İstanbul’da 1 Mart’ta karıştığı trafik kazasında bir kişinin ölümüne, dört kişinin yaralanmasına neden olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur’u yurtdışına kaçıran annesi yazar Eylem Tok Boston’da hakim karşısına çıktı.
Yargıç, Tok’un tutukluluk halinin devamına ve bir sonraki duruşmanın 27 Haziran Perşembe günü yerel saatle 09:00’da (TSİ 16:00) yapılmasına karar verdi.
Dosyası annesi Eylem Tok’tan ayrılan Timur Cihantumur’un duruşması ise bugün yerel saatle 13:30’da yapıldı. Bu duruşmada da hakim, aynı şekilde Cihantimur'un gözaltı halinin devamına ve bir sonraki duruşmanın 20 Haziran Perşembe günü yapılmasına hükmetti.
Cihantimur'un avukatları, müvekkilinin Connecticut eyaletinde reşit olmayan çocukların tutulduğu bir yurtta kaldığına işaret ederek, yurtta koşulların kötü olduğu gerekçesiyle Cihantimur'un serbest bırakılması gerektiğini savundu. Cihantimur'un ABD vatandaşı olduğuna dikkat çeken avukatlar, müvekkillerinin serbest kalarak öğrenim hayatına devam etmek istediğini dile getirdi.
Eylem Tok’un duruşması avukatının gecikmesi nedeniyle 20 dakika geç başladı. Tok, duruşmaya üzerinde turuncu renkli tutuklu üniforması, üzerinde tutuklu yazan haki renkte bir sweatshirt ve elleri kelepçeli olarak geldi. Oldukça sakin görünen Tok’un duruşmaya makyajlı olarak katıldığı görüldü.
Tok’un avukatı, müvekkilinin tutuksuz yargılanmasını talep etti. Avukat, Tok’un Türkiye’de işlediği iddia edilen “suçluyu koruma” suçunun Türkiye yasalarına göre bir cezasının olmadığını ve bu nedenle serbest bırakılması gerektiğini savundu.
Türk Ceza Kanunu’nun Suçluyu Kayırma Suçu'na ilişkin 283. Maddesi, “Suç işleyen bir kişiye araştırma, yakalanma, tutuklanma veya hükmün infazından kurtulması için imkan sağlayan kimse, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” diyor. Ancak maddede aynı zamanda, “Bu suçun üstsoy, altsoy, eş, kardeş veya diğer suç ortağı tarafından işlenmesi halinde, cezaya hükmolunmaz” ifadesi yer alıyor.
Savcı ise, kaçma riskini gerekçe göstererek sanık Tok’un tutukluluk halinin devamını talep etti. Savcı, uluslararası anlaşmalara göre sanığın iadesini isteyen Türk adli makamlarıyla sürekli temas halinde olduklarını, en son duruşma öncesinde bu sabah tekrar görüştüklerini belirtti.
Duruşmayı izleyen VOA Türkçe muhabiri Mehmet Sümer, duruşma sonunda Tok’a, “Söylemek istediği herhangi bir şey olup olmadığını” sordu ancak Tok, VOA Türkçe muhabirinin sorusunu yanıtsız bıraktı. Duruşmayı izleyen bir Türk vatandaşı da Tok’a, “Bir katilin annesi olmak nasıl bir duygu?” diye sordu. Tok, Türk vatandaşının sorusunu “Allahu ekber” diye yanıtladı.
Forum