Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki hafta Körfez Arap ülkelerini ziyaret etmeye hazırlanıyor. Erdoğan'ın Körfez turu kapsamında ziyaret edeceği ülkelerden biri de geçmişte kendisini devirme planı yapmakla suçladığı Birleşik Arap Emirlikleri. Erdoğan'ın Körfez turu, Ankara'nın Ortadoğu genelinde ilişkileri iyileştirme çabalarının son ayağı.
Kadir Has Üniversitesi'nden uluslararası ilişkiler uzmanı Soli Özel, yeni Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ilk yurtdışı ziyaretini de Körfez ülkelerine yaptığını hatırlatıyor ve Türkiye'nin ekonomisine acilen taze para enjekte edilme ihtiyacı içinde olduğunun altını çiziyor. Özel, 25 milyar dolarlık yatırımların şimdiden ön müzakeresinin yapıldığına ilişkin duyumlar olduğunu söylüyor.
Geçmişte Körfez ülkeleri ve Mısır'daki rejimlere muhalif olanların televizyon kanallarının merkezi olan İstanbul'da artık bu kanalların çoğunun büroları kapandı.
Kanalların kapanması sonrasında Türkiye bu ay Mısır ile tam diplomatik ilişkilerin yeniden inşa edilmeye başlandığını duyurdu. Mısır ordusunun Erdoğan destekçisi Muhammed Mursi'yi devirerek yerine Mısır'ın bugünkü Cumhurbaşkanı olan Abdül Fettah El Sisi'yi getirmesi üzerine Türkiye-Mısır ilişkileri kopmuştu.
Sisi, Erdoğan'ın dindar tabanı tarafından sevilmiyor. Bazı uzmanlar, Erdoğan'ın Mısır'la yeniden yakınlaşma çabalarını hızlandırmadan önce Mayıs ayındaki seçimlerin tamamlanmasını beklemek durumunda kaldığı görüşünde.
Merkezi Londra'da bulunan ve güvenlik alanına odaklanan düşünce kuruluşu Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü Savunma ve Güvenlik Çalışmaları'ndan Jalel Harchaoui, “Erdoğan için dış politikada öncelik, uzun bir süredir üzerinde çalıştığı bu yakınlaşmayı sağlamak. Bu yakınlaşmanın birçok yönü üzerinde çalışmalar tamamlandı. Geriye kalan ise işin resmi ve görsel tarafı, yani yapılacak olan ziyaretler. Sisi'nin Ankara'yı ya da Erdoğan'ın Kahire'yi ziyareti” şeklinde konuşuyor.
Türk medyasında çıkan haberlere göre, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi bu ay bile Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirebilir.
Türkiye'nin Mısır ve diğer Ortadoğu ülkeleriyle olan bağlarının hızla yakınlaşması, İsrail'le olan ilişkilerin düzelmesine de yardım ediyor. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog geçen yıl Ankara'yı ziyaret etmişti.
Tel Aviv'deki Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nden uzman Gallia Lindenstrauss, Türkiye'nin Ortadoğu ülkeleriyle yakınlaşması hakkında, “Birleşik Arap Emirlikleri'yle başladı, sonra Suudi Arabistan ve şimdi de Mısır ve Suriye ile devam ediyor. Türkiye'nin ilişkileri normalleştirmek için bölgesel girişimde bulunması, bu adımları daha inandırıcı ve belki de sürdürülebilir kılıyor” ifadelerini kullanıyor.
İsrail'in Batı Şeria'daki Filistinli militanlara yönelik son müdahalesi, Erdoğan'dan sadece kısık sesli bir tepki aldı. Bazı uzmanlar, bu zayıf tepkinin nedeninin, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Türkiye'ye yakında yapabileceği olası bir ziyaret beklentisi olabileceği yorumu yapıyor.
Forum