Fransız senatosu Ermeni soykırımını inkar edenlere hapis ve para cezası getiren yasa tasarısını onayladı. Yasa tasarısı oylanırken 127 senatör evet, 86 senatör hayır oyu kullandı.
Fransa’da Marsilya Milletvekili Valerie Boyer’in getirdiği ve Ulusal Meclis’ten geçen ‘Ermeni soykırımını inkar edenlere para ve hapis cezası’ verilmesini içeren inkar yasası’nın Senato’daki ilk raundunu yasaya karşı çıkanlar kazanmış, Anayasa Komisyonu, 9’a karşı 23 oyla, ‘yasanın anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Genel Kurul’da ele alınmaması’ kararı almıştı.
Senato Anayasa Komisyonu'nun Komisyon Başkanı ve raportörü Jean Pierre Sueur başkanlığında yaptığı toplantıda Sueur, yasanın birçok nedenle anayasaya aykırı olduğunu dile getirerek, “genel kurulda görüşülmemesini” içeren önerge vermişti. Önerge üzerinde söz alan Sueur, “Bu yasa anayasaya aykırıdır. Fransa Parlamentosu mahkeme değildir. Bu yasa tarihçilerin çalışmasını ve ifade özgürlüğünü de kısıtlamaktadır. Tarihi yazacak olan bizler değiliz. Bu yasanın görüşülmemesini öneriyorum. Ayrıca Türkiye dost bir ülkedir. Bu konu dostlukla çözülmelidir” demişti. Ardından toplantıya katılan 40 komisyon üyesi senatör de konu üzerindeki görüşlerini açıkladıktan sonra oylamaya geçilmişti.
Oylamada 23 Senatör Sueur’ün önergesini kabul ederken, 9 Senatör yasanın görüşülmesi yolunda oy kullandı. 8 Senatör ise toplantıya katıldığı halde görüş belirtmedi. Başkan Sueur, “Açıkça söyleyebilirim ki, Sosyalist Parti ve iktidardaki Halk Hareketi Birliği UMP ciddi anlamda komisyonda bölündü. Benim önergeme evet diyenlerin sayısı sosyalistler arasında daha fazlaydı” dedi. Oylamada, Yeşiller ve Radikal Demokratlar tümüyle yasanın ele alınmamasını istediler. Sosyalistler ve UMP’liler, çoğunluğu hayır demek üzere önemli anlamda bölündüler. Komünist Grup ise yasaya ilişkin görüş belirtmedi.
Dışişleri'nden Kınama: 'Önlemlerimiz Süratle Devreye Girecek'
Fransız Senatosu'nun inkar yasasını oylamasının ardından Dışişleri Bakanlığı geç saatte yayınladığı açıklamada kararı kınadığını bildirdi.
Bakanlık açıklamasında "Her yönüyle sorunlu ve bir sorumsuzluk örneği olan bu kararı şiddetle kınıyoruz ve bu karara tepkimizi her türlü platformda dile getireceğimizi ilan ediyoruz" ifadesine yer verildi.
Dışişleri Bakanlığı, ayrıca inkar yasasının kesinleşip yürürlüğe girmesi durumunda "daha önceden üzerinde düşündüğümüz önlemleri uygun gördüğümüz şekilde süratle devreye sokmaktan çekinmeyeceğimizin hatırlatılmasında fayda görüyoruz" ifadelerini kullandı.