Erişilebilirlik

CHP Milletvekili Tanrıkulu hakkında soruşturma izni, hak örgütlerinden Tanrıkulu'na destek


Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu
Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu

Türk Silahlı Kuvvetleri hakkında söylediği sözler nedeniyle hakkında soruşturma açılan Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında Adalet Bakanlığı soruşturma izni verdi. Türkiye’nin değişik illerindeki hak örgütleri Tanrıkulu’na destek açıklaması yaptı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenterler Bürosu tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama suçu yönünden hazırlanan soruşturma dosyası izin için Adalet Bakanlığı'na gönderildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bugün yaptığı açıklamada soruşturma izninin verildiği söyledi.

Gaziantep Valiliği ziyareti sonrasında soruları yanıtlayan Tunç, izin dosyasına olumlu yanıt verildiğini vurgulayarak, “Burada bahsettiğimiz milletvekilinin ordumuza yönelik ifadelerini kabul etmek, hoş karşılamak mümkün değildir. Ordumuzu karalayıcı, milletimizi rahatsız eden, Mehmetçiğimizi rahatsız eden, canı pahasına bu ülkenin bütünlüğü, birliği ve beraberliği için, ülke sınırlarımızı koruyan, güvenliğimizi sağlayan Mehmetçiklerimize bu cümlelerle hakaret etmek elbette ki tepkiyle karşılanır. Cumhuriyet Başsavcılığımız soruşturma başlattı. Soruşturma tabii ki 301. maddenin 4. fıkrası gereği Türk Ceza Kanunu'nda Adalet Bakanlığı'nın iznine tabi. İzin konusuyla ilgili dosya geldi ve izin verildi” dedi.

Tanrıkulu hakkında hazırlanan fezleke tamamlandıktan sonra TBMM'ye iletilmek üzere Cumhurbaşkanlığı'na gönderilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan fezlekeyi Meclis'e göndermesinin ardından TBMM Genel Kurulu oylama yapacak.

58 hak örgütünden destek açıklaması

Bu arada Demokrasi İçin Birlik, Demokrasi İçin Hukukçular, Doğu-Güneydoğu Dernekleri Platformu, Düşünce Suçuna Karşı Girişim, 78’liler Girişimi, Boğaziçi Üniversitesi Müdahil Mezunlar, Çağdaş Avukatlar Grubu, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı, Türk Tabipleri Birliği, Türkiye-Almanya Kültür Forumu gibi 58 hak örgütü, ortak bir açıklama yaparak Tanrıkulu’na destek verdi.

“Sezgin Tanrıkulu yalnız değildir” başlıklı açıklamada Tanrıkulu’nun görevinin gereğini yerine getirdiği savunuldu.

Tanrıkulu’nun sözlerinin ‘orduya dil uzatmak’ değil bu tür suçların işlenmemesi için yaptığı yurttaşlık görevi olduğu dile getirilerek şu görüşlere yer verildi: “Yasal açıdan suç sayılamayacak, bağlayıcı ve kesin AİHM ve AYM kararları ile hüküm altına alınan gerçekler üzerinden eleştiri ve uyarı mahiyetindeki sözleri nedeniyle lince uğratılan Sezgin Tanrıkulu'nun arkasında olduğumuzu bildirirken, ona karşı çıkan, suçlayan ve desteklerini esirgeyenlerin de demokrasi ve sivil siyaset adına söyleyecekleri sözleri kalmadığını hatırlatmak isteriz.”

Uluslararası Af Örgütü’nden çağrı “Sezgin Tanrıkulu’na yönelik saldırılar derhal son bulmalıdır”

Uluslararası Af Örgütü’nden yapılan açıklamada ise Tanrıkulu’na yönelik lince son verilmesi çağrısı yapıldı.

Tanrıkulu’nun insan hakları savunucusu ve milletvekili olarak AİHM kararlarıyla belgelenmiş olan insan hakları ihlalleri hakkında toplumu bilgilendirme yaptığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu yükümlülük uyarınca, insan hakları ihlallerine dikkat çeken insan hakları savunucularını korumak devletin görevidir. Devletler, insan hakları savunucularına karşı işlenen ve insan hakları savunucusu olarak yürüttükleri çalışmalarla bağlantılı olan insan hakları ihlallerini ve suistimalleri önlemekle ve hak savunucularının çalışmalarını güvenli ve elverişli bir ortamda sürdürebilmesini sağlamakla yükümlüdür. Sezgin Tanrıkulu’na yönelik saldırılar derhal son bulmalı, Türkiye insan hakları savunucularına özgür ve güvenli bir şekilde çalışma ortamı sağlama yükümlülüğünü yerine getirmelidir” görüşlerine yer verildi.

Forum

XS
SM
MD
LG