63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği Çamlıca Camisi’nin açılışı ilk cuma namazının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı.
Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden esinlenerek tasarlanan ve temeli 6 yıl önce atılan caminin İstanbul’un yeni sembollerinden biri olması bekleniyor.
Çamlıca Camisi’nde ibadet için ayrılan alanlar dışında 11 bin metrekarelik müze ve 3 bin 500 metrekarelik sanat galerisi, 1.000 kişilik konferans salonu ve 8 sanat atölyesi bulunuyor.
6 minaresi bulunan cami İstanbul’un en yüksek tepelerinden biri olan Çamlıca’da ve kentin birçok noktasından görülebiliyor. 72 metre yükseklikteki ana kubbesinin de İstanbul’da yaşayan 72 milleti simgelediği açıklandı.
34 metre çapındaki kubbe de İstanbul’u simgeliyor. Caminin ana kubbesinin üzerindeki 4 buçuk ton ağırlığındaki alem de dünyanın en büyüğü.
Cami açılışı sırasında dev tesisin maliyeti hakkında bilgi verilmedi. Ancak 2018 yılında Hürriyet gazetesinde yer alan makalede, İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşama Derneği Başkanı Ergin Külünk, caminin maliyetinin 100 milyon doları bulduğunu ifade etmişti. Külünk bu maliyetin normalin 3’te biri olduğunu, paraların hayırsever bağışları olduğuna dikkat çekmişti.
Halk ne diyor?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı Çamlıca Camisi’ndeki açılış ve ilk cuma namazına İstanbullular'ın ilgisi büyüktü. Vatandaşlar cami hakkındaki görüşlerini VOA Türkçe’yle paylaştı.
“Türkiye’nin bir simgesi olacaktır”
Camiyi görmek için Rize’den geldiğini söyleyen Muhammet Demirhan, düşüncelerini su sözlerle anlattı:
“Bu cami Türkiye’nin bir simgesi olacaktır. Caminin içi ve dışı da muhteşem. Anlatılmaz yaşanır denir ya. Gelip görmek lazım. Tüm Türkiye’deki ve dünyadaki Müslümanları buraya davet ediyoruz.’’
“İç ve dış düşmanları rahatsız etti”
Çamlıca Camisi'nin iç ve dış düşmanları rahatsız ettiğini düşündüğünü ifade eden Sümeyye Erbay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükran duyduğunu belirtti.
Cami açılışına gelenlerden Abidin Akbulut, büyük ve muhteşem bir eserle karşılaştığını söyledi. Buna benzer eserlerin başka yerlere de yapılmasını arzu ettiğini ifade eden Akbulut, Kadıköy’de yeteri kadar cami olmadığını ve oraya da bir cami yapılması gerektiğini ifade etti.
Bazı İstanbullular ise yüksek maliyetli dev bir caminin kentin önceliği olmadığı gerekçesiyle tepki gösterdi.
“Ekonomi bu kadar kötüyken böyle bir yatırıma gerek yoktu”
Çamlıca Camisi'ni gereksiz bir yatırım olarak gördüğünü ifade eden Tarık Erim, “Bu kadar işsiz varken, ekonomi, üretim durma noktasına gelmişken, tarım Türkiye’de bitmişken böyle bir yatırıma bu kadar para harcanmasına hiç gerek yoktu” diye konuştu.
Sevinç Bozbaş ise cami yatırımı yerine eğitime yatırım yapılması gerektiğini söyledi. Caminin maliyetini yüksek bulduğunu belirten Bozbaş, harcanan paraların devlet bütçesinden yani kendi ceplerinden gittiğini ifade etti.
Sadece ibadet için çok büyük bir yapının inşa edildiğini belirten Ahmet Öcal, İstanbul’un zaten camileri ile ün salmış bir şehir olduğunu ve bu sebeple Çamlıca Camisi yatırımını çok gerekli bulmadığını söyledi.