Erişilebilirlik

'Depresyon Tedavisine Erişim Zor'


'Depresyon Tedavisine Erişim Zor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Yeni bir araştırmaya göre depresyon geçiren Amerikalılar, ihtiyaçları olan tıbbi yardımı ya almıyor ya da gereken düzeyde tedavi olmuyor.

Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi ve Pennsylvania Üniversitesi’nden uzmanlar, depresyonda olan Amerikalılar’ın sadece üçte birinden azının tedavi gördüğünü bildiriyor.

Bu iki üniversitenin ortak araştırmasına göre, tedavi görenler arasında şiddetli depresyon geçirenlerin sadece yarısından azı, akıl sağlığı uzmanlarından yardım alıyor.

Depresyonun belirtilerinden bazıları kederli ruh hali, enerji kaybı, gündelik faaliyetlere karşı isteksizlik, uyku düzeni bozukluğu, anksiyete, iştahsızlık ve intihar etme düşüncesi.

Columbia Üniversitesi Psikiyatri Bölümü’nden Profesör Doktor Mark Olfson, depresyon tedavisinin, hastaların kişisel ihtiyaçlarına göre ayarlanması gerektiğini söylüyor. Bunun için de depresyonun seviyesini belirlemek şart.

Her hasta için özel olarak belirlenecek tedavi seviyesi, ne aşırı yoğun ne de yetersiz olmalı. Depresyon taramasının hastalığın ağırlığı hakkında uzmanlara yüzeysel bir tablo sunduğunu belirten uzmanlar, yine de taramaların gereken durumlarda daha da yoğunlaştırılmasından yana.

Araştırmacılar, 2012 ve 2013 yıllarında 46 bin yetişkinin katılımıyla yapılan ulusal anketten elde edilen verileri inceledi. Depresyon ya da ağır bunalım geçiren hastaların gösterdiği belirtilere odaklanan uzmanlar, tedavi süresince bu yetişkinlere ilaç mı yoksa psikoterapi mi uygulandığını gözden geçirdi.

Kişilerin yaşı, cinsiyeti, ırkı, eğitim seviyesi, evlilik durumu, gelir seviyesi ve sağlık sigortaları olup olmadığı da dikkate alındı.

Anketi yanıtlayanların sadece yüzde 8‘inde depresyon olduğu ortaya çıkarken bir diğer yüzde 8‘lik kesim, depresyon tedavisi gördüklerini söyledi. Araştırmaya göre depresyonda oldukları ortaya çıkan katılımcılar arasında kadınlar, beyazlar, özel sağlık sigortası sahipleri ve üniversite mezunları, tedavi görme olasılığı en yüksek olan grup.

Ağır bunalım geçirenler arasındaysa genç yetişkinlerin ilaç ve psikoterapi alma olasılığının, daha yaşlı olan kişilere göre dört kat fazla olduğu ortaya çıktı. Üniversite eğitimi olanların tedavi görme olasılığı ise diğerlerine göre iki kat daha yüksek.

Son birkaç yıldır antidepresan kullanımının artmasına rağmen depresyon tedavisine erişim, hala zor. Doktorlar esas sorunun, depresyon geçiren hastaları, ihtiyaçları olan tedavi seviyesiyle eşleştirmek olduğunun altını çiziyor.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG