Erişilebilirlik

Ebola Tehdidi Devam Ediyor


Ebola Tehdidi Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Batı Afrika’da görülen Ebola salgını azalma eğilimine girdi. Ancak uzmanlar, tehlikenin tam geçmediğinin altını çiziyor. Salgın, daha etkili tedavilerin bulunması gerektiğini gözler önüne serdi. Ancak tam bir tedavi henüz bulunmuş değil

Washington yakınındaki Amerikan ordusuna ait bir laboratuvarda uzmanlar, biyolojik terör silahı olarak kullanılabilecek Anthrax, Lassa ve Marburg gibi en tehlikeli maddeleri inceliyorlar.

Ancak uzman Travis Warren, bütün dikkatlerinin Ebola salgınına odaklandığını söylüyor:

“Ebola salgınının belirgin olarak yayılmaya başlamasıyla laboratuvarlardaki makinelerimiz hergün 24 saat çalışıyor.”

Ölümcül virüslerin güvenli bir şekilde incelenebildiği askeri laboratuvar, Ebolaya karşı iddialı ilaçların geliştirilmesinde yardımcı oldu.

TKM-Ebola adlı ilaç, Ebola ile yeni bir şekilde savaşıyor:

...RNA şeridi üzerindeki virüsün genleri hedef alınıyor. Bu genler içinde bulundukları hasta hücrenin çoğalmasına neden oluyor.

TKM-Ebola ilacı, az miktarda virüs taşıyor. Bu ilaç sayesinde bağışıklık sistemi, hastalığa karşı alarma geçiriliyor.

Travis Warren: “Enzimler virüsün RNA şeridini kelimenin tam anlamıyla parçalayıp yok ediyor. RNA şeridi tahrip olunca, virüs etkisini kaybediyor.”

TKM-Ebola halen deneme safhasında. Amerikan ordusu, halen, Batı Afrika’da insanların kullandığı veya kullanmaya başladığı ilaçların geliştirilmesinde de rol oynamış.

Travis Warren: “Bir dizi ilaçımız mevcut. Bu ilaçlar grip, HIV ve hepatit C için kullanılıyor. Bu ilaçları şimdi Ebola’ya karşı deniyoruz.”

Favipiravir adlı ilaç Japonya’da gripe karşı onaylandı. Sınır Tanımayan Doktorlar yardım kuruluşu da bu ilacı Gine’de test ediyor.

Tütün bitkisinden alınan enzimlerle yapılan ve deney aşamasındaki Zmapp adlı ilaç, Amerikan ordusunun projelerinden biri. Ensititü’nün virüs bağışıklık dairesi şefi John Dye, ilacın dayanağının bağışıklık sistemimizin hastalıklarla savaşmak için kullandığı protein olduğunu söylüyor:

“Üç antikor ve proteini birleştirerek hazırladığımız karışımla virüse karşı koyuyoruz. Hastaya enjekte ettiğimiz bu karışım, virüsü kontrol etmemizi sağlıyor.”

Testler Liberya’da başlamak üzere.

Ebolayı yenmiş insanların vücutlarında bu antikorlar zaten bulunuyor. Dye bu insanların kanlarını Ebola’ya yakalanmış diğer insanlar üzeri,nde kullanabilecek araştırmalar üzerinde çalışıyor.

Bu arada, diğer uzmanlar da başka hastalıklar için kullanılan ilaçların Ebola üzerindeki etkilerini araştırıyorlar.

Mikrobiyolog Adolfo Garcia-Sastre Skype üzerinden Amerika’nın Sesi’ne konuştu:

“İnsanlar için kullanımı onaylanmış, etki ve yan etkilerini bildiğimiz ilaçların, başka hastalıklara da iyi geldiğinin bulunması bizim hızlı bir şekilde hareket etmemizi sağlıyor.”

Sastre ve arkadaşları, 50 den fazla ümit veren ilaç bulduklarını söylüyor.

Salgını sona erdiren bir ilaç bulunduğunda, ilacın ne kadar mevcut olduğu, ücreti ve bunu kimin ödeyeceği cevaplanması gereken soruların başında yer alacak gibi görünüyor.

XS
SM
MD
LG