Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, CNN International’ın "Gender equality defenders” (Cinsiyet Eşitliği Savunucuları) listesinde yer aldı.
CNN International dünyada toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı duran, kadın ve LGBTQ+ haklarını koruyan 30 ismin bulunduğu bir Hak Savunucuları listesi paylaştı.
Afrika’dan Afganistan’a, Uganda’dan İrlanda’ya uzanan listede Fidan Ataselim de "cesareti ve bağlılığı ilham verici" olan 30 kişi arasında yer aldı.
CNN International listesinde Fidan Ataselim'e şu ifadelerle yer verildi:
“Ataselim, Türkiye'deki kadın cinayetlerini izleyen ve kadınların güvenliğini savunan bir platform olan Kadın Cinayetlerini Durduracağız'ın genel sekreteri ve kurucularından. Grup, Türkiye'nin 2021 yılında toplumsal cinsiyete dayalı şiddet konusunda dünyanın önde gelen anlaşması olan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine karşı çıkmasının ardından muhafazakârlar tarafından hedef alındı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız, çekilmeden bu yana Türkiye'de kadın cinayetlerinin arttığını savunmaktadır. Grubun verileri, 2023 yılında Türkiye'de 315 kadının öldürüldüğünü ve bunların %65'inin kendi evlerinde öldürüldüğünü ortaya koyuyor.”
CNN, Eylül 2023'te grubun "hukuka ve ahlaka aykırı davrandığı" gerekçesiyle kapatılması girişimlerine de açıklamada yer verdi.
VOA Türkçe’ye konuşan Fidan Ataselim, “Dünyanın dört bir yanından insanların olduğu bu değerli listede anılmak bu topraklarda büyüttüğümüz kollektif mücadelenin, farklı coğrafyalardan kadınların mücadelesiyle buluşması anlamına geliyor ve bu bize onur ve umut veriyor” dedi.
“Her ne kadar otoriterleşme ve sağ popülizm artsa da kadınların yerel ve uluslararası mücadelesi de artıyor ve baskının artması kadınları ayırmak yerine birleştiriyor” diyen Ataselim, “Mutlaka eşit ve özgür bir dünyayı birlikte kuracağız” dedi.
Judith Butler da LGBTQ+ eşitliği çalışmalarıyla listede yer aldı
CNN As Equals’in seçtiği toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadele eden diğer kadınlar arasında şu isimler de yer aldı: Afrika'nın her yerinde kadınların barış ve güvenlik süreçlerine dahil edilmesini savunan Hala Al-Karib. Genç aktivist Nila Ibrahimi, kadınların en büyük baskıyla karşı karşıya kaldığı Afganistan’dan listede.
Nisha Ayup, Malezya’dan Mary AcAuliffe İrlanda’dan listede yer alan isimler arasına girdi.
California Üniversitesi, Berkeley (ABD) Karşılaştırmalı Edebiyat Enstitüsü’nden Profesör Judith Butler da LGBTQ+ eşitliği çalışmalarıyla listede yer aldı.
Gissou Nia da yine kadın haklarının ölümcül biçimde yok edildiği İran’dan listede.
CNN açıklamasında, "Toplumsal cinsiyet ideolojisi", LGBTQ+ bireylerin haklarından üreme haklarına (kürtaj veya doğum kontrol yöntemlerine erişim gibi), okullardaki cinsellik eğitiminden kadınlar ve kız çocukları için eşit haklar, temsiliyet ve korumayı savunma girişimlerine kadar her şeyi kapsayan bir terim haline gelmiştir. Giderek artan bir şekilde korkuyu körüklemek, siyasi güç oluşturmak ve kadın ve LGBTQ+ haklarında zorlukla kazanılan ilerlemelere karşı çıkmak için kullanılmaktadır. Bu küresel ve genellikle birbiriyle bağlantılı tepki, yalnızca kalkınma gündemini değil, aynı zamanda dünyanın her yerindeki kadınların ve queer insanların ayrımcılık veya bağnazlık olmadan yaşama olasılığını da tehdit ediyor. Aynı zamanda ister köklü ister yeni oluşmakta olan demokrasilerimizi de tehdit ettiği söyleniyor” ifadeleri kullanıldı.
Forum