Seçimlere iki gün kala hükümet, ekonomiyle ilgili güçlü pozitif mesajlar vererek seçmeni yaz aylarından bu yana yaşanan ekonomik sorunların geçici olduğuna ikna etmeye çalışıyor.
NTV televizyonunun özel yayınına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da borsanın dün itibariyle normalleşmeye başladığını, para piyasalarının toparlandığını, seçim sonrasında döviz hesaplarından Türk Lirası’na karşı hareketlenme olacağını söyledi.
“Ağır travmatik süreçleri geride bırakıyoruz”
Seçimden sonra reform sürecine girileceğini ve 8 Nisan genel bir çerçeve çizileceğini belirten Albayrak, “Yatırım ortamının iyileşmesiyle ilgili süreç devam ediyor. Faizlerdeki, maliyetlerdeki iyileşme çok önemli. Türkiye, bu iklime doğru hızla girmeye başladı. Ağır travmatik süreçleri geride bırakıyoruz. Faizlerde, maliyetlerde istenen düzeye hızla yol aldığınızda, iktisadi faaliyet çok daha hızlı toparlanacaktır. Türkiye bu patikaya doğru hızla girmeye başladı. Cari dengede Mart sonu itibariyle 13 milyar 14 milyar dolar gibi oluşacak şekilde ihracatta pozitif süreci devam ettiriyoruz. Tüm kırılganlıkları elimine ettiğimiz döneme giriyoruz. Geçti gitti. Bir şeyler tecrübe ettik. Önümüze bakacağız” dedi.
Ancak Ağustos krizinde 6,88’leri gördükten sonra Ocak sonunda 5,16’ya kadar gerileyen Dolar/Türk Lirası kuru, Hazine Bakanı’nın pozitif mesajlarına rağmen seçimler öncesi son iş gününe bir önceki güne göre yüzde 1 civarında yükselerek başladı ve yeniden 5,60’ları gördü.
“14 yıldır düzenimiz yerine geldi, görünen köy kılavuz istemez”
Hükümet yetkililerin pozitif mesajları sokakta farklı karşılık buluyor. Kendisini “AK Parti” seçmeni olarak tanımlayan 59 yaşındaki SGK emeklisi Mahir Çakmak, ekonomik sorunların dış mihrakların oyunları olduğu görüşünde.
Çakmak, “14 yıldır düzenimiz yerine geldi. Görünen köy kılavuz istemez. Ama tabii ki içimizde veya dışımızdaki vatan hainleri hala darbe vurmaya çalışıyorlar. Ama Allah’ın izniyle vuramayacaklar. Bütün hizmetlerden yararlanıyorum. Bir çıkarım var mı? Yok. Şimdi yapılan hizmetleri sıralamak istesem 59 yaşındayım, 59 sene anlatsam yetmez. Ben biliyorum ki AK Parti, MHP silip süpürecek. Vatan hainlerini bitirecek. Terörü bitirme noktasına geldik” dedi.
Ancak Çakmak gibi düşünmeyenler de çok.
Salt Beyoğlu’ndaki bir sinema gösterimine arkadaşlarıyla birlikte gelen Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi Dilara Demirci, yalnız kendisinin değil birçok arkadaşının da gelecekten kaygı duyduğunu söylerken ekonomik sorunların sandığa yansıyacağı kanısında.
Demirci, “Açıkçası (ekonomik krizin sandığı) etkileyeceğini düşünüyorum. Ben öğrenci olarak ekonomik krizden biraz fazla etkileniyorum. Ve bu krizden herkesin etkilendiğini düşünüyorum. Seçimlerde oy kullanırken bunun etkisi olabileceğini düşünüyorum. Nasıl bir sonuç doğacağını kestiremiyorum. Kaygılarımız var. Her gencin kaygıları söz konusu. Arkadaş gruplarımızda da bunu konuşuyoruz. Gençler kaygılı” diyor.
“Dolar kuru turiste çalışan Beyoğlu esnafını olumlu etkiliyor, Türkiye için uzun vadede olumuz”
Beyoğlu’nda esnaf olan Beynur Berberoğlu ise Türk Lirası’nın Amerikan Doları karşısında değer kaybının kendisinin de çalıştığı turistlere satış yapan mağazaları olumlu yönde etkilediğini belirtiyor.
Berberoğlu, “Ekonomik sıkıntı gerçek. Sandığa yansır mı yansımaz mı? Kısmen yansıyacaktır. Ekonomiyi baz almayıp ideolojik karar veren de olacaktır ama yine de yansıyacaktır. Çok sert inişler çıkışlar oluyor. Bulunduğumuz lokasyon turistlere hitap ettiğimiz için (dolar kuru) olumsuz etki yapmıyor. Dönem dönem olumlu bile etki yapıyor. Ama Türkiye için baktığımızda özellikle uzun vadede olumsuz etkileneceğiz” fikrini savunuyor.
“Suriyeliler ve Afganlar yüzünden iş kalmadı, üç aydır yevmiye alamıyoruz”
Ekonomik sorunlardan en fazla etkilenenler ise emek yoğun sektörlerde çalışanlar. İnşaatlarda boyacılık yapan Fatih Garip, inşaat sektörünün son zamanlarda zor günler geçirdiğine dikkat çekiyor.
Garip, “Ekonomi çok kötü, para yok bir şey yok. Hepimiz perişanız. Koymuşlar, Suriyelileri Afganları iş filan kalmadı. Maalesef üç aydır yevmiye alamıyoruz, çok kötü. Bu sektörde herkes zorluk çekiyor. Kalfalar malzeme alamıyor, işçi parasını ödeyemiyor. Durum bu hepimiz perişanız. Akşam gündüz böyleyiz üstümü görüyorsun” diyor.
Ev hanımı Gülsen Budak: ‘Ekonomiyi sorma, biz felciz’
Çoğu ev hanımı ve emekli olan kadın arkadaşlarıyla koro çalışmasına giden Gülsen Budak ise bu seçimlerde Ekrem İmamoğlu’nu umut olarak görürken hükümetin ekonomi alanındaki vaatlerini gerçekçi bulmuyor.
Budak, “Ekonomiyi sorma biz felciz burada. Geçinemiyoruz. Bu ekonomi seçimi etkileyecektir. Türkiye’nin kaderi bu. He seçimde vaatler veriliyor, ama bu vaatler yerine getirilemiyor. İnsanlar hala üç kuruşun peşinde, ırgat gibi çalışıyor. İşsizlik diz boyu. Her gelen kendisini düşünüyor. Hep koltuk sevdası. İnsanların derdine çare bulamadılar. Bir de savaş mağdurlarımız var. Onlara bakmaktan devletin bize bakmaya gücü kalmadı” dedi.
Gülsen Budak’ın koro arkadaşı ise “Buzdolabı eskiden ağzına kadar dolardı. Pazara gidiyoruz ama bakıp bakıp pazardan geri dönüyoruz” diye ekliyor.