Erişilebilirlik

Fransız Meclisi Suriye’ye Hava Harekatını Tartıştı


Fransız parlamentosu, Fransa’nın Suriye’ye gerçekleştirme kararı aldığı hava operasyonlarını artıştı. Oylamasız geçen tartışmada Başbakan Manuel Valls, Fransa’nın keşif uçuşlarını sürdürdüğünü, gerektiği zaman IŞİD mevzilerini havadan bombalayacağını açıkladı.

Bir kara harekatı olasılığını şimdilik tümüyle reddeden Valls, ilk kez “bölge ülkelerinin kuracağı bir kara operasyonunu destekleyebileceklerini” açıkladı. Savunma Bakanı Jean Yves le Drian da, “Kara harekatı intihar olur” diye konuştu. Muhalefetin bir bölümü kara harekatı olmaksızın Suriye’de başarıya ulaşılamayacağını dile getirirken, sol muhalefet ise bu olasılığa kesin bir dille karşı çıktı.

Fransız Ulusal Meclisi Genel Kurulu’nda yapılan görüşmelerde hükümet adına söz alan Başbakan Manuel Valls, Fransa’nın Suriye’de kara harekatına katılması olasılığını bir kez daha dışladı. Valls, "Bir kara harekatı sonuçsuz ve gerçek dışıdır. Fransa’nın ya da batının bu tuzağa düşmesi korkunç bir hata olur. Ancak eğer Suriye’yi IŞİD tiranlığından özgürleştirmek için bölge ülkelerinden bir koalisyon kurulursa, Fransa bu koalisyonu destekler. Fransa yalnızca havadan vurmayı seçmiştir. Olası bir kara harekatı on binlerce insanın çok büyük bir tehlikeye atılması anlamına geliyor. Avrupa’nın müdahalesinden söz edildi. Ama Avrupa’da kim böyle bir maceraya atılabilir. Amerikalılarla mı birlikte? Onlar bunu istiyor mu? Hayır. Üstelik cihatçıların en çok istediği de bizi, bir haçlı seferi görüntüsü veren bir kara harekatına çekmek" diye konuştu.

Valls, IŞİD ile mücadele için Esad rejimiyle işbirliği yapılması çağrıları hakkında da, "Bu operasyonların Suriye liderinin işine yaraması söz konusu bile olamaz. Esad ile hiçbir anlaşmamız olamaz" diye konuştu. Keşif uçuşlarının "gerektiği kadar", belki de bir kaç hafta boyunca devam edeceğini vurguladı.

Suriye’de 133 Fransız genci öldü

Fransa’da Suriye’ye giden gençlerle ilgili bir bilanço da açıklayan Valls, Fransa’dan bin 880 civarında gencin cihat için gittiğini, bunlardan 491’inin halen Suriye ve Irak’ta cihatçıların saflarında savaştığını, 133’ünün ise yaşamını yitirdiğini, Fransız gençlerinin giderek artan bir sayıda intihar saldırılarına katıldığını kaydetti.

Muhalefet: ‘Hava harekatı suda kılıç darbesi’

Ana muhalefet partisi Cumhuriyetçiler (LR) adına söz alan Gurup Başkan Vekili Christian Jacob ise, hükümetin Suriye politikasını sert eleştirerek, "Fransız dış politikasının daha çok açık olmaya, bağımsızlığa ve derinliğe ihtiyacı var. Bugün bunlar söz konusu değil. François Hollande bir yıl önce Suriye’ye hava harekatını istemiyordu, bir yıl sonra kararını değiştirdi. Açıklık yok, bugün nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Derinlik yok çünkü iktidar başta Rusya olmak üzere geleneksel müttefiklerimizle aramız bozuldu. Bağımsızlığımız yok, çünkü Fransa’yı dinleyen yok. Sadece hava operasyonu yürütmek suda kılıç darbesinden başka bir şey olmayacaktır" dedi. Jacob, BM Güvenlik Konseyi kararıyla, Rusya, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın da içinde olduğu bir koalisyon eşliğinde kara harekatına gidilmesinin zorunlu olduğunu sözlerine ekledi.

Sol muhalefet karşı

Ancak muhalefetteki sol partiler Yeşiller ve Sol Cephe sözcüleri bir kara harekatını kesin bir dille reddettiler. Yeşiller adına söz alan François de Rugy, "Yeryüzünde hiçbir ülke bugün bir kara harekatının yaratacağı insani ve politik faturayı üstlenecek durumda değildir" diye konuştu. Sol Cephe adına söz alan François Asensi de, "Fransa askeri, insani ve diplomatik planda başarısızlığa uğramıştır. BM kararı olmayan bir kara harekatına karşıyız" dedi.

Hafta sonu yayınlanan Journal du Dimanche (JDD) gazetesinde yer alan ankette Fransızların yüzde 56’sı olası bir kara harekatını desteklediklerini dile getirdi.

Fransız Savunma Bakanı : ‘Kara harekatı intihar olur’

Tartışmaların ardından Genel Kurul’da söz alan Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, IŞİD’in çok ciddi boyutlarda ilerliğini belirterek, “IŞİD şu anda, Özgür Suriye Ordusu’nun elinde olan, Halep’in kuzeyindeki Marea adlı kente saldırılarını sürdürüyor” dedi. Jean Yves le Drian, “Kara harekatı intihar olur. Tek başımıza kalırız. Eğer gidersek onbinlerce askerle girmek gerekir. Amerika’nın Irak’a düzenlediği harekatı hatırlayın, bir kara harekatının politik ve ideolojik sonuçlarını da unutmayın" dedi.

‘Rus güçlerinin Suriye’deki askeri varlığı kaygı verici’

Le Drian Suriye’deki Rus askeri varlığına ve Moskova’nın açıkladığı Lübnan açıklarındaki askeri tatbikatlara ilişkin sorulara da, "Evet bugün bölgede Rus varlığı endişe verici. Hatta size daha net bilgi vereyim. Tartus ve Lazkiye limanlarında Rusya’nın askeri varlığını şu anda artırıyor. Bütün bunlar endişe verici gelişmeler. Umarız Rusya’nın Suriye sularının güvenliği adına attığı bu adımlar, politik geçiş hedefini olumsuz etkilemez. Fransa, Esad rejiminin unsurlarıyla da beraber kurulacak bir geçiş politikası izlemektedir" diye konuştu.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG