Erişilebilirlik

Diyarbakır’dan sivil toplum temsilcileri “sürece destek” için Ankara’da


Bünyesinde 100’ü aşkın sendika, dernek ve meslek odası bulunan Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu üyeleri Ankara’da temaslarda bulunuyor.
Bünyesinde 100’ü aşkın sendika, dernek ve meslek odası bulunan Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu üyeleri Ankara’da temaslarda bulunuyor.

Diyarbakır’dan çok sayıda sivil toplum temsilcisi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamalarıyla başlayan ve DEM Parti heyetinin Abdullah Öcalan’ı ziyaretleriyle devam eden “sürece” destek vermek için Ankara’da temaslara başladı.

Bünyesinde 100’ü aşkın sendika, dernek ve meslek odası bulunan Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu üyeleri, 27-29 Ocak tarihlerinde TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin temsilcileriyle görüşmek üzere Ankara’ya gitti.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), DTSO Kadın Meclisi, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Dicle-Fırat Gazeteciler Derneği, Diyarbakır İş Konseyi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Eğitim-Sen, DİSK, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB), Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası (DİVES), İHD, Diyarbakır Barosu, Tabip Odası, Diyarbakır Sanayici ve İşinsanları Derneği (DİSİAD) gibi 100’ü aşkın sivil toplum ve meslek örgütü tarafından kurulan Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu’nun Ankara temasları bugün başladı.

Ziyaret öncesi yazılı bir açıklama yapan Platform üyeleri, Türkiye ve Ortadoğu’nun kritik bir dönemden geçtiği belirtilerek, “Eski dengelerin ortadan kalktığı ve yeni dengelerin kurulduğu bu dönemde, her ülke için en mühim husus kendi içinde barışı sağlamasıdır. Türkiye’de iç huzurun sağlanması ve istikrarlı bir düzenin temin edilmesi, Kürt meselesinin çözümü ile yakından irtibatlıdır. Zira bu mesele, her şeyden evvel insani açıdan tahammülü zor acılara yol açmış; ayrıca ekonomik, sosyal ve siyasal açılardan da ağır tahribatlara neden olmuştur” denildi.

Sivil toplum temsilcileri görüşmelerinin amacını anlatırken açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Amacımız, Kürt Meselesinin diyalog yolu ile çözümü konusunda gelişecek sürecin destekçisi ve takipçisi olacağımıza, Diyarbakır ve bölge kentlerinde gelişecek sürecin kalıcı barışa ulaşması konusunda çok ciddi bir talep ve isteğin bulunduğuna, yürütülecek sürecin siyasi kaygılardan uzak, evrensel insan haklarını esas alan bir perspektif ile sürdürülmesi için tüm kesimlerin sorumlu davranması mecburiyetine, gelişecek süreç içerisinde olası tıkanıklıkların soğukkanlılık ile karşılanarak meselenin barışçıl bir şekilde çözümü konusunda ısrarcı ve cesur olunması gerektiğine, sürecin toplumsallaşması için sivil toplum örgütlerinin de dahil edildiği yöntem belirlenmesinin çok önemli olduğuna dair fikirlerimizi ilgililere iletmektir."

DTSO Başkanı Kaya: “Bölgede sürece önemli destek var, bunun iletilmesi için gidiyoruz”

Platform üyelerinden Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, önceki çözüm sürecinde yaşanan bazı eksiklerin sürecin bozulmasına neden olduğunu ifade etti.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Kaya, öncelikli amaçlarını sürece muhalefetin destek vermesini sağlamak olduğunu söyledi. Sivil toplumun da süreci dahil olması gerektiğine vurgu yapan Kaya, “Her kesimde temkinli bir destek var ama her an sanki bozulacakmış gibi farklı sesler de çıkıyor” dedi.

Kaya, bu nedenle özellikle hükümet ve TBMM’de grubu olan bütün partilerle görüşeceklerini belirterek, hükümete işin sivil toplum ayağını doğru oluşturmaları gerektiğini aktaracaklarını söyledi. Kaya, “Muhalefet ve sivil toplumu bunun dışında bırakmayacak yöntemler oluşturması ile ilgili görüşlerimizi ifade edeceğiz” diye konuştu.

Bölgede sürece destek olduğunu kaydeden Kaya, “Bu desteğin de hem muhalefete hem iktidara bir şekilde iletilmesi için gidiyoruz” ifadesini kullandı.

"Süreç" hangi aşamada?

MHP lideri Bahçeli’nin 1 Ekim 2024’te yasama yılının açılışında DEM Partili milletvekillerinin elini sıkmasıyla başlayan süreç, Bahçeli’nin Öcalan’a yönelik “terörün bittiğini, PKK’nın lağvedildiğini” açıklama çağrısıyla devam etmişti.

DEM Parti Milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’in 28 Aralık’ta İmralı Adası’na giderek Abdullah Öcalan ile görüşmesiyle yeni bir aşamaya geçilmiş, DEM Parti heyeti TBMM’de temsil edilen siyasi partilerle görüşmeler yapmış ve 22 Ocak’ta Öcalan ile ikinci kez görüşmüştü.

Heyet, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, “Öcalan’ın sürece ilişkin çalışmaları devam etmektedir. Sayın Öcalan’ın sürece ilişkin çalışmaları devam etmektedir. Bu konudaki hazırlıkları tamamlandıktan sonra kamuoyuna gerekli açıklamalar yapılacaktır” bilgisi paylaşılmıştı.

Forum

XS
SM
MD
LG