Erişilebilirlik

Fransa’dan Suriye’de “birlik” çağrısı


Fransa, uluslararası hukuka uygun, sivilleri ve tüm azınlıkları koruyan, Suriye halkının çeşitliliğine saygılı, barışçıl bir siyasi geçiş çağrısında bulundu.
Fransa, uluslararası hukuka uygun, sivilleri ve tüm azınlıkları koruyan, Suriye halkının çeşitliliğine saygılı, barışçıl bir siyasi geçiş çağrısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye’de Beşar Esat rejiminin yıkılmasının ardından Suriye halkının cesaretini takdir ettiğini belirterek, ülke için barış ve birlik dileklerini ifade etti.

Macron, X hesabından İngilizce ve Fransızca olarak paylaştığı mesajında, "Barbarlık rejimi düştü. Nihayet. Suriye halkını, cesaretini, sabrını takdir ediyorum. Bu belirsizlik anında barış, özgürlük ve birlik diliyorum. Fransa, Ortadoğu'daki ‘herkesin güvenliğine' bağlı kalmaya devam edecek" dedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı da uluslararası topluma, “Suriye halkının yeniden uzlaşması ve yeniden inşa yolunu bulması için” Suriye halkını desteklemeleri çağrısı yaptı.

Birlik çağrısı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Suriye ve Suriye halkı için bu tarihi günde Fransa, Beşar Esat rejiminin, kendi halkına karşı 13 yılı aşkın süredir devam eden aşırı şiddetli baskısının ardından 8 Aralık 2024'te devrilmesini memnuniyetle karşılıyor” denildi.

Esat rejiminin Suriyelileri birbirine düşürerek varlığını sürdürdüğü belirtilen açıklamada, “Artık birlik olma zamanı geldi. Fransa, silahların susturulması, devlet kurumlarının korunması, Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyor. Tüm Suriyelileri birlik olmaya, uzlaşmaya ve her türlü aşırıcılığı reddetmeye çağırıyor” ifadesine yer verildi.

Dışişleri Bakanlığı, ülkede uluslararası hukuka uygun, sivilleri ve tüm azınlıkları koruyan, Suriye halkının çeşitliliğine saygılı, barışçıl bir siyasi geçiş çağrısında bulundu.

Açıklama, “Devrimin başladığı 2011 yılından bu yana Suriye halkıyla dayanışma içinde olan Fransa, ortaklarını Suriyelilerin uzlaşma ve yeniden inşa yolunu bulmalarına yardımcı olmak için BMGK’nın 2254 sayılı kararı ve Suriye halkının iradesini göz önünde bulundurarak, mümkün olan her şeyi yapmaya davet ediyor” ifadesiyle son buldu.

Dönemin Cumhurbaşkanı Hollande’dan açıklama

Suriye iç savaşının patlak verdiği 2011’de Cumhurbaşkanı olan François Hollande ise gelişmelere ilişkin açıklamasında, “Suriye en kötü rejimden kurtuldu. Yenisini özgürce seçebilmek de şimdi Suriye’nin hakkı” dedi.

Esat’ın devrilmesinin “13 yıldır devam eden korkunç iç savaşa son verdiğini” dile getiren Hollande, şu ifadeleri kullandı:

“Esad’ın düşmesi Rusya ve Vladimir Putin için büyük bir yenilgidir. İran’a gelince, İsrail’in son dönemde rejime indirdiği darbeler, Suriye’nin yardımına koşmasını engelledi. Şimdi, bazıları terörist ilan edilen grupların da arasında olduğu muhalif grupların ne yapacağını bilmek gerekiyor. Yöneticilerin ilk açıklamaları cesaret verici. Suriye’nin demokrasi ve sivil barışa ilerlemesi için gereken her şey yapılmalı. Fransa, Lübnan’ın da istikrarını etkileyecek bu gelişmeyle ilgili tüm sorumluluklarını almalı.”

Suriye’de iç savaş çıktığında koalisyon güçleriyle müdahaleyi savunan ancak dönemin ABD Başkanı Barack Obama destek vermeyince geri adım atmak zorunda kalan Hollande, açıklamasının son bölümünde bu karara atıfta bulunarak şunları belirtti:

“Son olarak, Suriye krizini doğrudan yaşamış bir Cumhurbaşkanı olarak, 2013 Ağustos ayında, Esat rejimi halkına karşı asla onarılamayacak bir suç işlediğinde, o zaman durdurulabileceği fikrini düşünmeden edemiyorum. Bugün aynı hata tekrar edilmemeli. Suriye en kötü rejimden kurtuldu. Şimdi yenisini seçme hakkı da Suriye’ye aittir.”

Forum

XS
SM
MD
LG