Erişilebilirlik

Genel Seçimlerde Bir İlk


7 Haziran’da yapılacak genel seçimler için, Türkiye’de ilk defa üç ana siyasi parti Ermeni kökenli milletvekili adayı çıkardı. Amerika’nın Sesi İstanbul muhabiri Dorian Jones’un, seçim öncesi izlenimleri

Yüzlerce kişi, yüzyıllık Ermeni yetimhanesine el konulması ve ardından verilen yıkım kararını İstanbul’da protesto etti. Tuzla’daki çocuk yetimhanesi, ilk kez 1915 Ermeni olaylarından sağ kurtulan Ermeni çocuklarına ev sahipliği yapmıştı. Daha sonra Türkiye’deki Ermeni azınlığın önde gelen üyeleri tarafından restore edilip kültür merkezine haline getirildi.

Yetimhanenin yıkılmasının Ermenilerin yaşadığı bir diğer adaletsizlik olduğunu savunan Ermeni Garo Paylan’a göre, Ermenilerin siyasette daha çok aktif olması gerekiyor.

Kendisini aktivist olarak tanımlayan Garo Paylan, halen Ermeni okulları, kiliseleri ve vakıflarında çalıştığını söyledi. Paylan ayrıca, herhangi birşey talep ettiklerinde, yetkililerin kendilerine sadece yapılacağını söylediklerini ancak değişen hiçbir şey olmadığını söyledi. Ermeniler 1960’dan bu yana milletvekili çıkaramadığına dikkati çeken Paylan’a göre, bu durumun değişmesi için mecliste Ermeni milletvekillerinin bulunması gerekiyor.

Paylan, HDP’den milletvekili adayı. Demokrasi ve çoğulculuk üzerine kurulan parti, çoğunun İstanbul’da yaşadığı 70 bin Ermeni’den oy almaya çalışıyor.

Ancak Paylan dışında başka Ermeni asıllı adaylar da var. AKP ve CHP’nin de birer Ermeni milletvekili adayı bulunuyor.

Uzmanlar, CHP’nin aslında ulusalcılığa eğilimli olduğunu ve azınlıklara şüpheyle yaklaştığını söylüyor. Ancak Ermeni asıllı genç avukat Selina Doğan, partinin İstanbul’daki milletvekili listesinin en başında bulunuyor.

Birçok toplantı ve mitinge katılan Doğan’ın öncelik verdiği konuların başında önyargı ve ayrımcılığa karşı savaşmak geliyor.

Kendi partisinin içinde bile adaylığına karşı olanların bulunduğunu söyleyen Selina Doğan, ancak bu karşıtlığın uzun sürmediğini ve büyük bir fırsat yakaladıklarını söyledi. Doğan ayrıca, kağıt üzerinde eşitlik olsa da pratikte eşitlik olmadığı görüşünde. Doğan, “Bu ülkede Ermeni memurlar bulunmuyor, mesela Ermeni bir polis yok, Ermeni bir yargıç yok,” dedi.

AKP tanınmış Ermeni yazar Markar Esayan’ı milletvekili adayı göstererek İstanbul’daki Hıristiyan oyları almayı planlıyor.

Ancak Türkçe-Ermenice yayınlanan Agos’tan Yetvart Danzikyan, bu genel seçimlerin önemli bir değişimin habercisi olduğunu savunuyor.

Danzikyan, “Bu önemli bir adım, çok daha fazla insan Emreniler’in sorunlarından bahsetmeye başladı. Reformların ve gelişimin kalıcı olacağını düşünüyorum. Ancak Ermeniler Türkiye’de maalesef bürokrat olamıyorlar. Bununla beraber, durum değiştiğinde Türkiye’de Ermeniler, Yunanlar ve Yahudiler hedef haline getiriliyor.”

Kalıcı olsun veya olmasın, 7 Haziran seçimlerinden önce Ermeni azınlık ve onları destekleyenler Ermeni yetimhanesinin yıkılmasını önleyerek ilk zaferini zaten kazanmış bulunuyor.

Adayların hiçbiri bir asırdan beridir süregelen önyargı ve ayrımcılığın bir gecede değişeceğini düşünmüyor. Ancak meclise Ermeni milletvekillerinin girmesi, Türkiye için sembolik önem taşıyor.

XS
SM
MD
LG