6 Şubat 2023’deki depremin en çok etkilediği kentlerden biri olan Adıyaman’da yaşayan genç piyanist Dicle Hayat Dağdeviren, yaralı kurtulduğu evinin enkazından çıkan kırık piyanosuyla yeniden hayata tutunmaya çalışıyor.
Kahramanmaraş merkezli, 11 ilde etkisini hissettiren ve 50 binden fazla insanın ölümüne neden olan deprem felaketinin üzerinden iki yıl geçti. Yıkıcı depremde yakınlarını kaybedenler bir yandan yeni hayatlarına alışmaya çalışırken diğer yandan da yaşadıkları travmaları atlatmaya çabalıyor.
Adıyaman’da yaşayan 16 yaşındaki Dicle Hayat Dağdeviren, 6 Şubat depremine ailesiyle birlikte yakalandı. Depremin ilk anında çöken evlerinin enkazından babasıyla birlikte yaralı kurtuldu. Annesi ve erkek kardeşinin cansız bedenlerine ise ancak üç gün sonra ulaşılabildi.
Müzik tutkusuyla büyüyen ve çocukluğundan beri piyano çalan Dicle’nin, hastanede geçirdiği iki aylık zorlu tedavi sürecinin ardından ayağa kalktığında ilk sorduğu şey piyanosu oldu.
“Annem ve kardeşimin cenazeleri üç gün sonra çıkarılabildi”
Aylar sonra kızının yeniden ayağa kalktığını gören baba Mehmet Dağdeviren, evlerinin enkazında kalan piyanonun parçalarını tek tek bulup birleştirdi.
Kırık piyanonun yeniden çalıştığını duyduğunda gözyaşlarına hakim olamadığını söyleyen Dicle, acılarını ve umutlarını notalara dökerek hayata yeniden tutundu. Besteleri ve çaldığı melodilerle hem kendi ruhunu iyileştirdi hem de yaşadığı büyük kayıplara rağmen umudun asla kaybolmadığını gösterdi.
VOA Türkçe’ye konuşan 16 yaşındaki piyanist Dicle Hayat Dağdeviren, enkaz altında kaldığı anlardaki zorluktan bahsederken, “Sanki ince bir ipin üzerindeyiz ve bir tarafımız hayatta kalmakken diğer tarafımız ölüm” ifadelerini kullandı.
Dicle Dağdeviren 6 Şubat gecesiyle ilgili şunları anlattı:
“O gece ailecek sanki vedalaşmaya hazırlanıyor gibiydi, normalden farklı bir durum yaşıyorduk. Sabaha karşı deprem olduğu zaman her zamanki gibi duracak sandım. Çünkü zaman zaman deprem oluyordu ama aniden şiddetlenince babam beni yatağın yanına koydu ve üzerime kapandı. Sarsıntı tam duruyorken evimiz yıkıldı. Enkaz altında kalmak anlatamayacağım bir duygu. Bir süre sonra insanların seslerini duymaya başladım, daha sonra itfaiye sesi geldi. Birbirine karışan bütün seslerin arasında annemin bana seslenmesini duydum. Daha sonra beni ve babamı enkazdan çıkardılar ama maalesef annem ve kardeşimin cenazeleri üç gün sonra çıkarılabildi.”
"Babam piyanomu çıkardığında enkazdan bir arkadaşım çıkmış gibi mutlu oldum"
Enkazdan çıkan piyanosuyla travmalarını iyileştirmeye çalıştığını ifade eden genç piyanist, şunları söyledi:
“Benim için hastanede geçirdiğim o iki aylık süreç çok zordu. Ayağa kalkamıyordum, bir daha yürüyemeyeceğimi düşünüyordum. Bir labirentte kaybolduğumu hissediyordum. Ben hastanede yatarken babam da enkazdan eşyaları çıkarmakla uğraşıyordu. Babam enkazdan piyanomu çıkardığını ve çalıştığını söylediğinde enkazdan bir arkadaşım çıkmış gibi mutlu oldum. Yapboz gibi biraraya getirdiğimiz piyanom şu anda ayakta durabiliyor. Kendi bestelerimi oluşturup hayatımın geri kalanına müzikle devam etmek istiyorum. Bu alanda kendimi mutlu hissediyorum, o yüzden kendimi bu alanda geliştirip en iyisi olmaya çalışacağım.”
6 Şubat 2023 depremlerinden en çok etkilenen kentlerden Adıyaman’da 30 binden fazla bina yerle bir olurken, resmi rakamlara göre 8 bin 387 kişi hayatını kaybetti.
Forum