COP29 başlarken BM’nin meteoroloji örgütünden sıcaklık artışı uyarısı


BM Dünya Meteoroloji Örgütü, 2024’te sıcaklık artışının Paris İklim Anlaşması’nın hedeflediği 1,5 dereceyi geçebileceğini duyurdu. Kuruluş, küresel ısınma nedeniyle anlaşmadaki hedeflerin büyük tehdit altında olduğunu vurguladı.
BM Dünya Meteoroloji Örgütü, 2024’te sıcaklık artışının Paris İklim Anlaşması’nın hedeflediği 1,5 dereceyi geçebileceğini duyurdu. Kuruluş, küresel ısınma nedeniyle anlaşmadaki hedeflerin büyük tehdit altında olduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler Pazartesi günü Bakü'de COP29 iklim zirvesi görüşmelerinin başlamasının ardından yaptığı açıklamada, Paris İklim Anlaşması’nın hedeflerinin "büyük tehlike altında" olduğunu ve 2024'ün yeni sıcaklık rekorları kırma yolunda olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) altı uluslararası veri setine dayanarak hazırladığı yeni raporda, 2015-2024 döneminin bugüne kadar kaydedilen en sıcak on yıl olacağı belirtildi.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Başkanı Celeste Saulo, durumun "kırmızı alarm" seviyesinde olduğunu söyledi.

Bakü'de gazetecilere yaptığı açıklamada Saulo raporun bulguları için, "Bu, gezegen için bir başka uyarı" ifadesini kullandı.

Isınma eğilimi buzulların erimesini ve deniz seviyesinin yükselmesini hızlandırıyor ve dünya çapında toplumlara ve ekonomilere zarar veren aşırı hava olaylarına yol açıyor.

WMO, dünya liderlerinin Azerbaycan'da yüksek riskli iklim görüşmeleri için biraraya geldiği toplantıda, "Paris Anlaşması'nın hedefleri büyük tehlike altında" açıklamasını yaptı.

Paris Anlaşması uyarınca, dünyadaki hemen her ülke, ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 2 santigrat derecenin "çok altında", tercihen 1,5 santigrat derecenin altında sınırlamak için çalışmayı taahhüt etti.

Ancak AB iklim gözlemcisi Copernicus, 2024 yılında sıcaklık artışının 1,5 dereceyi geçeceğini söyledi.

Copernicus’un bu bulgusu, sıcaklıkları onyıllar boyunca ölçen Paris Anlaşması'nın hemen ihlal edildiği anlamına gelmiyor; ancak dünyanın hedeflerinden çok uzak olduğunu gösteriyor.

Daha geniş bir veri setine dayanan WMO ise, 2024 yılında sıcaklıkların büyük ihtimalle 1,5 derece sınırını aşacağını ve geçen yılın rekoru kıracağını söyledi.

"Yeni gerçeklik"

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de yaptığı açıklamada, "İklim felaketi sağlığa zarar veriyor, eşitsizlikleri artırıyor, sürdürülebilir kalkınmaya zarar veriyor ve barışın temellerini sarsıyor. En çok etkilenenler savunmasızlar" dedi.

WMO’nun uluslararası uzmanlardan oluşan ekibinin yaptığı analizde, uzun vadeli küresel ısınmanın 1850-1900 baz aralığına kıyasla şu anda 1,3 derece civarında olmasının muhtemel olduğu belirtildi.

"En kısa sürede harekete geçmemiz gerekiyor" diyen Saulo, dünyanın 1,5 derece hedefinden vazgeçmemesi gerektiğini vurguladı.

Pazartesi günkü raporda, emisyonlar düşse bile gelecekteki sıcaklık artışlarını kilitleyen atmosferdeki sera gazı konsantrasyonlarının 2023'te yeni zirvelere ulaştığı ve bu yıl daha da yükselmiş gibi göründüğü uyarısı yapıldı.

Okyanus sıcaklığının da geçen yıl görülen rekor seviyelere yakın olmasının muhtemel olduğu belirtildi.

WMO Başkanı Saulo, "Isınmanın her bir derecesi bile önemli ve iklim aşırılıklarını, etkilerini ve risklerini arttırıyor" vurgusunu yaptı.

Celeste Saulo, "Sıcaklıklar resmin sadece bir parçası. İklim değişikliği neredeyse her gün gözlerimizin önünde aşırı hava olayları şeklinde yaşanıyor" dedi.

Saulo, "Bu yılki rekor kıran yağışlar, sel felaketleri ve korkunç can kayıpları her kıtadaki topluluklarda yürek parçalayıcı bir etki yarattı" dedi.

Saulo, "İspanya'daki inanılmaz miktardaki yağmur, daha sıcak bir atmosferin ne kadar daha fazla su tutabileceği konusunda bir uyarı niteliğindeydi" diye ekledi.

Ayrıca Saulo, bu yıl dünya genelinde yaşanan bir dizi yıkıcı aşırı hava olayını "Maalesef yeni gerçekliğimiz" diye değerlendirdi. Saulo, “Bunlar gelecekte yaşayacaklarımızın habercisi” diye ekledi.

Forum

XS
SM
MD
LG