Erişilebilirlik

Gazetecilikte Yeni Bir Boyut: Sanal Gerçeklik


In pushing criminal justice reform, U.S. President Barack Obama (not shown) and aides visit El Reno Federal Correctional Institution in Oklahoma, July 16, 2015. Some nonviolent drug offenders are getting early release from U.S. prisons, and some are being
In pushing criminal justice reform, U.S. President Barack Obama (not shown) and aides visit El Reno Federal Correctional Institution in Oklahoma, July 16, 2015. Some nonviolent drug offenders are getting early release from U.S. prisons, and some are being

Sanal gerçeklik, haber peşinde koşan gazetecilerin yeni gözdesi. Guardian gazetesinin özel projeler editörü Francesca Panetta, gazetecilerin sanal gerçeklik sayesinde normalde erişimi olmayan çevrelere de girebildiklerini söylüyor

Amerika’da yaklaşık 100 bin mahkum, sadece beş metrekarelik bir alanda günlerce, hatta bazen yıllarca süren hücre hapsinde tutuluyor. Bu uygulamayla, mahkumların başkalarıyla iletişimi tamamen kesiliyor.

Guardian gazetesi, sanal gerçeklik şirketi Mill’in de yardımıyla okurlarına hücre hapsinin nasıl bir deneyim olduğunu göstermek için bir film hazırladı.

Guardian ve Mill işbirliğinden doğan proje, son derece gerçekçi. Eski mahkumlarla yapılan söyleşilerin de yer aldığı video kaydı izleyicilere hücre hapsi deneyimi yaşatıyor.

New York’ta düzenlenen Tribeca Film Festivali’nde gösterilen 6x9 adlı filmi izleyenlerden biri de Emilia Petrarca. Petrarca, filmi izlediği sürece ter döktüğünü, kalp atışının hızlandığını ve gözlerinin yaşardığını söylüyor. İzleyiciye göre sanal gerçeklik kullanılarak çekilen film duygusal, fiziksel ve zihinsel bir deneyim.

Bir haber aracı olarak sanal gerçeklik

Sanal gerçeklik, haber peşinde koşan gazetecilerin yeni gözdesi.

Guardian gazetesinin özel projeler editörü Francesca Panetta, gazetecilerin sanal gerçeklik sayesinde normalde erişimi olmayan çevrelere de girebildiklerini söylüyor.

Sanal gerçeklik, izleyicileri aksiyonun tam ortasına atıyor. New York Times ve USA Today gibi gazeteler sanal gerçekliğin haberi yansıtmanın güçlü bir yolu olduğu görüşünde.

Sanal gerçeklik şirketi Mill’den görsel efektler yapımcısı Jared Vladiç, “Sanal gerçeklik, geleneksel film yapımcılığının çok ötesinde. İzleyicilerin empati kurmasını kolaylaştırıyor, film yapımcılığını farklı bir boyuta taşıyor,” diyor.

Sanal gerçeklik, sinemacılar için polis şiddeti gibi sorunları ele almanın yeni yollarını sunuyor.

Perspective 2: The Misdemeanor adlı film, izleyicilere hem polisin hem de sivilin bakış açısından şiddet içerikli yüzleşmenin nasıl bir deneyim olduğunu aktarıyor.

Filmin yapımcı firması Specular Theory’nin CEO’su Morris May, izleyicilerin filmi önce karakterlerden birinin bakış açısıyla izleyip o kişiyle empati kurduğunu, daha sonra ise olayları diğer kişinin bakış açısıyla yaşadığını söylüyor. May, farklı perspektifleri filme yansıtmak için aynı sahneyi defalarca çekmek gerektiğini, bu durumda da gerçekle kurgu arasındaki çizginin kaybolmaya başladığını söylüyor.

Morris May ayrıca filmde yansıtılan bir kazanın gerçekten olduğunu düşünen görgü tanıklarının cep telefonlarını çıkararak çekim yapmaya başladığını söylüyor. Görgü tanıkları, etrafta çekim ekibi ve kameralar görünmediği için film çekildiğini farketmiyor.

Sanal gerçeklik yeni bir gelir kaynağı olabilir

Sanal gerçeklik yapımları, çekimlerin çok zor olmasının yanında oldukça pahalıya maloluyor.

Guardian gazetesinden Panetta, sanal gerçekliğin maliyetinin gazeteler açısından çok yüksek olduğunu belirtiyor. Özellikle mali açıdan zorluk çeken gazeteler için sanal gerçeklik son derece pahalı bir araç.

New York Times gazetesi editörleri, sanal gerçeklik projeleri için gelir kaynağı elde etmenin yollarından birinin reklamcılarla işbirliği yapmak olduğunu söylüyor.

New York Times editörlerinden Sam Dolnick, “Gazetelerle reklamcıların işbirliği başarı sağlıyor. Sanal gerçeklik, gazeteciler için güçlü bir araç. Aynı zamanda birçok marka da kendilerini sanal gerçeklik aracılığıyla tanıtmanın yararını farkediyor,” şeklinde konuşuyor.

Saat firması Tag Heuer ve Mini otomobilleriyle anlaşan New York Times gazetesi, sanal gerçeklik deneyimleri yaratıyor.

New York Times editörü Dolnick, sanal gerçekliğin özellikle gazete abonelerine sunulacak yeni bir hizmet olarak gelecek vaadettiği görüşünde.

New York Times gazetesi şimdiye kadar abonelerine bir milyon adet Google Cardboard verdi. Google Cardboard, Google’ın geliştirdiği, akıllı cep telefonlarıyla kullanılan sanal gerçeklik gözlüğü. National Geographic fotoğrafçısı Jimmy Chin’in nefes kesen fotoğrafları, Google Cardboard kullanıcılarını adeta New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’nin çatısına çıkarıyor ve onlara olağanüstü bir sanal gerçeklik deneyimi yaşatıyor.

Sanal gerçekliğin uzun vadede kar getirip-getirmeyeceğini zaman gösterecek. Ancak bu yeni aracın gazeteciler ve sinemacıların geleneksel yöntemlerin sınırlarını zorlamalarını sağlayacağına şüphe yok.

XS
SM
MD
LG