Erişilebilirlik

Dağlık Karabağ’da etnik Ermeniler ateşkesi ve silahsızlanmayı kabul etti


Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın yayınladığı videodan alınan bu görüntüde, Dağlık Karabağ bölgesindeki Ermenistan silahlı kuvvetlerine bağlı birliklerin askeri radyo-teknik biriminin etkisiz hale getirildiği öne sürüldü. Ermenistan bölgede askeri gücü olmadığını söylüyor.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın yayınladığı videodan alınan bu görüntüde, Dağlık Karabağ bölgesindeki Ermenistan silahlı kuvvetlerine bağlı birliklerin askeri radyo-teknik biriminin etkisiz hale getirildiği öne sürüldü. Ermenistan bölgede askeri gücü olmadığını söylüyor.

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da “terörle mücadele operasyonu” olarak adlandırdığı yoğun topçu ateşinden 24 saat sonra bölgedeki etnik Ermeni güçler, bugün teslim oldu ve ateşkesi kabul etti.

Dağlık Karabağ’da Ermeni güçler ateşkesi kabul etti, silah bıraktı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Her iki tarafça da teyit edilen TSİ 12.00'den itibaren geçerli olan anlaşmaya göre ayrılıkçı güçler ''dağılacak ve silahsızlanacak.'' Bölgenin ve etnik Ermeniler'in geleceğine ilişkin görüşmeler de yarın başlayacak.

Kendilerini "Artsakh Cumhuriyeti" olarak adlandıran bölgeyi yöneten ayrılıkçılar, ''Bakü ordusunun hatlarını yararak bir dizi stratejik noktayı ele geçirmesi ve dünyanın hiçbir şey yapmaması üzerine,'' Azerbaycan'ın Rus barış gücü askerleri tarafından iletilen şartlarını kabul etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Yapılan açıklamada "Artsakh Cumhuriyeti yetkilileri Rus barış gücü komutanlığının ateşkes önerisini kabul ediyor" denildi.

Anlaşmada Ermenistan'ın adının geçmesine Paşinyan'dan tepki

Ateşkes anlaşması "Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin kalan birliklerinin Dağlık Karabağ'dan çekilmesinden" bahsediyor; ancak Ermenistan, Ağustos 2021'den bu yana Dağlık Karabağ'da herhangi bir askeri varlık bulundurmadığını kaydediyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise Rusya'nın Azerbaycan ile Dağlık Karabağ'da imzaladığı anlaşmada Ermenistan'ın adının geçmesine tepki gösterdi.

Başbakan Paşinyan bunun, Dağlık Karabağ'a saldırının amaçlarından birinin Ermenistan'ı askeri operasyonlara sürüklemek olduğu yönündeki değerlendirmesini desteklediğini kaydetti.

Paşinyan, hükümetinin ateşkes anlaşmanın görüşülmesinde ya da müzakere edilmesinde yer almadığını, ancak bölgedeki ayrılıkçı yetkililer tarafından alınan kararı "not ettiğini" söyledi.

Azerbaycan da ateşkes anlaşmasına varıldığını doğruladı. Azeri yetkililer, ayrılıkçı yetkililerin silah bıraktığını açıklamasının ardından bir gün önce başlatılan askeri operasyonu durdurduklarını söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı Rus barış koruma güçlerinin Dağlık Karabağ’dan 2 binden fazla sivili tahliye ettiğini kaydetti.

"Rusya sessiz" eleştirisi

Dağlık Karabağ yönetiminin eski başkanı Ruben Vardanyan, “Bu büyük bir savaş. Azerbaycan kapsamlı bir operasyon başlattı. Şimdiden yüzlerce kişi yaralandı ve 100’e yakın kişi öldü” dedi.

Rusya’ya tepki gösteren Vardanyan, “Rusya sessiz. Bu askeri operasyonu tamamen görmezden geliyor. Ancak sadece Rusya değil, dünya da sessiz. Kimse bir şey yapmıyor. Rusya sessiz ama Batı da sessiz” diye konuştu.

Vardanyan Azerbaycan’ın operasyonunun “etnik temizlik operasyonu” olduğunu ve sivil can kayıplarının yaşandığını iddia etti. Azerbaycan ise bu yöndeki iddiaları reddetti.

Rusya Ermenistan'ın eleştirilerini reddetti

Rusya bazı Ermeni yetkililerin Moskova'nın çatışmanın çözümü için yeterince çaba göstermediği yönündeki eleştirilerini reddetti.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov Rusya'nın Ermenistan, Azerbaycan ve Karabağ'daki etnik Ermenilerle teması sürdürdüğünü vurguladı.

Peskov, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın telefonda görüşeceğini ve görüşmenin ne zaman yapılacağına henüz karar verilmediğini söyledi.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan darbe uyarısı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ateşkesten önce Rus barış koruma gücünün görevini yapmasını istemiş ve “tanımlanamayan güçlerin Erivan’da bir darbeden söz ettiği’ uyarısında bulunmuştu.

Erivan’da ulusa seslenen Paşinyan Ermenistan devletine yönelik iç ve dış güçlerden kaynaklı tehditlerden söz etmiş, “Beklendiği gibi farklı yerlerden hatta Ermenistan’da bile darbe çağrıları duyuluyor” demişti.

ABD ve Rusya’dan mesajlar

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i arayarak çatışmaları sonlandırması çağrısında bulunmuş ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan’a da Washington’un Ermenistan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediğini söylemişti.

“Ermenistan-ABD tatbikatı planlandığı gibi tamamlanacak”

Öte yandan Ermenistan ABD ile bölgede 10 gün sürecek Kartal Ortak tatbikatına başlamıştı. ABD ordusu sözcüsü ortak tatbikatın planlandığı şekilde ve planlandığı tarihte tamamlanacağın belirtti.

Sözcü tatbikatın Azerbaycan’ın askeri operasyonundan etkilenmediğini söyledi.

Forum

XS
SM
MD
LG