İsrail ve Hamas arasında 7 haftadan fazla süren çatışmaların ardından, taraflar enkaz temizliyor. Karşılıklı roket ve hava saldırıları onlarca binayı yerle bir ederken, 2000’den fazla sivilin ölümüne yol açtı. Şimdilik ateşkes sağlandı ancak bu savaştan hangi tarafın galip çıktığını söylemek mümkün görünmüyor.
İsrail ve Hamas arasındaki son savaşta, çoğunluğu Filistinli olmak üzere, 2000’den fazla sivil öldü. 26 Ağustos’ta imzalanan ateşkesin ardından, her iki taraf da zafer ilan etti.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, izlediği stratejinin galip geldiğini söylese de, anketler Netanyahu’ya olan halk desteğinin yüzde 82’den yüzde 38’e gerilediğini gösteriyor.
İsrail ordusunun Hamas hedeflerini haftalarca havadan vurmasına rağmen, anketlere göre İsrail halkı Netanyahu’nun Hamas’ı yok etmek için yeterince ileri gitmediğini düşünüyor.
Öte yandan, bazı İsrailliler ateşkes müzakerelerinde tarafların bir kazanım elde etmediği görüşü taşıyor.
İsrail saldırılarından yılmamayı ve İsrail tarafında can kayıplarına yol açmayı zafer olarak yorumlayan Hamas ise savaşın galibi olduğunu savunuyor.
Savaşın Gazze’de yol açtığı yıkıma rağmen, Obama yönetimi Hamas’a karşı tutumunu değiştirmedi: “Hamas için üzülmüyorum ancak Gazze’de yaşam mücadelesi veren halk için derin üzüntü duyuyorum.”
Pew Araştırma Merkezi’nin yaptığı anket, Amerikan halkının çoğunlukla İsrail’i desteklediğini gösteriyor. Ancak anketler, Amerika’daki genç nüfusun ve Demokratlar’ın İsrail’e daha az sempati duyduğuna da dikkati çekiyor.
Hamas ile yaptığı ateşkesten sadece birkaç gün sonra İsrail, Batı Şeria’da 1000 dönümlük bir alanı konut yapmak için istimlak etti. Uluslararası toplum İsrail’in bu eylemini kınarken, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki moon, gelişmeyi Filistin’de iki-devletli çözüm arayışlarına darbe olarak yorumladı.