Erişilebilirlik

Dünya’da çocuk işçiliğinin önlenemeyen artışı sürüyor


Birleşmiş Milletler 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü'nde, geçtiğimiz yıllara göre, çocuk işçilerin sömürülen küresel sorununa ne çözüm bulundu ne de herhangi bir ilerleme kaydedildi.

BM Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), çocuk işçiler konusunda on yıllardır kaydedilen tüm ilerlemelere rağmen küresel sorunun temelden çözülemediğini, bazı gelişmeler kaydedilmiş olsa da dünya genelinde çocuk işçiliğin arttığını açıkladı.

Uluslararası Çalışma Örgütü, Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nde yaptığı açıklamada, son 20 yıldır dünya çapında ilk kez çocuk işçi arttığını belirtti, çocukların işçi olarak çalıştırılmasına son vermek için küresel çapta hızlandırılmış eylem çağrısında bulundu.

‘’Dünyadaki her on çocuktan biri işçi‘’

BM Uluslararası Çalışma Örgütü Direktörü Gilbert F. Houngbo, bu yıl ‘Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nde’ herkes için sosyal adalet sağlamak için ‘Çocuk İşçiliğine Son’ temasıyla bir küresel eylem başlattıklarını açıkladı.

Houngbo, “Herkese sosyal adalet getirmek için çocuk işçiliğine derhal son vermeliyiz.

Daha fazla sosyal adaleti destekleyerek çocuk işçiliğine karşı mücadelemizi hızlandırmalıyız. Bunu yapmassak, çocuk işçiliğine bir son vermek mümkün olmaz. Dünya genelinde 160 milyon çocuk çalışıyor. Dünya çapında neredeyse her 10 çocuktan biri çocuk işçi. Bu durumu daha vahim bir hale getiriyor’’ dedi.

"Çalışan çocuklar büyük tehdit ve risklerle karşı karşıya"

Uluslararası Çalışma Örgütü Direktörü Houngbo, dünyadaki 160 milyon çocuk işçinin yarısı olan 80 milyon çocuğun çocuk işçiliğinin en tehlikeli seviye ve biçimlerinde çalıştırıldığını belirterek, ‘’Bu koşullarda çalışan çocuklar ağır bir fiziksel ve zihinsel sağlık tehdidi altında çok sayıda risk altında. Dünya geneline baktığınız zaman çalışmak zorunda kalan çocukların az bir kısmı ebeveynler kötü olduğu ya da onların çocuklarını umursamadığı için çalışmak zorunda kalıyor. Ancak geneline bakarsanız bu durum nadiren gerçekleşiyor. Çocuk işçiliği ailelerinin onlara kayıtsız kalması, zorla çalışmak zorunda bırakılmalarının aksine, daha çok sosyal adalet eksikliğinden kaynaklanıyor’’ dedi.

“Kız çocukların durumuna dikkat edilmeli’’

En son veriler, dünya çapında yaklaşık her 10 çocuktan birinin çocuk işçiliği yaptığını gösteriyor. Bu sayının yarısı tarım, inşaat, madencilik ve ev işçiliği gibi çocuk işçiliğinin en tehlikeli biçimlerinde çalışıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü çocukların fiziksel ve zihinsel sağlıkları için tehdit oluşturabilecek, hatta ölümle sonuçlanabilecek tehlikeli koşullarda düşük ücretle uzun saatler çalıştırılmak zorunda bırakıldığını belirtiyor. Çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik otuz yıl boyunca kaydedilen ilerlemelere rağmen, 2016 ile 2020 yılları arasında tehlikeli koşullarda çalışan çocuk sayının 8 milyon daha arttığı belirtiliyor.

Dünya çapında 244 milyondan fazla çocuk ve gencin okula gitmediği, bu çocukların gelecekteki yetişkinliklerinde iyi bir istihdama ve iyi yaşam standartlarına erişme fırsatlarını önemli ölçüde olmadığı belirtiliyor. Uzmanlar bu durumun genel kız çocuklar için büyük riskler oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün verileri, küresel çatışmaların, doğal ve insan kaynaklı krizlerin ve COVID-19 salgınının son birkaç yılda daha fazla aileyi yoksulluğa sürüklediğini ve milyonlarca çocuğu daha çocuk işçiliğine zorladığını gösteriyor.

XS
SM
MD
LG