Erişilebilirlik

Fidan AB toplantısına katılmak için Brüksel’e gidecek: “Bu daveti AB’nin bir diyalog arayışı olarak değerlendiriyoruz”


Dışişleri Fidan'ın gelecek hafta Brüksel'e gitmesi bekleniyor.
Dışişleri Fidan'ın gelecek hafta Brüksel'e gitmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, gelecek hafta AB dışişleri bakanlarının katılacağı “Gymnich” toplantısına katılmak için Brüksel’e gidecek.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, öngörülen ziyaretin 29 Ağustos’ta yapılacağını belirterek, “Bu daveti olumlu karşılıyoruz. AB’nin bir diyalog arayışı olarak değerlendiriyoruz. Bu adımın ilişkilerimizi çıkmaza sokan 15 Temmuz 2019 tarihli AB Dış İlişkiler Konseyi kararlarının önümüzdeki dönemde tadil edilmesine zemin hazırlamasını umuyoruz” dedi.

Bu davetin, bölgesel ve küresel sınamalar karşısında Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerekliliğinin AB tarafından anlaşıldığına da işaret olduğunu kaydeden Keçeli, şunları söyledi:

“Bu olumlu yaklaşımın Gymnich Toplantıları ile sınırlı kalmaması gerekmektedir.

İlişkilerde mesafe alınması için AB ile her alandaki işbirliği ve diyaloğumuzun sürekli ve sistemli bir zemine oturması ve sürdürülebilir ve öngörülebilir şekilde güçlendirilmesi esastır.

Ülkemizin katılım sürecinin canlandırılması başta olmak üzere, Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ilişkin müzakerelere ivedilikle başlanması, vize serbestisi süreci, yapısal diyalog mekanizmalarının yeniden canlandırılması ve özellikle siyasi, ekonomi, ulaştırma ve enerji gibi yakın işbirliği gerektiren alanlarda yüksek düzeyli diyalogların yeniden işlevsel hale getirilmesi gibi başlıca konularda somut adımlar atılması gerekmektedir.”

AB dönem başkanlığı 1 Temmuz'dan bu yana Macaristan'da

AB adayı Türkiye'nin birlikle ilişkileri son yıllarda inişli-çıkışlı bir seyir izledi. AB’nin Türkiyen’nin insan hakları konusundaki siciline ilişkin kaygıları ve Doğu Akdeniz ve etnik olarak bölünmüş Kıbrıs adası gibi bölgesel politikalardaki farklılıklar nedeniyle Türkiye'nin AB'ye katılım süreci uzun süredir dondurulmuş durumda. Ancak AB bloğu, özellikle göç konusunda NATO üyesi Türkiye'nin yardımına ihtiyaç duyuyor.

AB üyesi Yunanistan ile Türkiye arasında 2019 yılında yaşanan gerginlikler sırasında Brüksel, Ankara'yı yaptırımlarla tehdit etmiş ve bazı diyalog kanallarını kesmişti. İlişkiler 2021'den bu yana üst düzey görüşmelerin yeniden başlamasıyla iyileşti.

Gymnich toplantıları, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının 1974'ten bu yana her altı ayda bir düzenledikleri gayrı resmi toplantılara verilen isim. Bu toplantılara geniş heyetlerle gidilmeyerek, görüşmelerin gayri resmi ve samimi bir atmosferde geçmesi sağlanıyor.

Türkiye’nin, 1 Temmuz'da AB dönem başkanlığını devralan Macaristan ile iyi ilişkileri bulunuyor. Ankara daha önce, Budapeşte'nin dönem başkanlığının AB üyelik sürecinde ilerleme sağlayacağını umduğunu söylemişti.

Forum

STÜDYO VOA

VOA Türkçe ekibinin gözünden ‘Harris-Trump’ tartışmasından önemli detaylar – 11 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG