Suriye Dışişleri Bakanı Esat Hasan Şeybani Çarşamba günü Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini düzenledi.
Şeybani, Ankara’daki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.
İletişim Başkanlığı’nın açıklamasına göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da yer aldığı görüşmede “Suriye’deki son durum ile ülkenin toprak bütünlüğünün muhafazası temelinde atılacak adımlar” konuşuldu.
Açıklamaya göre Erdoğan görüşmede, Esat rejiminin Suriye’de büyük bir yıkım bıraktığını ve Türkiye’nin Suriye halkının acil ihtiyaçlarının karşılanmasında ve ülkenin yeniden imarında yürütülecek çalışmalara destek olacağını belirtti. Ayrıca Erdoğan, Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılmasının önemini vurguladı.
Erdoğan ile görüşmesi sonrasında Şeybani ve Fidan Dışişleri Bakanlığı’ıda ortak basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında Fidan, Şeybani’nin temasları kapsamında Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın’ın da katıldığı bir çalışma toplantısının yer aldığını açıkladı.
Türkiye’nin Suriye’ye her alanda destek sağlamaya hazır olduğunu vurgulayan Fidan, bu çerçevede Ankara ve Şam’ın ikili işbirliğini kurumsal hale getirmek için çalıştığını söyledi.
Esat rejiminin devrilmesinin üzerinden bir aydan uzun süre geçtiğini hatırlatan Fidan, “Suriye’de yeni bir sayfa açıldı. Bu fırsatın Suriye’deki yeni yönetim ve uluslararası toplum tarafından doğru kullanılması gerekiyor” dedi. Fidan konuşmasında Suriye’de kapsayıcı bir yönetimin önemine vurgu yaptı.
Suriye halkının kendi ayakları üzerinde durmasına yardımcı olmanın gerekliliğinden bahseden Fidan, “Suriye’yi bir rekabet alanı değil işbirliği alanı olarak görmeliyiz” ifadesini kullandı.
Yaptırımların kaldırılması için diplomatik çabaların sürdüğünü söyleyen Fidan, “Yaptırımların kalkması halinde, ülkenin normalleşme süreci hızlanacaktır. Milyonlarca Suriyeli’nin ülkesine dönmesini mümkün kılacak koşullar yaratılacaktır. Suriye’nin DEAŞ gibi terör örgütleriyle mücadele kapasitesi artacaktır” diye konuştu.
Türkiye’nin Şam’daki Büyükelçiliği’ni açtığını hatırlatan Fidan, Halep’teki başkonsolosluğun da 20 Ocak’ta faaliyete geçeceğini duyurdu. Fidan, Suriye’ye THY uçuşlarının da yakında başlayacağını söyledi ancak bu konuda net bir tarih vermedi.
“Yeni Suriye’de PKK, YPG, DEAŞ gibi terör örgütlerine yer olmadığını” söyleyen Fidan, Türkiye’nin üçüncü ülkelerle terörle mücadele konusunda işbirliği deneyiminin olduğunu ve Suriye ile de benzer bir işbirliğini gerçekleştirmeyi planladıklarını açıkladı.
Fidan, “İstihbarat paylaşımından askeri kabiliyet geliştirmeye, bu alandaki imkanlarımızı kullanmaya hazırız. Aynı şekilde DEAŞ ile mücadelede operasyonel destek sağlamaya hazır olduğumuzu kendilerine ve komşu ülkelere ifade ettik. Nitekim bu konuda geçtiğimiz günlerde bazı adımlarımız da oldu. Her zaman söylediğimiz gibi DEAŞ kamplarının ve cezaevlerinin yönetimi konusunda yeni yönetime gereken yardımı da yapmaya hazırız” dedi.
Fidan, konuşmasının sonuna doğru tekrar, Suriye’nin geleceğinde teröre yer olmadığı ve Suriye’nin parçalanmasına Türkiye’nin asla izin vermeyeceği mesajını vurguladı.
Basın toplantısındaki konuşmasında Şeybani, Fidan gibi Suriye'nin toprak bütünlüğüne vurgu yaptı.
Şeybani, "Toprak birliğimiz çok çok önemli. Merkezi hükümete bağlı, bütün topraklarımızın aynı çatı altında olmasını istiyoruz" dedi.
Şeybani, "Yeni yönetim, Suriye topraklarının Türkiye ve Türk halkına karşı tehdit olmaktan çıkarılması gerektiğine inanmaktadır" diye ekledi.
Forum